Fiat Brava 1.6 16V - problem z wtryskiwaczem.

10 Sty 2011, 23:11

Witam, jeśli zły dział to proszę o przeniesienie, jestem nowy.

Nie wiem nawet od czego zacząć.

Może tak, pierwsze moje pytanie:
W fiacie brava 1.6 16V KAT rok 1997 jest wtrysk jedno- czy wielopunktowy?

I problem polega na tym, że nie pali na jeden cylinder. Jest benzyna i gaz. U mechanika sprawdzone zostało ciśnienie w cylindrze, wszystkie kable, zostały zmienione świece i cewka zapłonowa na nowe. Dopiero potem mechanik doszedł do tego, że jest uszkodzony wtryskiwacz.
Ja to auto niedawno kupiłem, wiedziałem od razu ponieważ to, co wyżej napisałem robił poprzedni właściciel, byłem na diagnostyce, bo w szkole mam możliwość za darmo podpiąć do kompa wyskoczył błąd "Wtryskiwacz 3". I teraz moje pytanie wiąże się z poprzednim, co mam dokładnie kupić by to wymienić? Wiem, wiem że wtryskiwacz, ale nie wiem, czy całą listwę czy jeden wystarczy i jeśli mógłbym to proszę o jakieś zdjęcie dokładnie. Widzę na allegro ale nie znam się na tyle a chciałbym jutro jechać do mechanika i spytać ile wymiana a sam sobie kupię taki by pasował.

Z góry dziękuję za poświęcony czas wszystkim!
dawidkali
Nowicjusz

Miejscowość: Stary Sącz

11 Sty 2011, 11:19

1.6 16 fiata to wielopunktowy. Wtryskiwaczy są dwa rodzaje : dwu i cztero strumieniowe. Wymontuj a będziesz wiedział jaki dokupić. Sprawdź pozostałe bo do demontażu i tak musisz wyjąc całą listwę wtrysków, i może się zdarzyć że któryś jeszcze jest nieszczelny lub źle rozpyla. Pomijam fakt instalacji elektrycznej bo rozumiem ze zostało to sprawdzone i zasilanie na wszystkich wtryskach jest?.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

11 Sty 2011, 17:34

A jak jest na LPG błąd wyskakuje czy nie? bo jak też wyskakuje to raczej szukał bym innej przyczyny bo wtryskiwacze benzyny i LPG pracują nie zależnie od siebie.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

11 Sty 2011, 23:43

Tak, cała elektronika została sprawdzona i zasilanie jest. Właśnie widziałem, że dwu- i cztero- więc chyba nie mam wyjścia tylko to rozebrać.

PrezesArtek musisz mi wytłumaczyć.. No podobno nie pali na ten cylinder i na gazie i na benzynie lecz ja Ci więcej nie umiem powiedzieć. Wiem tylko że sprawdzone zostało wszystko oprócz tych wtryskiwaczy czyli założona nowa cewka zapłonu, nowe świece, sprawdzone przewody, ciśnienie w cylindrze no i ja robiłem mu diagnostykę. Tyle wiem

A właśnie arciasty, jak sprawdzić te wtryski co Ty mówisz, gdy je wymontuję?

I jeśli mówicie, bym sam to wyciągnął i sprawdził to nie muszę dawać mechanikowi auta gdy sam kupię część? Bo do 200 zł sama wymiana noo a wiecie, jeśli jest szansa to zrobię sam tylko na co mam uważać, na co zwrócić uwagę i w ogóle podczas roboty..
dawidkali
Nowicjusz

12 Sty 2011, 00:47

wymontuj i zamień wtryski miejscami i sprawdź je znowu, zobaczysz czy błąd jest na tym samym cylindrze czy wędruje razem z uszkodzonym wtryskiem
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

12 Sty 2011, 06:35

A i właśnie sprawdzałem i robiłem tak że odłączałem każdy przewód od świecy podczas pracy i na benzynie faktycznie gdy ściągnąłem z jednego, to nie usłyszałem zmiany w pracy silnika natomiast na gazie na każdym było słychać że odłączam... A zmiany na benzynie nie usłyszałem gdy odpiąłem kabel na cewce podpisany 4... To ja nie rozumiem
dawidkali
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Trzydziestolecie VW California - ikona wśród kamperów
    30 lat temu pierwszy egzemplarz modelu California wszedł na rynek. Był to początek wyjątkowego sukcesu. Marka Volkswagen Samochody Użytkowe świętowała urodziny ikony wśród kamperów podczas targów Techno-Classica ...
    Yaris Hybrid-R concept
    Yaris Hybrid-R będzie pojazdem koncepcyjnym, pokazującym rozwój technologii hybrydowej w kierunku znakomitych osiągów i najwyższego poziomu przyjemności z jazdy. Model bazuje na 3-drzwiowej wersji Yarisa. Pod ...

12 Sty 2011, 07:56

Spokojnie sobie z tym poradzisz sam, wymontowanie listwy i wtryskiwaczy jest łatwe na początek też bym proponował pozamieniać wtryskiwacze i jak błąd przeniesie się razem z wtryskiwaczem to będziesz miał winowajcę. Możesz też po odłączeniu listwy wtryskowej zakręcić rozrusznikiem i też będzie widać który wtryskiwacz sika paliwem a który nie.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

12 Sty 2011, 17:15

No na diagnostykę musiałbym się umawiać z kolesiem a to trochę kłopotliwe. Najwyżej zrobię z tą listwą tak jak mówisz i się okaże czy to na pewno wtryskiwacz..

[ Dodano: 12 Styczeń 2011, 19:03 ]
PrezesArtek napisał(a):A jak jest na LPG błąd wyskakuje czy nie? bo jak też wyskakuje to raczej szukał bym innej przyczyny bo wtryskiwacze benzyny i LPG pracują nie zależnie od siebie.

Więc jest tak, że na LPG pali normalnie, nie dość, że słychać różnicę w pracy silnika od razu to gdy sprawdzam cylindry na każdym słychać zmianę.

Na benzynie jednak nie pali prawdopodobnie na jeden lecz jest coś dziwne, gdy odłączę dwa to gaśnie więc gdyby nie palił na ten 4, a ja odłączyłbym inne, więc nie działałyby dwa i też powinien gasnąć. Jaka może być przyczyna? Gdzie jej w ogóle szukać w takim razie? No i na benzynie świeci się kontrolka do wtrysku.

A i jeszcze tak w ogóle czym skutkuje taka jazda?

[ Dodano: 15 Styczeń 2011, 10:27 ]
Wybaczcie odświeżanie tematu, no ale co by to mogło być przyczyną, jeśli na gazie pali na wszystkie cylindry a na benzynie tylko na 3 i świeci się ikonka wtrysku na desce..
dawidkali
Nowicjusz

02 Lis 2014, 15:16

witam czy jak załoze wtrysk z czterema dyszami w miejsce z dwoma to co moze sie stac
robserwis1
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 06 1996
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: audi a\6 c6
Silnik: 2,4