REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
wydaje mi się że można zawsze jeżeli tylko wcześniej nie było zakazu zawracaniaKacper napisał(a):Kiedy manewr zawracania jest dozwolony, a kiedy jest on zabroniony?
No widzisz okazuje się że nie zawsze można. Ja wiem o tym że jak masz sygnalizator nad pasem ze strzałką w lewo to nie można zawracać nawet jak nie ma znaku zakazu zawracania, ale jak jest w takim razie w pozostałych przypadkach? Może ktoś nam to dokładnie wyjaśniKao napisał(a):wydaje mi się że można zawsze jeżeli tylko wcześniej nie było zakazu zawracania
Kacper napisał(a):1. Zawracanie bez sygnalizacji świetlnej z namalowanymi strzałkami: mamy tylko na jezdni namalowane strzałki dwie prosto i jedna skręt w lewo na lewym skrajnym pasie.
Kacper napisał(a):2. Zawracanie z namalowanymi strzałkami i sygnalizacją świetlną: sytuacja podobna do tej z pkt 1 tylko tu dodatkowo mamy światła bez namalowanych strzałek na sygnalizatorze.
Kacper napisał(a):3. Zawracanie z namalowanymi strzałkami i sygnalizacją świetlną ze strzałkami: tu mamy namalowane strzałki na każdym z pasów dwa prosto, a lewy skrajny strzałka w lewo. Sygnalizatory mamy też trzy nad każdym z pasów nad pasami prosto strzałki na sygnalizatorach są do góry, a nad pasem do skręcania w lewo sygnalizator ze strzałkami w lewo.
Kacper napisał(a):4. Zawracanie z namalowanymi strzałkami i niebieskim znakiem pionowym: mamy namalowane strzałki na każdym z pasów dwa prosto, a lewy skrajny strzałka w lewo tak samo na znaku pionowym.