Disco do wypraw

12 Wrz 2011, 14:52

pocieszny - dzieki za link do tego artyk. to rozjasnia wiele moich pytań! ale jak bede miał jakieś wątpilwości co do przyszłego nabytku napewno zapytam, dzieki:) :mrgreen:
no to w błotko.....
kris_&N
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Iława

02 Paź 2011, 13:35

już mi się nie chce powtarzać :mrgreen:

opinia o awaryjności LR spowodowana jest niedbałością ich właścicieli. wiadomo, że nastoletnie auto wymaga pewnych napraw, wymian podzespołów itd, nissanowcy, toyotowcy kupują części z górnej półki, LRowcy.. najtańszy chiński shit. nie dziwota więc, że co chwila mają jakąś awarię.
kilku moich przyjaciół ma dyskoteki, nikt nie oszczędza na częściach, kupujemy japońskie łożyska, oryginalne uszczelki, zamienniki tylko najlepsze. i co? awarii brak. jak doprowadzi się auto do ładu po poprzednim właścicielu to odwdzięczy się bezawaryjnością i najlepszym komfortem wśród wszystkich 4x4 z tamtego okrsu. o niskim spalaniu nie wspominając.
kumple dojechali do Iranu, następnym razem do Mongolii, a z awarii złapali jedynie.. usterkę alternatora, a był to błąd mechanika, który zrobił tą robotę na odwal się.
i druga rzecz.. właściciele nissanów i toyot wstydzą się mówić głośno o usterkach ich samochodów, LRowcy wręcz przeciwnie, stąd takie, a nie inne opinie :mrgreen:
a na koniec.. gdy byliśmy w Rumunii ( 3 disco, 2 patrole), to zepsuł się patrol, lRy przejechały wsio bez szwanku :wink: a średnio na 100k, patrole spalały 4l paliwa więcej :P
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

02 Paź 2011, 18:17

Karson napisał(a):właściciele nissanów .... wstydzą się mówić głośno o usterkach ich samochodów
z tym się nie zgodze moge dokładnie powiedzieć co się zepsuło w moim pierdzielniku i ile naprawa kosztowała :mrgreen:
nie ma tego wiele ale zawsze coś się rozsypie jak auto ma przejechane 1300 kkm :mrgreen:
a co do tych części to się nie zgodze, nissany to na prawde jedne z bardziej chałpniczo klepanychg aut jakie zdarzyło mi się oglądać ilość bezsensownych i poronionych pomysłów na naprawe za 5 pln czegokolwiek to nawet w UAZach nie ma, ale porównywanie też patrola do disko to jak porównywanie ciągnika siodłowego do osobówki :mrgreen: nie to przewymiarowanie części, nie ta wytrzymałość nawet oryginalnych części :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

02 Paź 2011, 18:25

Karson twój wyjątek potwierdza tylko regułę :wink:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

02 Paź 2011, 20:08

to jak nazwać inne 3 disco z mojego otoczenia, które nie zawiodły w trasie? :mrgreen:
u mnie skrzynia wyje, dyfry mają luzy. trza zrobić. ale co się dziwić po 17 latach od wyjazdu z fabryki, skoro nie zostało to przewymiarowane? :mrgreen:

pocieszny jest wyjątkiem.. to pierwszy nissanowiec, który chce głośno powiedzieć o wydatkach na swój śmietnik ;) choć w sumie nie wiem.. jego nissan nie ma motoru 2.8 :P
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Paź 2011, 20:26

ano nie mam :mrgreen:
czuje się z tego powodu niezręcznie, ale spoko 4,2 też da się zarżnąć :mrgreen:
choć powiem że wiele prawdy jest w powiedzeniu
"chcesz mieć dużo znajomych, kup disco-chcesz jeździć, kup patrola" :mrgreen:

ale na miesiącach będzie wielka renowacja śmietnika, i będzie wyglądał jak auto w końcu :mrgreen:
niestety pożegnam się z Hi-Roof`em ale nie będzie za to efektu Freda Flinstona :mrgreen:
co do zmian końśduciarskich przymieżam sie do kilku ciekawych projektów :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

02 Paź 2011, 21:45

Oj Karol Ty chyba coś ściemniasz nam tutaj :wink: :mrgreen:
Czytałem w prasie 4x4 jak to dyskoteka z defektorem pojechała na wprawę po Azji. Przytrafiły się im "drobne awarie" np w dyskotece padł dyfer w tylnym moście. Jeśli to są drobne awarie w trasie to ja nie chcę wiedzieć co się dzieje przy poważnej awarii :shock: :mrgreen:
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Paź 2011, 10:11

może nie przygotowali się za dobrze? ;) miała miejsce jakiś czas temu wyprawa do Magadanu, 3 Gelendy pojechały... wróciły dwie. czy to znaczy, że to .ujowe auto? :mrgreen:
patroli jakoś mało wyprawowych jest, a jeśli już to silnik 3.3 lub 4.2 mają.. w przypadku LR wystarczy zmienić dyfry i cieszyć się bezawaryjną i pewną jazdą. to chyba tańsza opcja niż swap silnika? :P
każde auto ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne :lol:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Paź 2011, 12:29

nie zgodze się z tobą, mam wilu znajomych co lata parchami z RD28T lub RD28Ti i nie narzekają, to że nie obszczekują w prasie i forach że zjeździli pół świata nie znaczy że nie jeżdżą ;)
głowice padają w katowanych autach, które są notorycznie przegrzewane, znam mormalnie wyprawowe patrlole z przebiegiem 600 czy 700kkm i nic się nie dzieje,
sam mówisz że jak dbasz tak masz :mrgreen:
nie będe twierdził że jest to idealne auto wyprawowe, nie jest ma wiele wqoorwiających rzeczy.. jak każde :mrgreen:
ogólnie byłbym za stwierdzeniem że najlepiej na dalsze wyjazdy jednak lata mi się montereyem, a spokojniej patrolem :mrgreen:
pewnie jak bym kiedyś tam w swoim życiu zakupił zielone jajo to też by się jakoś tam nim kulało, mam znajomych co tym jeżdżą, ale jakoś mi to auto nie leży w ogóle :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

03 Paź 2011, 16:23

Jak zacząłem szukać terenówki dla siebie to nie wykluczałem zgniłego jaja (choć Tyraczka wpadła mi w oko już wcześniej) pogadałem z kolesiem który miał defendera i robił dyskotekę dla swojej dziewczyny. Pooglądałem, posłuchałem, podpytałem i... kupilem Terrano :mrgreen:
W moim postanowieniu utwierdził mnie fakt, że oboje pozbyli się swych maszyn bo nie mogli dojść z nimi do ładu. A tacy byli w nich zakochani :mrgreen:
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Paź 2011, 20:04

bierzemy mosty z patrola, niezajebliwe 300tdi z LR, skrzynię i reduktor z LJ, komfort montka, budę wybieramy jaka nam się podoba i mamy idealne auto :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika