Civic VIII jako auto 25 - 30k?

10 Lut 2020, 20:01

Czy w tej kwocie warto szukać Civica VIII czy może do 30 tys można po prostu znaleźć już coś lepszego? Pytam bo praktycznie znalezienie polifta z polski w dobrym stanie tyle właśnie kosztuje z tego co oglądałem. Wiem, że w tej cenie można dorwać Astrę J z silnikiem 1.4T z początków produkcji lub Alfe Romeo Guilette z 1.4 t jet.
Znalazłem dwa egzemplarze, co sądzicie?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

10 Lut 2020, 20:06

Generalnie spoko.
Nie upieraj się na PL salon, to bez sensu.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Lut 2020, 20:15

To już zależy od Ciebie czy za 30 tys chcesz iść w kompakt w tej generacji sprzed 14 lat, Astra J wspomniana jest młodsza i ma silnik turbo - inna zupełnie charakterystyka.
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

10 Lut 2020, 20:26

Invi upieram się bo dwa razy już się nadziałem na sprowadzane samochody od Handlarza i nie chcę trzeci raz wtopić :/ Taka Honda za granicą pewnie jest droższa niż w Polsce więc albo coś z nią nie tak, ale nie tak cena? Tak mi się wydaje ale ja na autach ani na handlu nimi się nie znam.
Szukam głównie w Polsce bo jestem w stanie więcej prześledzić historii niż w aucie zza granicy.

No właśnie dlatego pytam czy warto iść w Civica, a może w tej kwocie już warto mieć co innego. Astra podoba mi się z wyglądu i przeglądałem parę ofert. Miałem okazję się przejechać kilkoma samochodami z turbo i bardzo mi się podobał fakt, że czuć moc już na dole obrotomierza. Z drugiej strony czy takie turbo znacząco zwiększa apetyt na paliwo? Zastanawiam się nad różnicą spalania między taką Hondą 1.8 a 1.4 turbo Opla albo Alfy. Ja jeżdżę raczej spokojnie, połowa miasto, połowa obwodnica (100km/h).
hoderi145
Aktywny

10 Lut 2020, 20:42

hoderi145 napisał(a):Invi upieram się bo dwa razy już się nadziałem na sprowadzane samochody od Handlarza i nie chcę trzeci raz wtopić :/ Taka Honda za granicą pewnie jest droższa niż w Polsce więc albo coś z nią nie tak, ale nie tak cena? Tak mi się wydaje ale ja na autach ani na handlu nimi się nie znam.
Szukam głównie w Polsce bo jestem w stanie więcej prześledzić historii niż w aucie zza granicy.

Co jesteś w stanie sprawdzić w historii dziesięcioletniego auta z PL? Serwisy w czasie gwarancji i przebieg w cepiku? Na pewno nie zobaczysz więcej niż w przypadku auta z innego kraju. W przypadku aut np, ze skandynawii sprawdzisz wszystko za free. Nie mówię, żeby kupować "okazyjnie" świeżo sprowadzone auta nawet mżawką niezroszone ale skupiając się na salonie pl znacznie ograniczasz sobie wybór. A auto krajowe nie oznacza "dobre".
Dokładne sprawdzenie to podstawa a tutaj pochodzenie nie ma nic do rzeczy.

hoderi145 napisał(a):No właśnie dlatego pytam czy warto iść w Civica, a może w tej kwocie już warto mieć co innego. Astra podoba mi się z wyglądu i przeglądałem parę ofert. Miałem okazję się przejechać kilkoma samochodami z turbo i bardzo mi się podobał fakt, że czuć moc już na dole obrotomierza. Z drugiej strony czy takie turbo znacząco zwiększa apetyt na paliwo? Zastanawiam się nad różnicą spalania między taką Hondą 1.8 a 1.4 turbo Opla albo Alfy. Ja jeżdżę raczej spokojnie, połowa miasto, połowa obwodnica (100km/h).

Osobiście wziąłbym turbo właśnie ze względu na charakterystykę mocy/momentu. Co do spalania - obecność turbosprężarki nie ma bezpośredniego wpływu na spalanie, turbo pompuje powietrze. Inna sprawa, że kiedy zaczyna pompować a Ciebie wciska w fotel to nie odpuszczasz gazu :mrgreen: Ogólnie jeśli jedziesz spokojnie to taka astra/giulietta powinny spalić mniej niż civic. W praktyce spalą tyle samo bo przez "przyjemność" podczas przyspieszania będziesz po prostu jeździć szybciej
W teorii, przy
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Lut 2020, 22:26

To jest takie troche złudne....
bo podoba mu się turbo ale będzie się bał spalania, no więc kupi turbo i nie będzie korzystał z mocy bo będzie palił, więc po co to w ogóle kupować np Giuliettę1.4 170KM i jeździć 50 kh/h... :lol: to lepiej kupićibizę1.2 i na to samo wyjdzie i troche w kieszeni zostanie. :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

10 Lut 2020, 22:40

hoderi145 napisał(a):Miałem okazję się przejechać kilkoma samochodami z turbo i bardzo mi się podobał fakt, że czuć moc już na dole obrotomierza.

W Astrze 1.4 T 140 KM tego nie poczujesz aż tak bardzo, a już na pewno nie na dole obrotomierza. Generalnie auto jest ok, spalanie LPG ok 9-10L.
roksinski
Początkujący

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 0- 0-1994
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Renault

11 Lut 2020, 09:02

roksinski napisał(a):Generalnie auto jest ok, spalanie LPG ok 9-10L.

To Civic połyka tyle samo w jezdzie stricte miejskiej.

Hoderi z Polskiego salonu to będziesz miał biedę z pognitym podwoziem :) Wbrew pozorom za granicą bardziej dbają o auta niż w Polsce. Tu ludzie kupują auta na które ich często nie stać i potem naprawy są robione u mietka w stodole.

