Dołożenie wskaźnika temperatury do Peugeot 106

21 Gru 2015, 22:34

Mam kolegę z pracy który bardzo chce mieć wskaźnik temperatury w swojej 106. Nie pytajcie mnie po co mu, truje mi głowę non-stop.

Pytanie takie. Jak to zrobić aby uniknąć problemów i miało to ręce i nogi. Mam trzy pomysły:
1) kupno zestawu dodatkowego czujnika + adapter na wąż od układu chłodzenia.
2) kupno licznika z wersji z takim czujnikiem i bawienie się w podpinanie tego wszystkiego
3) do czujnika temperatury podłączyć uniwersalny wskaźnik temperatury.

Teoretycznie najlepiej byłoby to zrobić na częściach fabrycznych ale nie było wersji (a przynajmniej z tego co wiem) silnika 1.0 50KM z takim wskaźnikiem - miały tylko kontrolkę przegrzania .
Wiem też, że konieczna jest wymiana czujnika 1-pinowego na 2-pinowy ale to jest groszowa sprawa do zrobienia w 5 minut.
Moim pomysłem jest podpięcie pod nowy czujnik temperatury (wkręcony w silnik) jakiegoś uniwersalnego wskaźnika temperatury. Pytanie tylko czy to zadziała?

Może ktoś ma jakieś doświadczenie albo inne pomysły? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Kevio
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 02 2010
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Skoda Fabia I
Silnik: 1.2 12V 64KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak sprawdzić normę emisji spalin?
    Jak można sprawdzić normę emisji spalin EURO? Nie widzę takiej informacji w dowodzie rejestracyjnym, ani karcie pojazdu. Są jakieś strony, gdzie można byłoby to sprawdzić np. po nr VIN?