Czy zgasimy światła w naszych autach?

Czy jazda na światłach przez cały rok powinna być obowiązkowa?

Tak
150
46%
Nie
176
54%
Razem głosów : 326

18 Paź 2008, 19:53

Też mi sie to nie podoba i do obowiązku poza terenem zabudowanym bym sie przychylił choś tutaj tez moga być niejasności.[/quote]

Ale właśnie chodzi o jasności a nie niejasności...
A jeśli kogoś w dzień oślepiają światła w mieście to co będzie jak zapadnie zmierzch??
painmaker
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

18 Paź 2008, 20:18

grinch81 napisał(a): Dodam, że pasów nigdy nie zapinałem - jeżdżę 9 lat.

czyli generalnie jak przywalisz albo ktoś Tobie przywali to nie masz prawa (pomimo tego że płacisz jak my wszyscy więcej) chcieć czegokolwiek od ubezpieczalni ani winnego zdarzenia drogowego. Sam sobie zrobisz krzywdę i ubezpieczalnia ma prawo Cię olać i zapewne skorzysta z tego prawa - i bardzo słusznie, jak ktoś nie spełnia wymogów to jego sprawa i jego problem.
luksky

18 Paź 2008, 21:28

światła w dzień są dla nas , a nie dla policji,przeciez nas lepiej widać i inni nas lepiej widzą,jak ktoś szuka oszczędności paliwa to niech wyłączy klime pozdrawiam wszystkich rozsądnie jeżdżących na światłach przez cały czas :lol: :!: :D
adek byggare
Nowicjusz

18 Paź 2008, 21:30

Powiem tak. Auta które maja włączone światła ułatwiają orientacje kierowcy, wiadomo które auto jedzie albo zaraz ma zamiar ruszyć. Auto które ma wyłączone światła to pewnie auto które stoi na poboczu i jego właściciel pewnie poszedł się odlać za drzewo.
kwiatek90
Nowicjusz

18 Paź 2008, 21:51

Ja jeżdżę zawodowo od 20 lat i jak kolega określił (d...l będzie debilem ), na światłach , czy bez . Ja nie widzę potrzeby używania świateł latem .
stacyjka
stacyjka
Nowicjusz

Miejscowość: sosnowiec

18 Paź 2008, 22:07

Sprawa pierwsza jest taka że portale i fora internetowe takie jak to własnie nie maja juz o czym pisać i jak bić piany i raz na dwa tygodnie wracają do tego samego tematu, który nie wiedzieć czemu zawsze w ludziach wzmaga emocje - w ludziach ktorzy są niespełna rozumu albo robią miesięcznie 2km do kościoła. Światła sa konieczne i jest to pierwsza rzecz jaka się udała (p)osłom na wiejskiej od 1939 roku, sprawa jest bezdyskusyjna i FINITO. Jak ktoś ma jakies bóle i problemy to niech napisze do BRAVO albo PRZYJACIÓŁKI. Całe szczeście że światła są i mam nadzieję że będą.
luksky

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RX L - siedmioosobowa wersja modelu RX
    Zaprezentowana w 2018 roku, siedmioosobowa wersja modelu RX jest SUV-em z elektrycznie składanym i rozkładanym trzecim rzędem siedzeń, dysponującym osobnym panelem klimatyzacji. Jest wyższa i dłuższa od standardowego modelu, ...
    Jak ustawić prawidłowo lusterka w samochodzie?
    Prawidłowe ustawienie lusterek ma istotny wpływ na bezpieczeństwo – od tego zależy, czy kierowca będzie mógł dokładnie obserwować sytuację na drodze. Ważne, aby w ustawieniu lusterek wykazywać się starannością ...

