Ciezko odpala zimny megane 1.6 8v lpg

01 Paź 2014, 17:09

witam mam problem z moją meganka po dluzszym postoju rano jak chce odpalic auto musze krecic rozrusznikiem z 8-10 sekund i dopiero potem zapala jak jest ciepły w miare dobrze pali..czasem pali od jednego przekrecenia a czasem z 2 3 niewiem co moze byc wina :cry: ..pozdrawiam i czekam na informacje Pozdrawiam
bodzio1812
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 04 2013
Auto: ranault megane
Silnik: 1.6 8v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

02 Paź 2014, 19:37

Dużo rzeczy, począwszy od świec, skończywszy na zalewaniu cylindrów LPG przy gaszeniu. Słabej pompie paliwa, brudnemu filtrów i itd. W skrajnym przypadku rozlegulowanym zaworom, ewentualnie - wypalonym. Trzeba sprawdzić dokładnie układ zapłonowy i zasilania, zwłaszcza jak auto jeździło głównie na rezerwie.
cosmopll
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Honda

04 Paź 2014, 10:30

jak przekrece pare razy kluczyk włacze zaplon i wylacze znowu włącze to lepiej pali moze zaczac od swiec??Pozdrawiam i Dziekuje za wskazówki:) :ok:
bodzio1812
Nowicjusz

04 Paź 2014, 11:18

Świece warto zmienić. Np tanie dobre Brisk do LPG. Ogólnie to bym się przyjrzał zasilaniu paliwem. Często w tych autach, przy jeździe z małą ilością paliwa w zbiorniku, zaciera się pompa paliwa, albo brudzi filtr paliwa. To byłby mój drugi strzał ;) I trzymaj powyżej połowy baku na przyszłość. ;)
cosmopll
Początkujący
Awatar użytkownika

04 Paź 2014, 17:54

ok Świece zmienie :ok: auto mam od nie dawna własnie poprzedni własciciel mówił ze zmienił pompe na inna uzywaną a stara Mi dołozył, jak bd Miał czas zmienie swiece filtr Paliwa zobacze czy pomoze i dam znac Pozdrawiam I Dzieki za POmoc Życze Milego weekendu :D :wink:
bodzio1812
Nowicjusz

04 Paź 2014, 18:12

Jeżeli nie pomoże, to trzeba będzie szukać dalej. Czujnik temperatury, przepustnica itd. Jeżeli wymieniał pompę paliwa, to być może to nie to i znaczy, że też musiał mu ciężko odpalać. Trzeba sprawdzić filtr paliwa na pewno, no i jak nie to elektronika.
cosmopll
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Latający samochód elektryczny - czy to jest możliwe?
    Toyota opatentowała nowy projekt latającego samochodu-drona, którego koła mogą pełnić funkcję śmigieł. Pojazd ma mieć napęd elektryczny zasilany bateriami lub ogniwami paliwowymi. Projekt opracowała Toyota Engineering ...
    Nowy Lexus CT pojawi się do końca 2017 roku
    Według tajwańskiego portalu U-Car, nowa generacja luksusowego, kompaktowego hatchbacka Lexus CT ma się pojawić jeszcze w tym roku i będzie oparta na tej samej platformie, co najnowszy model Toyoty Prius. Atmosfera medialna ...

04 Paź 2014, 21:30

da sie jakosc sprawdzic filtr??kupie nowy w poniedzialek i załoze :ok: Mam nadzieje ze cos z tych rzeczy bo jak cos z elektryka to pod komputer go bd trzeba podpiac :(
bodzio1812
Nowicjusz