Dziwny dźwięk z silnika N47 z BMW?

28 Wrz 2023, 11:00

Witam posiadam Bmw seria 1 e87 2009r Silnik N47
mianowicie przychodzę z pytaniem czy spotkał się ktoś z dziwnym dźwiękiem z silnika?

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Trejzo
Nowicjusz

28 Wrz 2023, 11:29

Słychać taki warkot i nierównomierne obroty tak jak by nie pracował równo. Tu pogłos może źle oddawać całą sytuację. Warkot może być od tego że jest to diesel a nagranie jeszcze bardziej go eksponuje jednak ta nierówna praca jest zastanawiająca.

Pierwsze co to sprawdziłbym błędy podpinając się z komputerem.

Może być też uszkodzona plecionka przy tłumiku, jest szczelna ale może przez nią nie wydobywać się hałas, ogólnie problemów może być sporo.

Czy ten warkot cichnie po dodaniu gazu czy tez się nasila?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Wrz 2023, 12:57

Gdy stoi jest taki dźwięk i to jest raz na jakiś czas nie ze cały czas jest ten dźwiek a podczas dodawania gazu nie jestem w stanie powiedzieć czy cichnie musiałbym sprawdzić jak będzie znowu wydobywał się ten dźwiek
Bo usłyszałem taki dźwięk gdy dojeżdżałem do celu
Trejzo
Nowicjusz

30 Wrz 2023, 08:13

a obroty falują?
toyman40
Stały forumowicz

30 Wrz 2023, 09:13

Obroty nie falują dziś miałem podobną sytuację dojechałem na parking usłyszałem ze znowu zaczyna tak dziwnie chodzić przejechałem 5km +/- i ucichło wróciło do normy
Trejzo
Nowicjusz

02 Paź 2023, 14:58

Dowiedziałem się dzisiaj ze Regulator na pompie obrotów do wymiany
Trejzo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

02 Paź 2023, 16:05

Kiedy był wymieniany rozrząd?Proponuję go sprawdzić też,jeśli nie był.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

02 Paź 2023, 20:17

PhantomASA1 napisał(a):Proponuję go sprawdzić też,jeśli nie był.

a ja go proponuję wymienić :lol:
toyman40
Stały forumowicz

02 Paź 2023, 22:23

Toyman40,ja chciałem byc powsciągliwy w straszeniu,to byłaby najgorsza opcja.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

03 Paź 2023, 15:13

No fakt wymiana rozrządu jest w planach blisko nowego roku ponieważ nie są tanie rzeczy a no ten warkot dolegiwał mi nie co chwile tylko nwm raz na tydzien albo coś takiego
Trejzo
Nowicjusz

03 Paź 2023, 17:10

Krejzo,kupując to auto,z tym silnikiem,używane,trzeba brać pod uwagę to,że rozrząd może być do wymiany,z maszu należy być na to przygotowanym,nie sądzę,ze gdyby po zakupie nowego w salonie ktoś wymienił olej po 2000 km a potem cyklicznie co 10 tyś stosując odpowiednio dobrany olej,ze te rozrządy nie wytrzymywałyby 500 tyś km,dowodem na podparcie tej tezy są panewki,ich stan w silnikach BMW w których wymieniano olej co 30 oraz tych,w których co 10,te pierwsze mają panewki i wały w katastrofalnym stanie przy przeb.200 tyś km,w tych drugich jeszcze ,,nie dotarte,,fajnie się ten przebieg zbiega z powszechną średnią wytrzymałości rozrządów,to nie są wcale złe silniki konstrukcyjnie i materiałówo,mechanicy już sie im dobrze przyglądnęli,zreszta,który silnik chulałby długo,nawet pancerny,gdyby interwały były takie stosowane również w nich?Od jakiegoś czasu zaczęto zastanawiać się skąd w olejach w silnikach diesla biorą się podczas spuszczania z misy gluty,na pewno niejeden z Was zaobserwował to zjawisko,co ciekawe one potem w baniaku nikną,nie można ich znależć w chłodniejszym oleju,okazuje się,że w olejach wymienianych b.rzadko w silnikach diesla występuje pewien proces,związany tylko i wyłącznie z tzw.long life podejściem do olejów,w olejach cyklicznie wymienianych glutów nie ma,ja wiem co się dzieje,ale kiedys wrócimy do tematu,jedno pewne,e gluty i jeszcze coś,załatwiają silniki diesla ograniczając cyrkulację oleju.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

03 Paź 2023, 18:02

Trejzo napisał(a):w planach blisko nowego roku ponieważ nie są tanie rzeczy

ale kupując coś takiego jak Be Em Wu ,2.0 diesel trzeba brać na klatę koszt wymiany rozrządu czyli trzeba grzecznie przygotować kilka tysięcy złotych i wymienić.
toyman40
Stały forumowicz