Demontaż instalacji

29 Gru 2013, 01:27

Mam pytanie dotyczące instalacji gazowej a przepisów itp.

Mam legalizacje butli gazowej do października 2014 roku, koszt najtańszej butli to granica 250-300 zł tak więc stwierdziłem że nie bede kupować butli tylko odstawię gaz a zostane na samej benzynie.

Teraz moje pytanie, czy ową instalację którą mam, może zdemontować każdy mechanik? Potrzebuje jakieś zaświadczenie o zdemontowaniu tego? Jak to wyglada prawnie? Bo dowód i tak będę musiał wymienić w urzędzie komunikacji aby nie było że mam LPG wbite ?
DjtomiJ
Nowicjusz

Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Opel Astra
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

29 Gru 2013, 12:59

DjtomiJ napisał(a):Mam legalizacje butli gazowej do października 2014 roku
Kiedy masz przegląd okresowy samochodu... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

29 Gru 2013, 13:15

Do 6 lipca 2014 roku mam przeglad
DjtomiJ
Nowicjusz

Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Opel Astra
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1992

29 Gru 2013, 19:10

DjtomiJ napisał(a):Do 6 lipca 2014 roku mam przeglad
No i ok.... :wink:Przed udaniem się na OBT dokonujesz demontażu instalki LPG.Nie ma znaczenia kto to wykona-ma być zdemontowana cała instalka "fachowo" i basta.Po wykonaniu demontażu instalki wyjazd na OBT.Po zakończeniu OBT z wynikiem pozytywnym diagnosta wystawia zaświadczenie i zaznacza w uwagach-dokonano demontażu instalki LPG,no i oczywiście składa swój "autograf" i stemple.Musisz obrać azymut do swojego WK biorąc z sobą:
1/ Zaświadczenie z OBT
2/ DR swojego sam.
3/ KP swojego sam./oczywiście jeżeli została wydana.../
Na podstawie zaświadczenia wydanego przez diagnostę WK skreśla w DR oraz KP adnotację"GAZ".Po wizycie w WK powrót na SKP a wtedy diagnosta wpisuję datę,autograf i stempel do DR i baj,baj,....na rok :ok:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Jak przygotować samochód do jazdy podczas zimy?
    W zimie przygotowanie samochodu do jazdy ma szczególne znaczenie, dlatego tak ważne jest przeznaczenie na to odpowiedniej ilości czasu. Trzeba pamiętać o konieczności oczyszczenia samochodu ze śniegu i lodu, a także ...