Dynamiczny SUV do 70 tys

30 Sie 2021, 12:24

Witam,

Poszukuję rodzinnego suva w kwocie do 70 tys zł, nie starszy niż 10 lat. Wymogiem jest dynamiczny silnik, nie chcę na pewno żadnych małych silników r4 bez turbo - jeździłem np. crv 2.0 i jest to dużo za słabe auto dla mnie. Raczej nie chciałbym diesla z uwagi na koszty układu wtryskowego, dpf i wszystkich drogich pierdół. Może być jakaś większa benzyna pod lpg.
Przebiegi około 15 tys rocznie, trochę miasto, trochę trasa, czasami autostrada 140-180 km/h, wypad zimą w góry też by się przydał dlatego preferuję wyższe auto z napędem 4x4. Koniecznie skrzynia automatyczna.
Myślałem o grand cherokee wk2 3.6 pentastar lub 5.7 hemi. Jest się czego bać w tych autach w porównaniu do eksploatacji np audi q5 czy bmw x3/x5?
Ewentualnie infiniti fx35/fx37 ale zastanawiam się jak jest z dostępnością części?
Możecie coś innego polecić w tym budżecie?
chris83
Nowicjusz

30 Sie 2021, 12:26

Myślałem o grand cherokee wk2 3.6 pentastar lub 5.7 hemi. Jest się czego bać w tych autach w porównaniu do eksploatacji np audi q5 czy bmw x3/x5?

Pytanie powinno być zadane odwrotnie bo to w przypadku europejskiego "premium" jest się czego bać.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Sie 2021, 14:08

Ogólnie mam złe doświadczenia z audi czy bmw, dlatego tylko mnie utwierdziłeś w przekonaniu że dobrze myślę. A ktoś może się wypowiedzieć o tych modelach co podałem?
chris83
Nowicjusz

30 Sie 2021, 15:25

chris83 napisał(a):grand cherokee wk2 3.6 pentastar
Moim zdaniem bardzo dobra opcja pod LPG. Ten silnik ma sporo mocy i przypuszczam że spokojnie Ci wystarczy w takim samochodzie. Ogólnie ma on bardzo dobre opinie patrząc na ilość tych silników jaka została wyprodukowana.
chris83 napisał(a):Jest się czego bać w tych autach w porównaniu do eksploatacji np audi q5 czy bmw x3/x5?
Myślę, że koszty eksploatacji będą niższe w przypadku Jeepa :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Sie 2021, 19:17

Dzięki, utwierdziłes mnie w przekonaniu że 3,6 to dobry wybór. A ktoś miał doświadczenia z 5,7 HEMI lub Infiniti?
5,7 sporo wyższe spalanie, LPG droższe w założeniu ale silnik też chyba prosty i bez większych bolączek?
chris83
Nowicjusz

30 Sie 2021, 22:39

chris83 napisał(a):5,7 sporo wyższe spalanie,

Nie tak bardzo jak się może wydawać.
chris83 napisał(a):lub Infiniti?

Serwisowy folklor, silnik ok.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Kangoo Z.E. - elektryczny samochód użytkowy
    Zaprezentowane po raz pierwszy na Salonie Samochodowym w Hanowerze w 2010 roku, a następnie w wersji Maxi na Salonie w Genewie w 2011 roku Renault Kangoo Z.E. Trafiło do sieci sprzedaży w Polsce we wrześniu 2012 roku. Model ...
    Nowe wyścigowe Mitsubishi MiEV Evolution II na PPIHC
    Podczas 91. edycji słynnego wyścigu Pikes Peak International Hill Climb (PPIHC) nowe wyścigowe Mitsubishi MiEV Evolution II zajęły drugie i trzecie miejsce w kategorii pojazdów z napędem elektrycznym. Pojazdy poprowadzili ...

31 Sie 2021, 16:31

szybki napisał(a):Nie tak bardzo jak się może wydawać.

Ok, a wiesz może jak się sprawuje skrzynia w tym jeepie? Bo do 2013 roku jest 5 biegowy automat. Chyba trwały? A jak z działaniem? Od 2014 był montowany 8 biegowy ZF z tego co się orientuje ale na taki rocznik raczej za niski budżet.
chris83
Nowicjusz