Corolla E11 - nie przełącza się na gaz

04 Sty 2011, 22:26

Czołem
Mam mały problem, mianowicie po wyciągnięciu akumulatora (celem naładowania) i podłączeniu go ponownie, rolka nie przełącza się na gaz. Wcześniej działało bez zarzutów.

Instalację włącza się przyciskiem (dioda zaczyna powoli migać), później po rozgrzaniu silnika i wejściu na 2,5-3 tys. obrotów przełącza się na gaz (dioda zaczyna migać szybciej, po przełączeniu się na gaz powinna zapalić się na stałe). Teraz dioda też zaczyna migać szybciej (sygnalizacja rychłego przełączenia), po czym na jakieś 3 sekundy gaśnie zupełnie i później wraca do punktu wyjścia (wolne miganie, oczekiwanie na wejście na obroty).

Samochód - Toyota Corolla E11... Ktoś ma pomysł, co mogło się wydarzyć?
mmajkel
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

04 Sty 2011, 22:50

jakiej firmy masz instalacje i ktora generacje
Tormin
Nowicjusz

Miejscowość: London

04 Sty 2011, 23:59

Ciężko powiedzieć.. Nie ja ją zakładałem, ani poprzedni właściciel też nie. W papierach jakie do samochodu dostałem, jest świadectwo homologacji z firmy Irene (może instalacja Lovato?). Wydaje mi się, że jest to najdalej II generacja (2005 rok instalacji).
mmajkel
Nowicjusz

06 Sty 2011, 23:31

Do akumulatora masz podłączony także plus i masę od instalacji gazowej. Sprawdź czy mają dobry styk.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

08 Sty 2011, 16:39

Migaz napisał(a):Do akumulatora masz podłączony także plus i masę od instalacji gazowej. Sprawdź czy mają dobry styk.

Zajrzałem pod maskę, poszperałem i faktycznie - masa od instalacji była w ogóle gdzieś zawinięta i schowana. Przykręciłem pod śrubę i wszystko gra.
Wielkie dzięki! :)
mmajkel
Nowicjusz