Cieknie olej z rozrządu

06 Maj 2022, 22:44

Ponownie ja, tym razem chyba poważna sprawa. Wczoraj oddałem auto na wymianę płynów. Cieknie mi też olej z rozrządu, tydzień temu na przeglądzie to wyszło. Mechanik mówił, że porządnie napier....... Nie wiem od kiedy tak się zaczęło dziać. Sprawdzam olej co jakiś czas i zawsze było full, nie musiałem dolewać. Auto oddaje spowrotem za tydzień, czy przez ten czas można tak jeździć? Czyżby czekała mnie wymiana calego rozrządu?
Bialas55
Początkujący

Zdjęcia: 10

07 Maj 2022, 06:47

Jaki to samochód i silnik? Jak mocno cieknie to powinieneś zaobserwować plamy oleju pod samochodem.
Bialas55 napisał(a):Sprawdzam olej co jakiś czas i zawsze było full, nie musiałem dolewać.
Czasem oleju potrafi przybywać więc u ciebie jak ubywa i przybywa to być może się to równoważy i zawsze masz taki sam stan na bagnecie.

Ile masz zrobione km na aktualnie założonym rozrządzie?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Maj 2022, 07:52

Ford Fiesta mk5 1.25. Ogólnie to pod samochodem plamy oleju nie widać. Rozrząd zmieniałem 3 lata temu przy przebiegu 183 tys km. Dziś przebieg wskazuje 195 tys km. Widocznie taki fachowiec, że tak zrobił, 3 lata i problem. Chyba najbardziej rozchodzi się o to, czy olej nie zalewa paska rozrządu, bo jak spadnie podczas jazdy to piździec za przeproszeniem.
Bialas55
Początkujący

07 Maj 2022, 08:07

Albo jedno, albo drugie.

Skoro rzyga ostro olejem, to miałbyś braki i musiałbyś dolewać.
Skoro stan oleju jest i nie dolewasz, to widocznie nie rzyga, a jedynie "smarka" spod uszczelki/pokrywy.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

07 Maj 2022, 08:18

Do pracy jade w dwie strony 11 km. To tydzień może przejeżdzę bez najczarniejszego scenariusza. To ogólnie powiedzieć, żeby wymieniali wszystkie uszczelki czy tam uszczelniacze, przy okazji sprawdzić pompe wody czy też się nie nadaje do wymiany, coś jeszcze apropo rozrządu? A i wyczytałem, że odma może być zapchana i temu cieknie, to chyba też dołącze do listy.
Bialas55
Początkujący

11 Maj 2022, 22:08

Wymieniając rozrzad powinno się zlecać mechanikowi wymianę uszczelnień wzystkich dostępnych podczas tej czynności,mechanik widocznie tego nie zrobił,gdyż nie zleciłeś tych czynności,to nie wina mechanika.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Centrum testowania silników Skody
    SKODA zainwestowała blisko 34 mln euro w nowe centrum testowania jednostek napędowych. To kamień milowy na ścieżce rozwoju Producenta. Nowa inwestycja marki polega na rozbudowie istniejącego już od 2008 roku Centrum Technologii ...
    SKODA Citigo - nr 1 w segmencie aut mini!
    SKODA Citigo zajęła 1. miejsce pod względem sprzedaży w segmencie A na polskim rynku w styczniu 2013 roku. Model Citigo od momentu wprowadzenia na rynek cały czas zajmował bardzo wysokie pozycje, jednak pierwszy raz udało ...

19 Maj 2022, 13:25

No dobra mam nowy rozrząd, uszczelniacze, pompę wody, ogólnie wszystko co się wiąże z rozrządem wymienione. W trakcie tej całej operacji zadzwonił mechanik z pytaniem czy nie wyświetlała mi się kontrolka check engine ( nie ), bo jemu podczas jazdy próbnej po wymianie rozrządu tak. No wyszło z tego, że była wina cewki i przewodów zapłonowych. Ja bym się skłaniał, że to coś z rozrządem, skoro był wymieniany. Po wymianie tej cewki i zapłonu kontrolka się nie świeci. Jest jeszcze opcja, że tylko została wykasowana. Ludzie piszą, że problemy po wymianie rozrządu mogą dać znać po kilkudziesięciu km. Dziwna sprawa z tą cewką, bo rok temu oddałem auto do innego warsztatu na wymianę płynów. Też zadzwonili, że po wymianie oleju, nie chciał odpalić i wina cewki.
Bialas55
Początkujący

20 Maj 2022, 08:27

Przyznam, że to dziwne. Zapytałeś go o konkretny błąd który krył się pod kontrolką check?
Poprosiłeś o starą cewkę przy odbiorze samochodu? Cewka raczej nie pada ot tak i co roku akurat u mechanika.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Maj 2022, 09:47

Czy aby ta cewka była wymieniona w zeszłym roku,a jak była to nie był założony jakiś szrot pokroju NTY czy Kamoka ?
mrzielnik
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

20 Maj 2022, 15:23

Już po fakcie pomyślałem, żeby spytać co kryło się pod błędem. Tak, dostałem starą cewkę, nie potrafię ocenić, czy coś z nią nie tak. Nie wiem jakiej firmy jest, jest jakiś napis MG-8001. Nie mam pojęcia, czy rzeczywiście była ona na prawdę wymieniona. Przed oddaniem auta nie było żadnego check engine. Po oddaniu niby się pojawiła. Bardziej nie wierzył bym mechanikowi z poprzedniego roku. Pewnie dobrze robią mnie w huya, aby tylko zarobić.
Bialas55
Początkujący

20 Maj 2022, 15:56

Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG