Czy BMW Serii 7 E38 będzie drogie w utrzymaniu?

13 Lip 2015, 18:52

Koniu napisał(a):O tej mówisz?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... y7LXP.html

Tą miałem na myśli:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ten retro welur...:D cudo :D
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

13 Lip 2015, 19:07

Panowie nawet na zdjęciach widać jak kiedyś robiono te samochody a jak robi się je teraz,nie ma porównania im starszy samochód tym więcej w nim duszy i dużo lepsze wykonanie-to widać gołym okiem.
Jeśli za 2-3 miesiące będę mógł kupić serie 7 e32 za około 6 tysięcy to będę przeszczęśliwy i nie będę się śpieszył i na spokojnie ogarnę sprzedaż mojego obecnego samochodu.
Koniu bardzo podoba mi się ten senator,jaka to była klasa? porównywalna do omegi b?
Swoją drogą przeliczając koszty spalania silnika 730 188km w lpg to wychodzi tyle co ropa do 1.9 tdi 110km:D
Patrzę się na te linki do 6 tysięcy za e32 od kirina i nadziwić się nie mogę że tak tanio stoją.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 31 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 2.0ABK B+G Climatronic
Silnik: 2.0 ABK
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

13 Lip 2015, 19:21

kirin88 napisał(a):Tą miałem na myśli:
Super wygląda, osobiście zmieniłbym felgi tylko :)
mateo199214 napisał(a):Koniu bardzo podoba mi się ten senator,jaka to była klasa? porównywalna do omegi b?
Jest to segment E, ten sam co Omega ale auto jest lepsze, jak zauważyłeś im starzej tym auto lepiej wykonane, lepiej zrobione. :ok:
mateo199214 napisał(a):Patrzę się na te linki do 6 tysięcy za e32 od kirina i nadziwić się nie mogę że tak tanio stoją.
Kiedyś e30 były po cenie złomowej (2-3k) a obecnie? Za 8k już cięzko coś znaleźć.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Lip 2015, 19:33

To jest sygnał na to,że warto kupić e32 za te 6 tysięcy jeśli znajdzie się coś w miare zadbanego i ją dopieścić i trzymać.
Bo jazda nią pare lat napewno nie przyniesie większych strat a nawet można spokojnie zyskać,a może nie będę chciał wcale sprzedać? :) spalanie jak kirin napisał akceptowalne w lpg.
Jeszcze jedna sprawa,kirin wiesz może czy w e32 są składane siedzenia?
Osobiście ten samochód bardzo mi podchodzi i co ciekawe bmw wtedy wiedziało jak zrobić np. wszystkie 4 szyby otwierane elektrycznie a nie tak jak w moim niby nowszym bmw ale tutaj jest tylko przód otwierany...
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

14 Lip 2015, 08:19

mateo199214 napisał(a):Bo jazda nią pare lat napewno nie przyniesie większych strat a nawet można spokojnie zyskać,

To bardzo prawdopodobne ;)
mateo199214 napisał(a):Jeszcze jedna sprawa,kirin wiesz może czy w e32 są składane siedzenia?

Rozumiem, że masz na myśli tylną kanapę? Niestety nie jest składana na 99%. Przynajmniej w e34 za oparciem jest blacha ;)
Może konstruktorzy BMW przewidzieli do jakich nabywców prędzej czy później trafią ich samochody :D przystosowali bagażnik do wożenia pasażera, który nie koniecznie z własnej woli znajdzie się w tym bagażniku haha :lol:

mateo199214 napisał(a):Osobiście ten samochód bardzo mi podchodzi i co ciekawe bmw wtedy wiedziało jak zrobić np. wszystkie 4 szyby otwierane elektrycznie a nie tak jak w moim niby nowszym bmw ale tutaj jest tylko przód otwierany...

Nigdy nie rozumiałem co ludzi tak rajcuje w elektrycznych szybach. No ok, może jakaś tam dodatkowa wygoda :D Choć mi korbotronik jakoś nie przeszkadzał. Jak brakuje Ci elektryki w bumie to podnośniki elektryczne kupisz za ok 20zł sztuka, do tego przyciski otwierania za ok 30zł + zaślepki na dziurę w boczku drzwi po korbce za ok 5zł. Do tego jedno popołudnie roboty i po korbotroniku nie ma śladu. W większości bmw w biedawersji wiązki pod cała elektrykę i tak są więc nie ma dużo rzeźby z kabelkami.
Tu nasunął mi się kolejny przykład na to jak kiedyś porządnie składali BMW.
Na przykładzie mojej najbiedniejszej wersji e34 z 1990r. W wyposażeniu jedynie elektryczne lusterka, ABS, wspomaganie i szyber.
Okazało się jednak, że mimo tak ubogiej wersji poprowadzone są wszystkie wiązki itp. jak w wersjach z full wypasem.
Za kilka groszy kupiłem zegary z pełną diagnostyką. Każda usterka jak spalona żarówka, kończące się klocki hamulcowe itp. a nawet nie domknięte drzwi sygnalizowane są gongiem jak i wyświetlanym komunikatem :D
Do tego zegarek analogowy zmieniłem na mały komputer OBC i kopara mi opadła bo wszystko działa bez żadnej rzeźby, cała instalacja już tam była.
Kupiłem podrzewane fotele, odgiąłem wykładzinę i wyjąłem pasującą wtyczkę :D dołożyłem jedynie przekaźnik i bezpiecznik i wszystko działa.
Przed sprzedażą planuję jedynie wrzucić elektryczne szyby na przód i tył, oczywiście wiązki tez są na swoim miejscu fabrycznie.
Stare bmw możesz za grosze doposażyć bez większej wiedzy i umiejętności ;)
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Lip 2015, 09:49

W 730 nie ma już co doposażać,bo to auto jest ponadczasowe jak dla mnie.
Właśnie jestem w trakcie diagnozy w swoim bmw tej usterki bicia kierownicy,kirin masz może jakiś pomysł co to może być?
Bo warsztaty wszystkie zajęte więc muszę do jutra poczekać.
Już się nie mogę doczekać szukania dobrego egzemplarza takiej siódemki,mi nie chodzi o to że korbotronik mi przeszkadza ale o sam fakt że w tak starym samochodzie takie rzeczy były a w nowszym jest bieda.
Tak samo miałem w astrze,prawie wszystkie rzeczy były podciągnięte i wystarczyło podłączyć instalacje :)
Tak liczyłem to w październiku będę miał już około 6 tys i będę mógł spokojnie rozglądać się za samochodem,myślisz kirin że w tym okresie znajdę coś fajnego w gazie? Bo pamiętam jak mówiłeś,że stare bmw z tylnym napędem tanieją na zime.
Oglądałem filmiki na youtube i wiele egzemplarzy e32 jest w bestialski sposób katowane wieśniackim paleniem gumy,czy da się to jakoś rozpoznać po konkretnym egzemplarzu czy miało taką przeszłość?
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uważaj na czarny lód na drodze - niewidoczne zagrożenie
    Gdy temperatura powietrza w ciągu dnia wynosi kilka stopni na plusie, a nocą spada poniżej zera, są to sprzyjające warunki do powstawania tzw. czarnego lodu, czyli prawie niewidocznej, cienkiej warstwy zamarzniętej wody pokrywającej ...
    Nowe Audi S3 - najlepsze osiągi w swojej klasie
    Trzecia już generacja mocnego kompaktu jakim jest Nowe Audi S3 podniosła wysoko poprzeczkę możliwości przemysłu motoryzacyjnego. Całkowicie nowy silnik 2.0 TFSI Jednostka napędowa 2.0 TFSI otwiera nowy rozdział w historii ...

