Chrysler 300M 1999r- wymiana płynów (pomoc dla "blondyn

05 Kwi 2010, 23:41

Witam, jestem kobietą która kompletnie nie zna się na wymianach płynów w aucie. W sumie na niczym, a że nie ma u mnie w domu żadnego mężczyzny. To zadam pytanie tu.

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, co mniej więcej ile i jakie najlepiej płyny wlewać?
Jeśli chodzi o szczegóły to 1999r, automat, mam też gaz.

Proszę o nie krytykowanie mojego wątku, a tylko komentarze które mogą mi się przydać. Nie jestem głupią osobą więc proszę mi też nie pisać: odkręć kurek od tego i tego i zrób coś tam. Po prostu, co mogę wymieniać sama, co mam wlewać (wiem że są jakieś dziwne rodzaje olei) i najlepiej co ile to kontrolować.

Z góry dziękuję :wink:
Mart.
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

06 Kwi 2010, 01:56

sama możesz wiele tylko jest jedno pytanie co zrobisz ze zużytym olejem??
najprościej jest podjechać do firmy która sprzedaje olej (prawdopodobnie i tak będą mieli taniej niż w sklepie a na 100% taniej niż na stacji) w automacie wymieni Ci olej większość mechaników, ale dobrze to zrobi tylko warsztat zajmujący się autami "amerykańskimi" wie co może wziąść z zamienników a co musi kupić z oryginałów,

kontrolować to by się przydało dość często :wink: w zasadzie im częściej tym lepiej ... ale raz na 2-3 tygodnie sprzwdzić stan oleju w silniku wystarcza, czasem przed większą trasą, jaki olej masz w silniku to już powinnaś wiedzieć, ewentualnie masz karteczkę przyczepioną do korka, oleju w automacie prawdopodobnie nie sprawdzisz, olej we wspomaganiu kierownicy spokojnie sama (odkręcasz korek i masz podziałke min/max), płyn chłodniczy to widać bez odkręcania ;), płyn hamulcowy też jest w przeźroczystym zbiorniczku ;) raz na miesiąc wystarczy rzucić okiem :)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

06 Kwi 2010, 17:26

Dzięki wielkie. Czyli w sumie teraz muszę tylko dowiedzieć się w warsztacie ile taka wymiana kosztuje. Chyba, że wiesz może ile mniej więcej to kosztuje?
Mart.
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Environmental Challenge 2050
    W 2015 roku, na 2 miesiące przed konferencją klimatyczną w Paryżu, Toyota ogłosiła swój plan Toyota Environmental Challenge 2050. Firma, która jako pierwsza wprowadziła na rynek seryjny samochód hybrydowy, ...