Dziwne pykanie w kierownicy podczas skręcania

24 Sty 2020, 21:22

Witam! Od razu z góry przepraszam jeśli napisałem w złym dziale.
Otóż mam pytanie. Pierwsze to odebrałem auto od mechanika po wymianie manetki kierunkowskazów w Golfie IV i podczas skręcania kierownicą czy to w prawo czy to w lewo słyszę takie pykanie. Gdzieś wyczytałem, że może to być jakaś taśma. Jest to dosyć irytujące i stąd moje pytanie co to dokładnie może być i czy mogę z tym jakiś czas pojeździć? Bo do tamtego mechanika nie chciałbym już odstawić auta i muszę poszukać kogoś innego bardziej zaufanego, a martwię się czy można czy nie można jeździć z taka usterką.
kaniak1234
Nowicjusz

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: VW Golf IV
Silnik: 1.9 SDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

26 Sty 2020, 15:56

kaniak1234 napisał(a):Gdzieś wyczytałem, że może to być jakaś taśma. Jest to dosyć irytujące i stąd moje pytanie co to dokładnie może być i czy mogę z tym jakiś czas pojeździć?
tam raczej nie powinno nic pytać i faktycznie może to być taśma od poduszki w kierownicy.
kaniak1234 napisał(a):Pierwsze to odebrałem auto od mechanika po wymianie manetki kierunkowskazów w Golfie IV
Tu pewnie była zdejmowana kierownica więc mogło być tak że taśma nie została ponowie dobrze ułożona na swoim miejscu lub był lekko podgięta przez co powstał taki problem.

Powinieneś raczej znaleźć kogoś kto tam zajrzy i usunie problem dłuższe jeżdżenie z takim problemem jest nie wskazane ponieważ taśma o ile to ona faktycznie obciera zostanie prędzej czy później uszkodzona.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!