Fiat 126p - pompa paliwa

30 Sie 2010, 16:19

Witam,
Dość nie dawno zakupiłem maluszka z 95 roku. To moje pierwsze WŁASNE auto i po miesiącu pojawiły się problemy ze względów etatu nie miałem czasy by wykładać na niego kasę. Teraz zabrakło mi pieniążków i chciałbym zrobić wszystko sam by to jakoś chodziło - nie drogim kosztem.
Pewnego dnia miałem straszną chęć w nim pogrzebać, wyczyściłem gaźnik i pompę paliwa, odpalił mi bez problemu z widocznymi rezultatami w trasie. Na kolejny dzień, wsiadam, aku padło. Aku pod prostownik, kręcę kręcę kręcę i nic. Od 2 tygodni stoi w garażu bo nie chce odpalić. Czyściłem mu już gaźnik z nadzieją, że to ten problem bo możliwe, że jakiś syf czy coś się dostało i nie odpala lecz to nadal nie było to.
Okazało się, że pompa paliwa nie pompuje benzynki nie wiadomo z jakich przyczyn, rozkręciłem ją i zauważyłem przesunięte uszczelki. Poprawiłem je, i zamontowałem ponownie lecz pompa praktycznie nic nie zasysa ( przy podłączonym filtrze z rurką benzyna stoi w filtrze, a gdy ściągam by sprawdzić jak mocno zasysa nie zasysa praktycznie nic) Nie znam się zbyt na mechanice a chciałbym to zrobić sam tak jak pisałem wyżej w miarę szybko. Czytałem, szukałem i znalazłem. Ale niektóre terminy mechaniki nie są dla mnie zbyt zrozumiałe i nie wiem w którym miejscu co jest by to sprawdzić. Chce konkretne rzeczy jakie muszę zrobić po kolei by to chodziło.
Proszę o szybką pomoc - dla geniuszy stawiam piwo.

[ Dodano: 31 Sierpień 2010, 17:35 ]
CZEKAM NA ODPOWIEDZ : /
protech88
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz

02 Wrz 2010, 19:13

protech88 napisał(a):Okazało się, że pompa paliwa nie pompuje benzynki nie wiadomo z jakich przyczyn

Sprawdż popychacz pompy ( jak ją wymontujesz to jest tam taki pręt który wchodzi do silnika) nie wyjmuj go bo na jego końcu jest mała kulka - mozliwe ze ona ci wypadła i przez to nie działa pompa.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

02 Wrz 2010, 19:59

piotrpz87 napisał(a): nie wyjmuj go bo na jego końcu jest mała kulka - mozliwe ze ona ci wypadła i przez to nie działa pompa.

Żadnej kulki tam nie ma :mrgreen: A to że pompka nie zasysa to jest kilka możliwości - brak paliwa , zaworki w głowiczce pompy zrobiły pa...pa ,wszelka nieszczelność na odcinku pompa - zbiornik , no i oczywiści coś z owym popychaczem jest nie tak - za krótki ( ująć uszczelek lub zastosować cieńsze , w ekstremalnej sytuacji wymienić popychacz lub zeszlifować ebonitową przekładkę ) To jeśli pompa nie rabotajet przy kręceniu rozrusznikiem . Jeśli ją odkręcimy , pozostawimy podłączone przewody paliwowe , napędzamy ją ręcznie i nie zasysa paliwka , to popychaczowi na razie dajemy spokój . Wtedy może być wszystko oprócz tego czarodziejskiego popychadła . Najczęściej zaworek ssący w pompęczce jest kaput :cry:
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

02 Wrz 2010, 20:32

Ja jak kiedyś czyściłem pompę paliwa w moim maluchu to jakoś niedokładnie złożyłem i potem nie działała..może Ty też coś zruszyłeś..kupiłem nową za ok 40 zł i po problemie..a ew spróbuj go odpalić nalewając paliwa bezpośrednio do gaźnika - tam jest taka płaska śruba na górze gaźnika, odkręć-nalej-zakręć-odpal..może jak odpali to lepiej zaciągnie..
Kamil84
Nowicjusz

Miejscowość: Powiat lubartowski

02 Wrz 2010, 21:41

albo membranka w pompie poszła :wink:
wkładasz nową i po sprawie
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

03 Wrz 2010, 11:15

Ja jak kiedyś czyściłem pompę paliwa w moim maluchu to jakoś niedokładnie złożyłem i potem nie działała
Racja, rozkręcałem ją - czyściłem - skręciłem, pojeździł dzień dwa, i siadł. Patrzyłem na aukcjach, membranki nie są drogie ale wolałbym już kupić całą nową pompę. W niedziele ma przyjść znajomy kolega mechanik i ma zobaczyć co jest nie tak z tą pompą. Paliwo bezpośrednio do gaźnika nic nie dało.
Sąsiad mi coś gadał o zapowietrzeniu pompy i przewodów. Jest coś takiego realne? Lepiej pewnie kupić nowy zestaw pompy i wsio :) [/code]
protech88
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy płukanki do silnika rzeczywiście pomagają?
    Temat płukanek do silnika to powód do niekończące się dyskusji. Niektórzy uważają, że użycie płukanki nie tylko nie pomaga, ale może nawet zaszkodzić silnikowi. Inni są fanami płukanek i stosują je jako środek ...
    Silnik 1LR-GUE
    Silnik 1LR-GUE to prawdziwy klejnot w koronie Lexusa. Japońska marka stworzyła ten motor wyłącznie na potrzeby jednego modelu – supersamochodu LFA. W rezultacie wolnossąca jednostka trafiła pod maski zaledwie 500 samochodów. ...

03 Wrz 2010, 12:01

zapowietrzenie w benzynie to raczej nie to ;)
ssanie i chwile pojkręcić i działa, to nie diesel ;)
jak pompa nie podaje to znaczy że jej wina, wymiana membranki to 2 minuty czasem pęka też kopułka pompy i "puszcza" ciśnienie :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

03 Wrz 2010, 17:16

protech88 napisał(a):Paliwo bezpośrednio do gaźnika nic nie dało.

a odpalił na chwilę?bo jak nie to niekoniecznie musi być pompa ale co to już nie wiem
Kamil84
Nowicjusz

Miejscowość: Powiat lubartowski

05 Wrz 2010, 15:30

To na pewno zaworki w pompce nie trzymają paliwa.
marmoo64
Nowicjusz

Miejscowość: kwidzyn

06 Wrz 2010, 21:13

Nie. Nie odpalił ani na chwilę gdy dostał paliwo do gaźnika. Przymierzam się do wymiany pompy ale na razie brak na to funduszy.

[ Dodano: 10 Wrzesień 2010, 20:47 ]
Wracając do tematu!
Kupiłem nową pompę. Lecz w pompie jest tam taki wihajster w który wchodzi mały zawrorek między jedną a drugą śrubą przykrecenia na dole. ciezko mi to wytlumaczyc ocb bo nie wiem jak to sie nazywa. bynajmniej ten wihajster powinien sie przesuwac do tylu i do przodu by umozliwic temu zaworkowi tam wejść i pobierac paliwko z pompy dalej no i nie wiem ocb z tym
protech88
Nowicjusz