Czy potrzebny kurs na przewóz rzeczy

07 Gru 2010, 13:08

Witam potrzebuje jednoznacznej odpowiedzi na pytanie czy moge jezdzić autem w firmie nie wykonującej transportu np.hurtowni,masarni autem przekraczającym 3,5 tony bez kursu na przewóz rzeczy?
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

07 Gru 2010, 15:20

nie

a co to za ciężarówka że nie wykonujesz nią transportu? dźwig? :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

07 Gru 2010, 16:34

Hehe no nie :razz: chodziło mi o to że jeżeli nie jestem zatrudniony w firmie transportowej to nie wykonuje transportu w celach zarobkowych i nie musze mieć tego kursu bo np jezdze na potrzeby sklepu i woże towar na jego potrzeby a nie typowo transportowe czy dobrze rozumuje?
nitro
Zaawansowany

07 Gru 2010, 17:30

wożąc towar na potrzeby sklepu wykonujesz usługe transportową :!:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

08 Gru 2010, 14:14

Wiesz to z doświadczenia czy to Twoja interpretacja przepisu? Bo wiadomo jak to w polskim prawie niewioedomo do końca.... spotkałem sie z opiniami ze nie trzeba jezeli jezdzisz w firmie która ma transport na potrzeby własne....druga opinia to ze do 7.5 tony nie trzeba posiadać tej kwalifikacji
nitro
Zaawansowany

27 Sty 2011, 14:42

Jeśli wykonujesz usługę transportową dla firmy, powinieneś posiadać własną firmę transportową, a co za tym idzie również odbyć taki kurs.
lubiefutbol
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
Auto: Peugeot 4007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Elektryfikacja według Toyoty
    Toyota pracuje nad zelektryfikowanymi samochodami od 25 lat. Pierwszym efektem tych prac była hybrydowa Toyota Prius, która trafiła do seryjnej produkcji 22 lata temu. Japończycy zajmowali się samochodami elektrycznymi, ...