14 Lip 2015, 17:19

Parę fajnych BMW z OLX:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] (dziwny airbag?)
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

14 Lip 2015, 18:51

Jak BMW to brałbym z takim silnikiem:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] dziwnie tani ale do poprawek więc stąd pewnie taka cena ale silnik bardzo mocny :naughty:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] cena zdrowo przesadzona
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

14 Lip 2015, 18:52

Osobiście poszukałbym również e28 :wink: wprawdzie klasa niżej ale auto równie ciekawe
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

14 Lip 2015, 19:11

Krzychu napisał(a):Jak BMW to brałbym z takim silnikiem:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... d9ef940ec2 dziwnie tani ale do poprawek więc stąd pewnie taka cena ale silnik bardzo mocny

Krzysiek jak Ty coś napiszesz... :mrgreen: Zastanów się nad kosztami utrzymania 12 cylindrowca ;)
V8 po zagazowaniu można jeździć na co dzień ale takie 12 cylindrowe bydle to raczej tylko i wyłącznie dla fanatyków i kolekcjonerów :D

mike1735 napisał(a):Osobiście poszukałbym również e28 wprawdzie klasa niżej ale auto równie ciekawe

Popieram jak najbardziej :D Niestety ciężko znaleźć egzemplarz z całą podłogą. Jak są nie zgnite to się cenią wysoko.
Ostatnio edytowany przez kirin88, 14 Lip 2015, 19:15, edytowano w sumie 1 raz
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Lip 2015, 19:12

e28 odpada,Krzychu jak już pojade po taką to w gre wchodzi tylko skórzana tapicerka weluru nie chcę nawet widzieć.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

14 Lip 2015, 19:18

mateo199214 napisał(a):jak już pojade po taką to w gre wchodzi tylko skórzana tapicerka weluru nie chcę nawet widzieć.

Trochę złe myślenie ;) W samochodach typu e32/ e34 tapicerka to najmniej istotny szczegół. Liczy się stan blacharski, kolejno mechaniczny. Komplet ładnych podgrzewanych skór dokupisz za 400zł na allegro. Ja mam nawet w zapasie ładny komplecik do sprzedania :mrgreen:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Lip 2015, 19:25

kirin88 napisał(a):Krzysiek jak Ty coś napiszesz... Zastanów się nad kosztami utrzymania 12 cylindrowca
V8 po zagazowaniu można jeździć na co dzień ale takie 12 cylindrowe bydle to raczej tylko i wyłącznie dla fanatyków i kolekcjonerów

To się wie V8 już sporo żre więc V12 pali jeszcze więcej ale na weekendowe przejażdżki dla fanatyka samochodów marki BMW jest idealny. Koszty utrzymania też nie są najniższe ale mając 12 cylindrowe auto trzeba się z tym liczyć więc masz rację z tym że V8 bardziej nadaje się do codziennej eksploatacji i z tym się nawet nie sprzeciwiam ale V12 to rewelacja w takich luksusowych autach i chyba się z tym zgodzisz kirin?
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

14 Lip 2015, 21:09

[link do gieldaklasykow.pl wygasł]
[link do gieldaklasykow.pl wygasł]

Ta czarna musi być konkret :roll:
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

15 Lip 2015, 12:47

Natknąłem się na to audi [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] co myślicie o tym egzemplarzu? Jak dla mnie to tak średnio bo myśląc przyszłościowo audi 80 przeważnie wychodziło bez klimy, albo to a6 już z klimą :) [link do oferty na Allegro wygasł] kombi jednak odpada z racji tego że będę miewał duże problemy z cofaniem.
Tak się jeszcze zastanawiam czy nie wziąść sobie teraz czegoś w automacie :)
Kirin jak automaty w tych starych bumach? Były w miarę ogarnięte?
A tutaj dieselek 140km [link do oferty na Allegro wygasł] bardzo ładny kolor.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika