Dobór Auta Cena ok 10Tyś zł.

09 Gru 2016, 14:12

Witam zakładam post gdyż termin kupna autka sie zbliża kasa juz prawie uzbierana tylko zostało to co najważniejsze wybór samego auta xD
I tu pytanie co byłoby dla mnie optymalne? nie chodzi o dokładny egzemplarz bo jednak do czasu kupna pewnie jeszcze dojda inne a także sprzedadzą się obecne tylko o marke+silnik
Więc tak:
- Cena na sam samochód 10 tyś złoty +-1tysiąc :)

-Paliwo Benzyna/Benzyna+LPG( przy zakupie samej benzyny i tak planowane zakładanie gazu)

-Nadwozie: Myślałem nad jakims średnim hatchbackiem jednak nie ograniczam się i nie pogardze także większym Sedanem, jedyne wymaganie jest takie żeby nie był to Kombi(obecnie jeżdze Kombi i nie podoba mi się)

-Silnik: myślałem nad jakimś w okolicach 2.0 generalnie chodzi o to że ubezpieczenie bedzie na ciotke która ma full znizki ale nie chciałbym żeby mnie zjadły koszta ubezpieczenia (nie wiem jak to obecnie jest z tymi cenami OC( chętnie przygarne jakiś link do informacji o cenach w stosunku do litraża silnika))

-Chciałbym żeby autko dawało frajde z jazdy (wystarczy mi jazdy moją mułowatą astra z silnikiem 1.4)

-Nie ograniczam sie do jakiejś jednej marki/narodowości pojazdów nie mam urazów do aut na F ;D więc wszystkie propozycje mile widziane.

-Moje Typy:
Rozmyśłałem nad;
1. Audi A3 8l 1.8
2.Renault Laguna FL 1.8/2.0
3.Saab 9.3 II 1.8 (chyba cięzko z takim budżetem)
4.Audi a4 B6 (to samo co wyżej raczej ciężko dostać w okolicach 10-11 tys)
5.Honda Civic VII 1.6
6.Toyota Corolla e12 1.6

Oprócz tego przy przeglądaniu otomoto ostatnio wpadły mi w oko takie marki jak
Nissan Maxima, Lexus IS200, Opel Bertone (pewnie mało miejsca), Bmw e46

TAKŻE Z GÓRY DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZI I CZEKAM NA PROPOZYCJE ( powyższe auta to tylko to co udało mi się samemu wymysleć Chętnie oglądne również zupełnie inne auta które zaproponujecie )
Kubraksnk
Nowicjusz

Auto: Opel Astra

09 Gru 2016, 16:17

1. Audi A3 8l 1.8, niby ok, ale ciężko będzie coś znaleźć w naprawdę dobrym stanie (+przepłacasz za markę)
2.Renault Laguna FL 1.8/2.0 Też ok, miałem 2.0 jako pierwszy samochód. Auto ok, 10k to trochę za dużo na I-gen a na II-gen za mało :ok:
3.Saab 9.3 II 1.8 (chyba cięzko z takim budżetem). Nierealne do dostania, można popatrzeć na poprzednią generację, również fajne autko
4.Audi a4 B6 (to samo co wyżej raczej ciężko dostać w okolicach 10-11 tys) - masz rację, odpuść
5.Honda Civic VII 1.6 ok
6.Toyota Corolla e12 1.6 ok
e46 może być, ale ciężko znaleźć z tym budżetem coś trzymającego się kupy, dochodzą też wyższe koszty utrzymania. Maxima ok, ale to mało popularny model i może być problem z namierzeniem czegoś konkretnego. Na IS200 trochę za mały budżet. Co do bertone - musisz wsiąść i się przekonać. Niestety, mimo, że linia całkiem przyjemna to nadal jest astrą, mnie bardzo odrzuca plastik i ogólny wygląd wnętrza. Zamiast astry możesz spojrzeć na peugeota 406 coupe.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Gru 2016, 16:58

Możesz jeszcze popatrzeć na Honde Accord VI.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna

09 Gru 2016, 18:56

velcapone napisał(a):Możesz jeszcze popatrzeć na Honde Accord VI.

Auto ogolnie ok ale chciałbym żeby ono tez jakoś wyglądało w środu a środek accorda wydaje mi się strasznie przestarzały tak przynajmniej na mój gust :(

Invi napisał(a):Maxima ok, ale to mało popularny model i może być problem z namierzeniem czegoś konkretnego.

Ale ogolnie możecie powiedzieć coś wiecej o samym samochodzie?
Bo szczerze mówiąc nie znam go a spodobał mi się, w środku taka troche omega :)

Invi napisał(a):2.Renault Laguna FL 1.8/2.0 Też ok, miałem 2.0 jako pierwszy samochód. Auto ok, 10k to trochę za dużo na I-gen a na II-gen za mało

Właśnie ja na myśli miałem drugą generacje ;/

Invi napisał(a):Co do bertone - musisz wsiąść i się przekonać. Niestety, mimo, że linia całkiem przyjemna to nadal jest astrą, mnie bardzo odrzuca plastik i ogólny wygląd wnętrza.