18 Paź 2008, 22:23

Ja jestem tylko kierowcą skutera. Pewnie mi większość napisze, że ze mnie gó**iany kierowca i nic nie wiem o jeździe. Otóż nie, skuterem jeżdżę wszędzie, od wiejskiej drogi po Zakopiankę. Moim zdaniem światła są konieczne i właśnie one mnie kiedyś uchroniły od kolizji. Najlepiej by było, gdyby wprowadzili ten przepis (UE się nad nim zastanawia), który mówi, że w każdym nowym samochodzie miałyby być automatycznie włączające się światła dzienne. Np. takie coś jak ma Audi. Spełnia swoje zadanie, a przy okazji jest ładne i cieszy oko.
tweedy
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Krk

18 Paź 2008, 22:44

Dokładnie kolego, dokladnie......... Światła to podstawa.....
luksky

19 Paź 2008, 08:58

Grunt to żeby nie zobaczyć przedwcześnie "światełka w tunelu", a jeśli już je zobaczycie, to nie idźcie od razu za nim... a nuż uda się wrócić :roll:
jannik
Nowicjusz

Miejscowość: kraków

19 Paź 2008, 11:17

Nie !!
kry2503
Nowicjusz

19 Paź 2008, 12:07

Moim zdaniem na światłach powinno się jeździć na trasie-poza miastem. W mieście, w dzień są bez użyteczne...
keeway_matrix...
dandys
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: 3miasto_Gdańsk

20 Paź 2008, 18:38

oczywiście jestem za zniesieniem obowiązku jazdy na światłach.Niejednokrotnie zdarzyło mi się w słoneczny dzień nie zauważyć świateł hamowania, bo zlewały się z pozycyjnymi.Nikogo nie "puknąłem", ale było to stresujące.Któregoś dnia mogę nie zdążyć.Jeżdżę duzo w Niemczech, a tam nie ma obowiązku włączania świateł zimą jeśli dzie jest słoneczny, i to moim zdaniem jest prawidłowe rozwiązanie
jastrzebiec3
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

20 Paź 2008, 19:11

to wniosek wychodzi z tego taki, że każdy kierowca który nie lubi jeździć na światłach to jest ślepy... i do tego wszyscy muszą teraz może jeszcze robić badania wzroku... bo jak ślepy to jakim cudem prowadzi? każdy kto nie lubi lub nie chce jeździć na światłach znajdzie odpowiedni argument przeciwko temu (czyt. bezpieczeństwu)... mi światła nie raz tyłek uratowały... nie z powodu mojej nieuwagi lecz czyjejś głupoty... nieraz ktoś we mnie prawie nie wjechał, tak samo i ja... ja jestem za tym dalej, żeby zostały...

pozdrawiam...

p.s.
chyba każdemu też szkoda tych paru złotych na te żarówki skoro każdy tak chce oszczędzać... ja kupiłem auto - na starcie zmieniłem wszystkie... poprawiłem... i jest LUX... nie ma co oszczędzać. oszczędzając na światłach oszczędzasz na zdrowiu... w razie wypadku. argumentuję to tym, że jak nie masz włączonych to ktoś dużo później Ciebie zobaczy ale wtedy może być za późno!
Fiat Siena 1999 r., 1.2 75 KM PB/LPG
andrzejau
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Mazowiecka

20 Paź 2008, 21:03

POPIERAM CIE andrzejau masz pełną racje światła mogą uratować życie i to jest ważne a nie 2 zł na 1000 km pozdrawiam :idea: :!: :)
adek byggare
Nowicjusz

20 Paź 2008, 22:29

jastrzebiec3 napisał(a):oczywiście jestem za zniesieniem obowiązku jazdy na światłach.Niejednokrotnie zdarzyło mi się w słoneczny dzień nie zauważyć świateł hamowania, bo zlewały się z pozycyjnymi.Nikogo nie "puknąłem", ale było to stresujące.Któregoś dnia mogę nie zdążyć.Jeżdżę duzo w Niemczech, a tam nie ma obowiązku włączania świateł zimą jeśli dzie jest słoneczny, i to moim zdaniem jest prawidłowe rozwiązanie

Jeśli światła pozycyjne zlewają ci się ze światłami stopu to może daruj sobie gościu jazdę samochodem bo stwarzasz zagrożenie na drodze. Skoro zlewają się w dzień to co będzie w nocy?? I wcale się nie śmieję bo to poważna sprawa...
Jeśli chcecie argumentować to róbcie to z głową. Na szczęście jeszcze nikt nie napisał "jestem za zniesieniem tego przepisu bo jak lecę 220km/h krajówką to i tak się wszystko zlewa..."
painmaker
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań