Do 10000 z pierwszymi kosztami, van/minivan

26 Mar 2016, 01:27

No to zaczynam od nowa...
Moja prawie 20-letnia Vectra B, którą jeżdżę niemal 5 lat wymaga coraz częstszych i coraz droższych napraw (nie wiem czy mój portfel zniesie np.: wymianę amorów) więc zaczynam myśleć o jakiejś "nowości".
Dodam, że na razie szukam auta czysto teoretycznie, żeby nadać sobie pierwszy kierunek w jakim spojrzeć po 5 latach, co w motoryzacji jest mnóstwem czasu.
Czego będę szukał lub czego mogę szukać w najbliższej przyszłości:
- auto za mniej niż 10000, a biorąc pod uwagę pierwsze koszta to razem z nimi MAX 10000
- nie typowa osobówka, na pewno podwyższone albo van/minivan
- popularne / tanie naprawy / tanie części (nie chcę być oryginalny przez auto, auto to zwykłe narzędzie)
- 10000 rocznie oraz głównie krótkie dystanse po mieście + co jakiś czas kilkanaście/kilkadziesiąt km - a zatem raczej benzyna do ewentualnego zagazowania
- >5 osobowe
- pakowne
Dwa auta, które obserwuję od pewnego czasu w otoczeniu:
- Zafira A (głównie na parkingach ;) )
- VW Transporter - T4? (jeżdżą nim znajomi i mimo wiekowości jakoś im się sprawdza od lat)

Nie zależy mi na osiągach, ale TIRa trzeba czasem wyprzedzić.

I teraz wątpliwości:
Zafira to auto głównie rodzinne, może nie mocno wyeksploatowane?
Transporter to raczej zużyty wołek roboczy?

A może inny model?
kimkes
Początkujący

Miejscowość: skątowni
Auto: Vectra B 1.8 16V

26 Mar 2016, 09:24

Tak serio, to nie rozumiem. Twój portfel nie zniesienie wymiany amortyzatorów w taniej Vectrze, a ma znieść w dwa razy droższym?
Nie wiem, jaki jest sens zamiany starego auta na stare chyba, że tak totalnie nie dbasz o swój, że go zajechałeś i chcesz komuś go wcisnąć, a przygarnąć taki, który jest mniej zajechany. Problem w tym, że te tanie będą od takich samych właścicieli jak Ty, czyli chcących pozbyć się "problemu", bo idą wydatki. Takie polskie realia z tego co widzę wokół. Wpadniesz z deszczu pod rynnę.

Jak liczy się dla Ciebie głównie kasa, to zafunduj Vectrze porządny serwis, bo chociaż wiesz, co masz. Musi wyjść taniej, niż kupno drugiego, do tego opłaty i pakiet startowy, a nie wiadomo co tam wyjdzie jeszcze.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi
Paliwo: Benzyna

26 Mar 2016, 09:34

Nie napisałem, że zaraz-teraz kupuję drugie tylko, że chcę wiedzieć za czym się rozglądać i na jaki temat poświęcić czas.
W Vectrze amortyzatorów nie ruszałem przez 5 lat i nie mam żadnych danych czy i kiedy poprzedni właściciele je robili. Fakt, że badania przechodzą, ale są już na tyle miękkie, że dają się we znaki na garbach z kompletem pasażerów na pokładzie.
A sens zamiany jest taki, że rodzinie już ciasno w osobówce, ponadto ja mam problemy z kręgosłupem i wsiadanie do osobówki jest dla mnie niewygodne a czasem bolesne.
W Vectrze dręczą mnie małe awarie, które co 2-3 m-ce pochłaniają 2-3 stówki, a przecież mniejszy a częstszy wydatek łatwiej znieść niż jednorazowy duży.
Ogólnie mówiąc: robię to, co konieczne, by jeździć w ogóle i jeździć bezpiecznie, ale niektóre koszta, które widzę w przyszłości mogą przekroczyć cenę rynkową tego auta - czy takie naprawy mają sens?
kimkes
Początkujący

26 Mar 2016, 09:54

Transporter jest pozbawiony jakiegokolwiek komfortu podróżowania to typowy wołek roboczy.
Zafira A są lepsze opcje np.
Jeżeli chcesz wygodne autko, bardzo trwałe mechanicznie to polecam mazde MPV link przykładowy, całkiem ładna
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Z mniejszych to Honda Stream lub Toyota Picnic.
Zafira A też może byc jak Ci się podoba.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Mar 2016, 10:56

No, i to już jakaś konkretna podpowiedź.
Chyba masz rację co do transportera, wożono mnie nim, kanapy jak ławki w parku :)
A zatem celuję raczej w minivana typu, które zostały tu wymienione.
kimkes
Początkujący

26 Mar 2016, 12:05

Scenica I generacji mogę polecić. Jak to francuz, komfort podróżowania świetny, :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Fabia MONTE CARLO - wariant sportowo-lifestylowy
    Nowa SKODA FABIA MONTE CARLO dopełnia czwartą generację gamy modelowej kompaktowego bestsellera marki. Wariant MONTE CARLO symbolizuje rajdowe korzenie SKODY, a jego cechami charakterystycznymi są czarne elementy nadwozia ...

26 Mar 2016, 15:30

A macie jakieś porównanie jak mają się wymiary zewnętrzne Zafiry A, Mazdy MPV i Scenica I do przestrzeni w środku?
kimkes
Początkujący

26 Mar 2016, 16:53

MPV jest o 7cm dłuższa od Passata b5 czyli 4,75m.
Zafira czy Scenic to 4,4m.
W praktyce MPV będzie autobusem, bardzo wygodnym i przestronnym.
W każdym rzędzie siedzeń będzie sporo miejsca, zostanie też bagażnik.
Mniejsze vanki jak użyjesz 3 rzędu siedzeń pozostaną bez bagażnika.
Musisz się liczyć z tym, że w przypadku Scenica elektronika lubi mieć czasami focha.
Najlepiej objedź MPV i porównaj ja do Zafiry. Moim zdaniem MPV znacznie wygodniejsza :) miałem okazje objechać te autka.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

27 Mar 2016, 08:19

No to pozostaje wizyta w komisie i test ww. aut. MPV wydaje się pękata i nieco niezgrabna, z kolei Zafira ładna ch...a jest, no ale wszystkiego mieć nie można ;) Myślę, że po świętach sprawdzę co mi odpowiada w praktyce.
kimkes
Początkujący