Dolewka oleju

19 Gru 2016, 18:04

Witam.
Mam pewnie bardzo blache i proste pytanie ale dla swojego spokoju chciałbym sie dopytać...
Otóż po zakończonej dziś jeździe sprawdziłem stan oleju i miałem lekko ponad minimum, postanowiłem dolać jakieś 250 ml..
Odczekałem po jeździe około 1,30 godziny. Samochód stał na zewnątrz, temperatura -1-2 stopnie. Musiałem ruszać w trasę a chciałem uzupełnić stan oleju.

Czy nie załatwiłem silnika taka dolewka?
Czytałem wiele opinii ze powinno sie czekać a nie dolewać na gorącym. Czy te półtorej godziny to był dobry czas czy mogłem cos załatwić?
Auto astra g 1.6 8v 2000r
Pozdrawiam ..
Mithriandil
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 09 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 8v 75 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

20 Gru 2016, 04:38

Nie powinno sie dolewac oleju do goracego silnika,jesli juz to bardzo malutkim strumykiem,czyli po troszeczke.Dobrze,ze odczekales,nie powinno sie nic silnikowi stac.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

20 Gru 2016, 09:20

Zadaj sobie jedno podstawowe pytanie. Ile trwa wymiana oleju silnikowego :?:
Raczej nikt nie czeka godziny na wystudzenie silnika :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

20 Gru 2016, 09:28

Wlasnie wiem, lecz troche sie wystraszyłem, a w internecie jest wiele tematów a ludzie rożnie piszą, dlatego wolałem sie upewnić tutaj..
Mithriandil
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 09 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 8v 75 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Subaru Crosstrek
    Crosstrek w wersji benzynowej również znalazł się w pierwszej dziesiątce rankingu Consumer Reports. Silnik 2,0 l typu bokser ma moc 153 KM. W testach największej organizacji konsumenckiej w USA samochód uzyskał ...
    QG0 - okres obsługi (standardowy okres obsługi)
    Przegląd ten dokładnie to QG0 (bez systemu przedłużonego czasu między przeglądami). Co 15 000 km należy wykonać serwis olejowy. Po upływie roku należy wykonać przegląd roczny, przy czym przegląd roczny zawsze zawiera serwis ...