Dostosowanie samochodu osobowego do Euro 4

14 Lut 2020, 11:52

Cześć, planuje wyjazd do Niemiec i mam pytanie odnośnie norm spalania. Otóż mój samochód, bmw e46 2.0 diesel 115 koni, rok 2002 ma z tego co przeczytałem normę euro 3, wjazd do niektórych miast wymaga euro 4. Czy jest zatem sposób by dostosować ten silnik do wyższej normy? Auto dobrze się sprawuje i chciałbym go jeszcze używać, a kupno innego tylko po to żeby wyjechać raczej niekoniecznie mi się podoba.
Starałem się sam znaleźć jakieś informacje,ale wszędzie piszą tylko o samochodach ciężarowych.
Wendiego444
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 03 2013
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Opel Corsa
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

14 Lut 2020, 12:54

Jedynym wyjściem w tym przypadku będzie dołożenie filtra cząstek stałych. Jednak musi to zrobić firma która wyda odpowiednie zaświadczania potwierdzające modyfikację auta i dostosowanie układu do wyższych norm. czy ktoś to robił w samochodach osobowych nie wiem ale wiem że w ciężarówkach potrafią dołożyć taki filtr. Nie jest to tanie rozwiązanie ale szybsze do wykonania niż sama zmiana pojazdu bo kiedyś czytałem że potrafią taka modyfikację zrobić w ciągu jednego dnia. Taki DPF dokładają gdzieś na końcu układu wydechowego ale jak to dokładnie wygląda tego nie wiem. Zobacz sobie firmę Euro-Vat czy jakoś tak i zadzwoń, popytaj. Jak dowiesz się czegoś ciekawego to daj znać :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

15 Lut 2020, 18:54

Polecona firma nie udzieliła odpowiedzi, ale pooglądałem ceny filtrów, do tego montaż, jakieś programowanie, bo z tego co czytałem,to jest cała instalacja, a nie tylko wspawanie filtra do układu wydechowego i obstawiam,że będzie koło 5-6 tysięcy, skoro do ciężarówki robią to za 12-15. Eh jakby nie było cena modyfikacji o wartości auta,także raczej się nie opłaca. Nie rozumiem natomiast jednej rzeczy - dlaczego na mobile.de ten model z tym samym silnikiem i identycznym rocznikiem też widuje się z zielonymi plakietkami?
Wendiego444
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 03 2013
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Opel Corsa
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1999

15 Lut 2020, 21:48

Wendiego444 napisał(a): Nie rozumiem natomiast jednej rzeczy - dlaczego na mobile.de ten model z tym samym silnikiem i identycznym rocznikiem też widuje się z zielonymi plakietkami?
Pytanie z którego roku jest ta zielona nalepka . To wszystko się zmienia . Nadejdą czasy że euro 4 nie będzie się już kwalifikować na zielono
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

13 Mar 2020, 16:15

Przy takiej cenie modyfikacji lepiej zmienić auto na takie które będzie spełniało nowszą normę i mieć spokój. Przy ciężarówkach jest trochę inaczej niż przy osobówkach.
bonifacy napisał(a):Pytanie z którego roku jest ta zielona nalepka . To wszystko się zmienia . Nadejdą czasy że euro 4 nie będzie się już kwalifikować na zielono
Dokładnie!
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak marki premium zmieniają motoryzację
    Niegdyś rola producentów samochodów ograniczała się niemal wyłącznie do produkowania aut. Ale to już przeszłość. Dzisiaj największe marki nie tylko dają nam coraz bardziej zaawansowane pojazdy, ale również ...
    Mówisz ogrzewanie postojowe, myślisz ...
    Webasto to jeden ze 100 wiodących dostawców przemysłu motoryzacyjnego, najbardziej znany kierowcom z produkcji systemów ogrzewania postojowego. Niemiecka firma z miejscowości Stockdorf ma tradycję, sięgającą ...