No ten środek wygląda tak średnio ale jak tak patrze na zdjęcia to jeśli by dorwać zwykle czarne wnętrze a nie jakieś kolorowe tandety jak w niektórych to nawet ujdzie peugeot też fajny

Jeszcze taka prośba możecie mi napisać ile by trzeba było na te modele o których wgle mogę myśleć , jaka kwota za auto które nie bedzie zlepkiem do remontu :P
Kubraksnk
Nowicjusz

10 Gru 2016, 17:37

+ mam pytanie apropo hyundaia sonaty możecie coś powiedzieć o tym aucie?
Kubraksnk
Nowicjusz

10 Gru 2016, 18:26

Laguna to ok. 14k, saab troszkę więcej. e46 zależy od nadwozia i silnika, jakiegoś sedana 318, który będzie się trzymał kupy kupisz za te 11-12 a może nawet mniej (ciężko sprzedać e46 bez r6). Zadbane lex'y sprzedają się od ręki, jest na forum kilka osób, które bardziej się orientują w ich kwestii (IMO coś w stylu 12k za pierwsze lata produkcji, ale niech ktoś zweryfikuje).

Co do wnętrza bertone to nie chodzi wyłącznie o wygląd ale też materiały. Twarde i tandetne w końcu to astra, która premium nigdy nie była i nie będzie

Możesz też popatrzeć na coś takiego (link przykładowy)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne światła AHS (2012)
    Opracowany przez japońską markę Lexus, system adaptacyjnych świateł drogowych AHS (Adaptive High-beam System) pozwala maksymalnie wykorzystać moc świateł drogowych, nie oślepiając innych użytkowników drogi. To rozwinięcie ...
    Lexus IS 200 od dzidy
    Moja skrzynka pęka w szwach od zapytań nt. mojego samochodu (ponad 300 wiadomości priv już), więc pomyślałem, że spróbuję przybliżyć to co mam i dokumentować jak się sprawuje (lysy30 mnie pilnuje w tym względzie :D). ...

10 Gru 2016, 18:59

No Volvo ładne jak patrzyłem jeszcze keidyś to wydawało mi się kwadratowe ale teraz spojrzałem i ładnie się prezentuje :)

Invi napisał(a):e46 zależy od nadwozia i silnika, jakiegoś sedana 318, który będzie się trzymał kupy kupisz za te 11-12

1.8 w e46 to chyba wystarczające czy mylę się?

Invi napisał(a):Co do wnętrza bertone to nie chodzi wyłącznie o wygląd ale też materiały. Twarde i tandetne w końcu to astra, która premium nigdy nie była i nie będzie

Ok dzieki za info, ja nie widząc tego auta na żywo to oceniam tylko wygląd.
Co do materiałów astry to w starej F-ce to stosunkowo jak na te lata to ja nie narzekam :P
Kubraksnk
Nowicjusz

11 Gru 2016, 13:48

Po przesiadce z Astry 1.4 do E46 w 1.8 myślę, że odczujesz różnicę bo nieźle to się zbiera jednak w tej cenie bym odpuścił. Invi podał fajną propozycję z tym Volvem. Może Ford Mondeo MK3 ?
Zwiadek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 407
Silnik: 2.0 136
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

11 Gru 2016, 14:04

W mondeo mk3 z benzyniaków 1.8 125km/2.0 145km lepiej unikać silnika 1.8 130km sci.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

11 Gru 2016, 15:59

Mondeo mk3 mi się skolei nie podoba, wydaje mi się strasznie "krowiaste" , dodatkowo słyszalem że Fordy to nie do gazu.

Tak narazie to te chyba najbardziej:
-Laguna
-audi
-VOLVO
-Bertonka/Peugeto coupe
-no i Ta Maxima tylko tak jak mówicie problem będzie coś dorwac.

Czekam jeszcze na jakieś informacje o hyundaiu Sonacie, wgle nie znam tego auta.
I może jakiś znawca zweryfikuje informacje o Lexie?
Kubraksnk
Nowicjusz

26 Gru 2016, 13:28

Mam jeszcze takie pytanko Co możecie mi powiedzieć o Cytrynie C5? chodzi mi o tą 1 wersje bez brzydkich płaczących lamp z tyłu :)
Kubraksnk
Nowicjusz

26 Gru 2016, 14:10

Mozemy powiedzieć, że jest spoko.
Najlepszy stosunek moc/spalanie to 2.0
Uważaj na drutowane zawieszenia
Invi
Forumowicz VIP

26 Gru 2016, 14:14

Dobrze znosi LPG?
Kubraksnk
Nowicjusz

26 Gru 2016, 14:33

136km tak, 140 ma chyba bezpośredni wtrysk
Invi
Forumowicz VIP

26 Gru 2016, 18:32

Kubraksnk napisał(a):Mam jeszcze takie pytanko Co możecie mi powiedzieć o Cytrynie C5? chodzi mi o tą 1 wersje bez brzydkich płaczących lamp z tyłu

Jeździłem taką c5 tylko w dieslu auto ogólnie ok,dobra blacha mimo upływu lat nie gnije,dosyć komfortowe w połączeniu z hydropneumatycznym zawieszeniem które idealnie nadaje się na dziurawe drogi.Za taką kaskę znajdziesz coś z przyzwoitym wyposażeniem.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika