Co was rozprasza na drodze?

29 Paź 2013, 10:52

silvo44 napisał(a): alfarthur napisał(a):czy nie pojawi się nagle jakiś fotoradar
Nie może się pojawić znienacka - musi stać przed nim znak D-51.. :yes:
alfarthur napisał(a):czy czasem zza jakiegoś krzaczka
Jeździmy w miarę przepisowo i wtedy tacy "skrytołapacze" są tylko powodem do uśmiechu..

Teoretycznie powinien być, ale wydaje mi sie, że przed jednym, którego mijam często nie zauwazyłem - ale sprawdze jak bede przejezdzac nastepnym razem :) Choć tu bardziej chodzilo mi o takie mobilne fotoradary rozstawiane przy drodze i jesteś np. przyzwyczajony że go nie ma a któregoś dni rozstawia się i jest w stanie zaskoczyć :)

A co do "skrytołapaczy" - wszystko zależy od interpretacji okreslenia "w miare przepisowo" :) Czasem "pan władza" jest w stanie przyczepić się o przekroczenie o 10km/h, a zapewne każdy z nas wie, ze oni lubią ustawiać się w miejscach, gdzie stoją głupie znaki (w stylu np. ograniczenie do 30km/h jako pozostałość po remoncie) i wtedy mają żniwa :)
alfarthur
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 06 05 2009
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: golf II
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1985

29 Paź 2013, 12:37

alfarthur napisał(a):przed jednym, którego mijam często nie zauwazyłem

Nie może być.. A aktywny jest ??
alfarthur napisał(a):bardziej chodzilo mi o takie mobilne fotoradary rozstawiane przy drodze

Takie ma tylko SM - policja używa wideorejestratorów w radiowozach i suszarek ISKRA(na szczęście coraz rzadziej)..
WYROK">WYROK
alfarthur napisał(a):lubią ustawiać się w miejscach, gdzie stoją głupie znaki (w stylu np. ograniczenie do 30km/h jako pozostałość po remoncie)

A masz telefon ?? A umiesz z niego korzystać ?? to zadzwoń na policję albo do Wydziału drogowego w gminie, żeby posprzatali..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

21 Lis 2017, 10:04

Co najbardziej rozprasza ? Jeśli chcesz wiedzieć szczegółowo to wejdź na ten wpis na blogu. https://s-car.pl/co-rozprasza-kierowcow-podczas-jazdy Jest tu konkretnie opisane. Najczęstszą przyczyną rozproszenia uwagi są telefony komórkowe.
Z badań wynika, że kierowcy mieli w chwilach poprzedzających wypadek mieli wzrok odwrócony od drogi przez średnio 4,1 sekundy. A na śmieszno to załączam obrazek :)
Blady44
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 11 2007
Przebieg/rok: 34tys. km
Auto: Audi a6
Silnik: 2,5 tdi
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Seria GR - specjalne sportowe edycje modeli Toyoty
    Japońscy fani Toyoty są już przyzwyczajeni do specjalnych sportowych edycji modeli tej marki, opracowywanych choćby przez TRD czy Modellistę. Jednak tym razem największy producent samochodów w ich kraju naprawdę o ...