Kabriolet jako pierwsze auto - jak z zimą ?

26 Mar 2016, 22:22

Ahoj!

Stoje przed wyborem pierwszego własnego samochodu. Od pół roku silnie objeżdżam forda KA matki i Tiguana ojca, i teraz kiedy oni kupują nowe samochody mi też skapnęło się 15 tysięcy pln, żeby sprawić sobie jakąs przyjemność.

Szukałem wielu modeli, przechodziłem przez fazę na Mercedesa (kolega ma w210 e420, więc naturalnie też chciałem przez moment okulara, może nie v8 4,2 litra ale zawsze), bmw, audi a4 i a6 itp itd...

Stwierdziłem jednak, że nic nie odzwierciedli tak dobrze mojego temperamentu rodem z lat 60' i zacząłem się rozglądać za kabrioletem.
Co do osóby, które na pierwsze auto polecają mi golfa, yarisa albo coś w ten - Proszę mi uwierzyć - wystarczająco dużo komentarzy słyszę codziennie od mojej kochanej matuli :D

Ogólnie nurtuje mnie kilka spraw:
-jakie auto do 15 tysięcy polecacie - Z TWARDYM DACHEM
-jeśli samochód z miękkim dachem, to bardzo interesuje mnie sprawa impregnacji w zimę, poziomu hałasu przy np deszczu, czy choćby klimatyzacji i ciepła w jesień itp

jesli chodzi o miękki dach to ogółem jak wygląda jego eksploatacja w jesień i zimę.

Osobiście podoba mi się Chrysler Sebring czy Stratus, i nie ukrwyam, że bardzo pasowałby mi taki właśnie "amerykanin"

Dziękuję bardzo za odpowiedzi!
Pozdrawiam
Orzech44
orzech44
Obserwowany

Prawo jazdy: 23 12 2015
Auto: Nie mam

27 Mar 2016, 00:29

Dobrze zaimpregnowany miękki spokojnie wytrzyma zimę, ale przez całą zimę nie można go zdjąć - z zimna się kurczy, o ile otwarty się trzyma to po zamknięciu i próbie otworzenia najprawdopodobniej się porwie.
Oczywiście jest głośniej niż przy twardym dachu, chodzi tu głównie o szum przy większej prędkości.
To czy klima/ogrzewanie będzie wyrabiać zależy od auta, w małym 2os. Cabrio będzie lepiej niż w wielkim 5 miejacowym.

Ogólnie polecam rozwiązanie Cabrio wiosna - jesień, a na zimę jakiś beater za 2-3k, a po zimie sprzedać, bez lub z minimalną stratą.
Nie chodzi tu o to że Cabrio sobie nie poradzi ale po prostu go szkoda wystawiać na naszą sól, większość roadaterow to zbyt fajne wozy żeby je tak traktować :P
Dopamine
Aktywny

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Elise k20z4 in progress
Silnik: K20Z4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SEAT Toledo - nowy, elegancki i nowoczesny
    Nadchodzi nowy SEAT Toledo. Dynamiczny i elegancki na zewnątrz, nowoczesny wewnątrz, napędzany wydajnymi i oszczędnymi jednostkami TSI i TDI i wyjątkowo praktyczny sedan o sportowej aparycji. Czyli potwierdzona za sprawą ...