Dynamiczny, oszczędny hatchback do 6 tys. zł

09 Maj 2013, 13:07

Witam,

Szukam pierwszego auta. Najlepiej pięciodrzwiowy hatchback, w ostateczności sedan. I teraz tak, musi być dynamiczny, bo będę jeździł często na trasy rzędu 30 km w jedną stronę, gdzie jest ładna trasa, ale często zawalona przez tiry, dlatego auto musi się bujnąć w miarę szybko. Dlatego Punto 1.2 odpada, chociaż było moim faworytem (1.8 HGT mnie kusi...).
Autko musi mieć LPG, niewiele spalać na trasie (jak na dynamiczne auto) i przede wszystkim - niski koszt utrzymania.
Może być sedan jak wspomniałem, ale im cięższa buda, tym większy silnik, a im większy silnik, no wiecie. Dlatego wolałbym coś lekkiego.
Offro
Początkujący

09 Maj 2013, 13:53

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Maj 2013, 14:11

Rover 400 to właściwie Civic, zgadza się? Nad Lanosem się zastanawiam, trochę razi mnie ta okrąglutka milutka stylistyka nadwozia, ale jakby nie patrzeć, części za półdarmo, mechanika na poziomie silnika od kosiarki, spalanie niskie no i gaz prawie każdy ma, nie mówiąc o tym, że stosunkowo łatwiej znaleźć zadbanego Lanosa niż chociażby takiego Rovera...

A jak z Oplem Vectrą 1.6 (100/101 KM 16v)? Wiem, że przed liftingiem blacha cierpiała na rdzę, ale silnikowo raczej całkiem dobre auto, bo znam kilka osób które jeżdżą i nie narzekają.
Offro
Początkujący

09 Maj 2013, 17:15

Tylko trzeba uwazac własnie na 1.6 16V bo lubi wcinać olej.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

09 Maj 2013, 17:50

A powiedz mi Barol, masz rozeznanie czy koszty utrzymania (części, serwis i paliwo) 1.8 różnią się bardzo od 1.6? Wiesz, moje pierwsze auto, będzie częściowo na moim częściowo na rodziców utrzymaniu, nie chcę ich narażać na wielkie koszta, a jest już Vectra w rodzinie i jak dla mnie perfekcyjne autko :wink:
Offro
Początkujący

10 Maj 2013, 06:37

Koszty utrzymania będą raczej na podobnym poziomie.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimno, ciemno, niebezpiecznie - trudne warunki drogowe
    Jesienią i zimą dni są krótkie i wcześniej zapada zmrok. To także oznacza, że częściej zdarza nam się jeździć samochodem, gdy jest ciemno. Złe warunki atmosferyczne w połączeniu ze zmierzchem mogą być bardzo niebezpieczne. ...

10 Maj 2013, 19:28

A co sądzicie o Hondzie Civic z 1.4 90 KM i 1.5 114 KM?
Offro
Początkujący