JA swojego ufo mam ze Szwecji i jest uważam w bdb stanie. Wiadomo nie ma aut używanych bez wkładu początkowego ale lepiej wiedzieć co trzeba zrobić a w PL to same igły :D
Dodatkowo tak jak wspomniał INVI w skandynawii wszystko sobie sprawdzic mozesz. Ja mam cała historię auta odkąd wyjechało z salonu. Jeśli był jakiś dzwon będziesz miał o tym informację łącznie z tym co było robione.

W ufo zastosowano ivtec aby auto było dynamiczniejsze z dołu i według mnie to działa (miałem wcześniej VII i VI gen gdize trzeba było piłowac aby jechało).

Astra na pewno będzie wygodniejsza bo ufo to taczka.
e0hater
Początkujący

Auto: Toyota Corolla TS
Silnik: 1.8 Hybrid
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2020

11 Lut 2020, 09:47

A kto mówi, że kupi Guilettę 1.4 170km i będzie jeździł 50km/h? A tego wyjazdu z Ibizą nie będę komentował :)

No faktycznie szukanie samochodu tylko z PL mocno ogranicza ilość ofert. Tu wam przyznam rację, może to tylko moja fobia przed samochodami zza granicy.
Co do taczkowatości Civica, to czy takie sztywne zawieszenie szybciej się zużywa na naszych dziurawych drogach niż takie bardziej miękkie, które jest np w Alfie lub Oplu?

Słyszałem też, że do Civica z ostatniego roku produkcji często wsadzano silnik pod Civica IX, który miał nadmierny apetyt na olej. Da się to jakoś sprawdzić po kodzie silnika czy coś? Albo nie warto się tym przejmować bo problem jest marginalny?
hoderi145
Aktywny

11 Lut 2020, 09:59

hoderi145 napisał(a):Co do taczkowatości Civica, to czy takie sztywne zawieszenie szybciej się zużywa na naszych dziurawych drogach niż takie bardziej miękkie, które jest np w Alfie lub Oplu?

Tu bardziej chodzi o użyte komponenty niż o sztywność zawieszenia. Jestem na kilku grupach i nie widziałem aby ktoś narzekał na częste wymiany zawiasu. Fakt w civicu jest taki mankament jak górne mocowanie amortyzatora z przodu, które lubi dać o sobie znać ale to są koszty 200zł więc żadna tragedia.

Silnik do końca produkcji był ładowany ten sam tj R18A2 więc jest to kompletna bzdura. W IX jest R18Z4, którego w ufo nie znajdziesz.
e0hater
Początkujący

11 Lut 2020, 12:19

Sztywność zawieszenia raczej nie ma wpływu na jego trwałość. Japońskie konstrukcje są dość trwałe - minusem jest jednak to, że gdy się coś zużyje to nie będzie to tanie wymianie.

Nie wiem czy Astra J to lepszy wybór niż Civic. To raczej zupełnie inne auto niż Civic, ani lepsze ani gorsze. Możesz w tym budżecie jeszcze zerknąć na Mazdę 3 II 2.0, Lancera 1.8 i Golfa VI 1.4 TSI (122KM).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

11 Lut 2020, 12:33

Ossy z autopsji sie wypowiem żeby lepiej wybierał między astra a civicem niż resztą, którą podałeś.

MAzda 3 - paliwożerna jak smok + rdza chrupie az slychać,
Lancer - Jeśli autorowi zależy na dynamice to jest to ostatnie auto jakie powinien brać pod uwage. Muł okrutny.

VW niestety ma złą cenę do jakości, którą oferuje a te silniki z początków produkcji nie cieszą się dobrą opinią. Chyba, że ktoś lubi 2 suwy :D
e0hater
Początkujący

11 Lut 2020, 13:09

Oglądałem podpiętą tabelę kosztów ekspolatacji w Civicu (w jakimś tam temacie tu na forum). I zaskoczyłem się pozytywnie bo każdy mówi, że części do Hondy drogie, ale zauważyłem, że nie wszystkie, niektóre są tańsze niż do Fiata, a jak droższe to w większości niewiele typu 100zł vs 120zł. Bałem się dwukrotnego przebicia czy coś.
A macie jakieś porady co do zabezpieczania samochodów przed kradzieżą? Bo słyszałem, że te auta lubią znikać z parkingów... A nie wiem jak wygląda sprawa płacenia AC od kradzieży w tak starym samochodzie.

Co do Lancera i Mazdy, to wolę jednak Hondę.
hoderi145
Aktywny

11 Lut 2020, 13:14

Jeśli chodzi o zabezpieczenia to ja jestem zdania, ze jak beda Ci chcieli auto ukrasc to ukradną a jak nie to poniszczą próbując.

Swojego czasu troche tego gineło choć większość typowo typeRów poniewaz duży popyt i spora cena w porównaniu do zwykłego ufo. Teraz złodzieje mają już 9 i 10 więc raczej ufo odpuscili :) Chyba, ze jacys nowi w branży próbują na takich starszych autach :D

Ja po zakupie wykupiłem AC bo wole spać spokojnie a auto stoi pod blokiem. Choć warto się też temu przyjrzeć bo większość ofert AC nie dosyć, że zaniża wartość aut to dodatkowo dodaje kruczek, ze w przypadku kradizeży wypłacą Ci np 70 czy 80% wartości wyliczonej.
e0hater
Początkujący

11 Lut 2020, 13:19

A jak wygląda sprawa podwozia? Powszechnie czyta się że to główna wada tych samochodów. Czy kupując UFO z 2009 lub 2010 roku z PL są duże powody do obaw z powodu rdzy na podwoziu?
x0x0
Nowicjusz