Corolla E16 1.6 132KM pierwsze zapoznanie

22 Sie 2019, 22:51

Hey wszystkim:)

Wlasnie sie zarejestrowalem tutaj z uwagi na fakt....zostania szczesliwym (mam nadzieje:)) posiadaczem mojej pierwszej w zyciu Toyoty..;) a dokladniej Corolli E16 1.6 132 KM (rocznik 2017) ktora wyjechlem wczoraj od Bonkowskich w Poznaniu. Jak to bywa od razu pare rzucilo mi sie w oczy:))) - mozna prosic o jakies rady i podzielenie sie doswiadczeniem?

1. Pierwszy temat ktory mnie nurtuje to przede wszystkim fakt, ze auto dosc swieze, ale jednak raport diagnostyczny byl do niego, co prawda nie w pelni, ale czesc badan mam potwierdzona na karcie i jedna pozycja mnie martwi - geometria, zbieznosc itd, a pozycja "polizg boczny tylna os" mam wartosc wykraczajaca poza graniczne widelki - na moje pytanie w ASO, uzyskalem odpowiedz jedynie, aby sie nie tym nie martwic, bo to tyl (auto ma naped na przod) i generalnie nie podlega to nawet badaniu.... Nie mniej nie daje mi to spokoju...zwlaszcza ze nie jestem eskpertem w dzidzienie motoryzacji - pozwolilem sobie zalaczyc foto, bylby ktos tak uprzejmy i wytlumaczyl mi ta wartosc bardziej lopatologicznie?

ZDJECIE w zalaczniku

2. Pierwszy wyjazd z salonu, wszystko ok...dzisiaj dzien nastepny i kontrolka TPMS od cisnienie w kolach caly czas swieci... - powod do zmartwien? Jechac z tym do ASO (jestem laikiem nawet w tych sprawach), czy po prostu na stacje...zmierzyc czy mam 2,5 Bara w kazdej, jak mam to wcisnac guzik od resetu (kalibracji)???

3. Ostatnie moje pytanie to generalnie...pierwszy szok i wrazenie ze spalania..;) narazie uczac sie nowej skrzyni i auta, za chiny nie widze spalania jak to pisza w specyfikacjach 6-6,5 litra, jezdzac te pare KM po miescie, notorycznie jedyne co widze na monitorze to srednie spalanie rzedu 10L!!!:) az portfel mnie boli:)))

Na prawde bede wdzieczny za kazda nawet najdrobniejsza porade i podzielenie sie swoimi doswiadczeniami - zwlaszcza w tym jakze ekscytujacym ale i nieco nerwowym okresie, gdy czlowiek uczy sie nowego "blaszaka":)
michaladm
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

23 Sie 2019, 04:18

Najpierw sprawdź ciśnienie w oponach. Spalanie 10l/100km w mieście-do tego na krótkich odcinkach jest normalną sprawą.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

23 Sie 2019, 09:58

1) sprawdź ciśnienie w oponach
2) geometria wydaje mi się że jest ok.ale niech Ci zreferuje ktoś kumaty i tu jest problem bo na 10 warsztatów od geometrii może jeden zna się na tym.
3) spalanie mierz tankowaniem pod korek bo komputer w określonych warunkach może skłamać.
Więc zatankuj pod korek a potem znowu pod korek mierząc przebieg.
4) naucz się jeździć bo to przy zmiennych fazach rozrządu jest mega ważne dla spalania.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

23 Sie 2019, 14:21

dziekowac uprzejmie!

Faktycznie jedna opona miala ponizej...stad moja pierwsza stycznosc z tym systemem:).

Co do techniki jazdy, dzieki rowniez za dobra sugestie, faktycznie poczytam troche aby wkrecic sie w tajniki tego rozwiazania;)
michaladm
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hennessey Venom GT - najszybszy samochód świata
    Najszybszy samochód świata Hennessey Venom GT osiągnął prędkość 435.31 km/h (270.49 mil/godzinę) 14 lutego tym samym ustanawiając światowy rekord prędkości dla 2-miejscowego samochodu sportowego. Test podczas którego ...
    Kalkulator LPG
    Kkalkulator pozwala obliczyć szacunkową różnicę w kosztach eksploatacji samochodu w zależności od zasilania silnika benzyną, a gazem (LPG). Na podstawie danych wprowadzonych do formularza obliczymy przyblizony czas ...