Daewoo Leganza - Bogata mieszanka

23 Paź 2019, 14:10

Witam. W mojej Leganzie mam LPG mieszalnikowy na AL 700. Kalibrację robię sam za pomocą AMON 1.8. interfejsu do LPG i laptopa. Przy ostatniej kalibracji stwierdziłem, że na benzynie mam bogatą mieszankę. Umyłem przepustnicę (była zarośnięta), po złożeniu i wyregulowaniu obrotów palił się check. Odczytałem kod błędów - niskie napięcie TPS. Nie umiałem z tego wyjść. Przypomniałem sobie regulacje wolnych obrotów Mitsubishi Carisma 1.8 GDI. Wykręciłem śrubkę wychylenia przepustnicy, następnie wkręciłem ją o 1,3 obr. Z forum deawoo dowiedziałem się, że krokowy powinien mieć napięcie pomiędzy 0,3 a 5,0 V. Ustawiłem 3,2, na maksymalnej przepustnicy wyszło 4,5 V. Adaptację krokowca wykonałem poprzez kilkakrotne wł. na ON i OFF po kilka sek. Według książki Daewoo Nubira zaprogramowałem wolne obr. Na zimnym silniku wyłącza się wszystkie odbiorniki prądu, następnie przekręca się kluczyk na 5 sek. na ON - przekręca się na 5 sek. na OFF i po tych pięciu sek. uruchamia się silnik i wygrzewa do pełnej temperatury. Gdy silnik jest wygrzany włącza się klimę na max. chłodzenie, wszystkie światła na 10 sek. Następnie wyłącza się odbiorniki prądy, wyłącza się silnik, kluczy OFF. Po pół min. można uruchomić sinik. Wszystkie parametry powinny być prawidłowe. Gdyby w trakcie programowania, gdy temp. silnika wynosi około 70 - 80 st. Celsjusza, a obroty odbiegają od wymaganych, można śrubką od przepustnicy podnieść je lub obniżyć.Pozdrawiam.
top960
Nowicjusz