Daewoo Lanos kilka problemów , pomocy

14 Kwi 2013, 13:13

Witam szukam pomocy bo już nie mam pojęcia co robić .
Otóż Lanos 1,6 16 v miał awarię - wymiana uszczelki pod głowicą - po naprawie problemy :
-bardzo duże spalanie gazu i paliwa gazu wychodzi jakoś 18/100 w mieście paliwa nie wiem bo nie jeżdżę dużo na nim ale za 70 zł tankowania miesiąc na odpalenia starczyło
-najgorszy problem jak jadę zdarzyło się to już 3 razy gaśnie na drodze traci obroty do 0 i nie można go odpalić , trzeba poruszać czy podociskać kable WN i zapala wtedy dopiero (cewka i przewody jak spryskałem mgiełką wody to iskrzą nie mocno ale iskrzą )
-oraz po wymianie uszczelki auto jest słabsze znacznie słabsze :(

Bardzo proszę o pomoc bo już nie mam sił do tego auta .

p.s sprawdzałem błędy kompa jest czysto , świece są nowe , przewody WN majaś jakieś 3k przebiegu BOSHA
pawkli
Nowicjusz

• 15 Kwi 2013, 09:33

Co do spalania - musisz wiedzieć, czy jest to problem tylko z LPG czy z LPG i z benzyną. Musisz sprawdzić ile konkretnie spala ci benzyny i i ile gazu. To podstawa, ponieważ nie wiadomo z którym zasilaniem jest problem. A bez tej wiedzy możemy sobie gdybać, a ty będziesz naprawiał auto metodą prób i błędów. Np. jeżeli spala ci za dużó gazu, to do regulacji instalacja LPG. Jeżeli spala za dużo LPG i PB to potrzebna diagnostyka silnika - może to być nawet czujnik temp. płynu chłodzącego - uszkodzony może podawać za małą wartośc do sterownika i silnik będzie pracował w jakimś stopniu na ssaniu. Ale to tylko przykład.
    Co do gaśnięcia silnika i niskich obrotów prowadzących do gaśnięcia - może to być spowodowane tym iskrzeniem o którym pisałes i luźnych przewodach WN. Najlepiej wymień przewody WN na nowe. Iskrzenie może być również od świec zapłonowych - wystarczy, że będzie przebicie na izolatorze tylko jednej świecy. Przebicie może też mieć cewka zapłonowa. Ale zacznij od kabli. tym bardziej, że jak piszesz trzeba nimi poruszać, podociskać.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

15 Kwi 2013, 13:15

Dzięki bardzo za odpowiedź

I tak spala dużo gazu w mieście wychodzi mi 19 litrów na 100 , i paliwa też dużo ile dokładnie nie wiem ale mówię paliwo tylko do odpalania i za 70 zł przejechałem na nim max 20 km tylko że ja robiłem tak że na paliwie chodził sobie na postoju bo na Pb bardzo źle mi się jeździ autem bo szarpie i wgl.
    Co do gaśnięcia to wymienię kable , świece są nówki więc chyba powinny być ok ewentualnie mogę wkręcić . A co do iskrzenia to wygląda to tak że iskra jedna przeskakuje między obudową ceki a początkiem wtyku od kabla a druga skacze sobie w górnej części pomiędzy dwoma kablami
    pawkli
    Nowicjusz

18 Kwi 2013, 15:19

To znaczy że cewka raczej też do ****. Zobacz czy lewe powietrze nie dochodzi - czy jest szczelny dolot. Może rozrząd źle ustawiony? To wtrysk czy gaźnik? W moich postach powinieneś gdzieś znaleźć podobny temat. Może tam też znajdziesz odpowiedź :). Pisz jak po wymianie kabli.
    Vermin
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
    Prawo jazdy: 06 01 1992
    Auto: Ściera
    Silnik: 2.0 DOHC EFI
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1993

20 Kwi 2013, 13:49

Najpierw wymień kable i dopiero wtedy daj znać czy coś się zmieniło na plus,czy też problem dalej występuje. Będziemy czekac na Twoją odpowiedź na forum.
    Turbopama
    Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 1996
    Auto: BMW M3

14 Lip 2013, 23:39

po długim czasie wznawiam problematykę. Problem okazała się cewka zapłonowa i kable. Zostało duże spalanie normalna jazda 14 litrów i nic mniej się nie da wcześniej spokojnie w 10 litrach się zamykało. Czy moze to byćwina bardzo nieszczelnego układu wydechowego ??
    pawkli
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody koncepcyjne BMW Design
      Samochody koncepcyjne to doskonałe pole do popisu dla projektantów. Od elektrycznych układów napędowych, przez drzwi otwierane do góry, po nowatorskie materiały nadwozia – koncepty zawsze wybiegają ...

15 Lip 2013, 09:25

Napraw wydech, a potem do regulacji instalacji LPG.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000