Cześć pod maska, Co to i czy powinienem od razu wymienić?

09 Maj 2017, 21:36

Witam jestem świeżym użytkownikiem Renault Megane 1.4 16v ...
Wszystko jest pięknie, tylko dzisiaj jadąc sobie droga usłyszałem stukniecie, z przerażenia zatrzymałem się i otworzyłem maskę.
Pod nią ujrzałem cześć która się urwała z jakiegoś "kabla " i ma podłączone jeszcze dwa mniejsze kabelki chyba do silnika i nie mam bladego pojęcia za co jest odpowiedzialna ,będę wdzięczny jeśli ktoś wie co to i ile mnie będzie kosztować naprawa .
Na razie zacisnąłem część trytytką :)
Umieszczam zdjęcia, jeśli są nie wyraźne zrobię nowe ^^
Z Góry Dziękuję.
ZinoX
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 06 1996
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Renault megane
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

09 Maj 2017, 21:52

Wygląda to na filtr z węglem aktywnym. Pochłania opary benzyny ze zbiornika. Poprzez zawór tzw. EVAP są one usuwane z tegoż filtra podczas pracy silnika. Część integralna ze współczesnymi jednostkami napędowymi . Ekologia :mrgreen: . Trzeba to naprawić .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

09 Maj 2017, 23:00

Dziękuję za szybką odpowiedź, jeszcze jedno pytanie czy wiesz ile mniej więcej może to kosztować? :D.
ZinoX
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 06 1996
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Renault megane
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 2001

08 Wrz 2017, 11:06

Witam Wszystkich na forum. Koszty naprawy uzależnione będą raz od samej części która masz wymienić, a dwa od tego jaki serwis wybierzesz, najlepiej wcześniej przedzwoń i zapytaj, trudno nam powiedzieć ile zażyczą sobie za robociznę.
Autobelki
Nowicjusz

Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Renault Laguna
Silnik: 2.0
Typ: Hatchback
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept X6 2007
    BMW Concept X6 ten przedprodukcyjny samochód koncepcyjny jest pierwszym na świecie autem typu SAC (Sports Activity Coupé). Koncept prezentuje wizję BMW scalającą cechy modeli BMW X z atrybutami typowymi dla ...