Niestety nie doczekałem się odpowiedzi
![Sad :(]()
.Ale jak ktoś wybiera się w najbliższym czasie w te strony,to informuję,że w Siewierzu na drodze E75,na skrzyżowaniu tej drogi z DK78(są tam światełka) robią się kilkukilometrowe korki w jedną i drugą stronę.Jadąc do Turka,przez Siewierz jechałem o godz. 11 rano,a wracałem o godz. 21:30.I w jedną i w drugą stronę był korek na minimum pół godziny żółwiego tempa.A musze dodać,że to skrzyżowanie jak na taki ruch powinno być przebudowane,tym bardziej że od strony drogi DK78,tych samochodów nie było za wiele.Ale z pewnościa warto jechać przez Bytom,Tarnowskie gGóry,Miasteczko ląskie i wyjechać w Koziegłowach.
No i następne utrudnienia to sama Częstochowa - na DK75 jest robiony remont nawierzchni i jest zamknięty 3 kilometrowy odcinek w kierunku Siewierza,a ruch odbywa się drugą stroną i też robią się korki.A więc Częstochowę lepiej omijać i nie skręcać w Sośnicy na Koziegłowy,tylko jechać dalej drogą 905 do DK45 i z DK45 w Trzepizurach skręcić na drogę 492 i dojechac do DK43 w Kłobucku.
Warto też,jeżeli ktoś zamierza przejeżdżać przez Krzepice,ominąć to miasteczko,ponieważ jest tam remontoana nawierzchnia drogi DK43 na krótkim w zasadzie odcinku(m,in. przez rondo),ale czas oczekiwania na zielone światełko(ruch jest wahadłowy) to 5 minut!!!A w ciągu tych 5 minut w obie strony robi się korek na kilka kilometrów,w czym zasługę mają TIR-y.Tak więc lepiej nadłożyć drogi i objechać to miasteczko.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...