witam, ostatnio zdarzylo mi sie cos bardzo dziwnego z moim Punto. Bylo na minusie -2 w ciagu dnia (mieszkam w UK wiec zwykle jest cieplej niz w PL). Po odpaleniu zapalila mi sie
kontrolka od poduszki powietrznej i nie zgasla. Od tego momentu samochod jechal na 2 cylindrach. Po przejechaniu 2 km mialem taki smrod wewnatrz, ze musialem otworzyc okno (dzieki czemu sie przeziebilem). Nastepnego dnia po odpaleniu kontrolka od poduszki gasnie tak jak kiedys, ale woz nadal chodzi na 2 cylindrach. Macie jakies sugestie co moze byc przyczna problemu? Doczytalem na roznych forach takie informacje: rozszczelnienie nagrzewnicy moze spowodowac wyciek plynu chlodniczego, ktory wydostaje sie na centralke obslugi Airbagow ( to mogloby tlumaczyc palaca sie kontrolke i smrod). Jednak nie widze tutaj powiazania z praca silnika na 2 cylindrach. Jest to czesty problem w puntach, ale powodowany jest zwykle wada centralki (ECU) silnika oraz dwoch "coils" (chyba odpowiednikiem tego jest po Polsku cewka). Wiem ze sa 2 cewki, byc moze ktoras z nich przestala dzialac lub w ECU silnika cos sie spalilo lub byc moze jest to tylko blad ECU, ktory nie mam pojecia jak zresetowac. Pewnie znajda sie osoby piszace ze mozna zresetowac ECU silnika przez odpiecie akumulatora, ale z tego co wiem takie cos nie resetuje wszystkich rzeczy w ECU. A moze ta cala praca na 2 cylindrach jest spowodowana niedawna wymiana srodkowego i koncowego wydechu i jakims problemem z sondom lambda lub katalizatorem. Prosze o pomoc, poniewaz chce jak najszybciej naprawic i sprzedac auto z ktorym sa problemy non stop. Gdybym wymienil liste rzeczy ktore w nim wymienilem po przejechaniu 4000km w ciagu ostatniego roku to musialbym miec na to kilka stron.