Ford Focus mk2 coś na kształt comming home

15 Paź 2014, 22:40

Cześć
Wkraczam własnie na nieodkryte wody, gdyż moim królestwem jest raczej "Jakie auto..." :wink: No ale skoro jest problem, to i trzeba zwrócić o pomoc w odpowiednim dziale. Ale do rzeczy
Moja Foka nocuje w pięknym murowanym garażu, u bardzo miłych państwa w domu jednorodzinnym. W zasadzie nie mam na co narzekać, bo jest tanio i bez spinania :mrgreen: Jednak jest jedno ale... Mianowicie w garażu oraz jego najbliższym otoczeniu jest ciemno jak w...piekle. Oczywiście można podjąć prace techniczno - remontowe w celu zamontowania oświetlenia w w.w garażu, jednak z pewnych względów jest to niemożliwe. Pomyślałem więc o doposażeniu auta w coś na kształt funkcji comming/leaving home. W skrócie chodzi o to, że po wyłączeniu silnika i wyjęciu kluczyka przez pewien okres czasu działają postojówki czy tam przeciwmgłowe tak, aby np nie zrobić sobie krzywdy potykając się o krawężnik. Funkcja przydatna no i mobilna :naughty: Oświetlenia garażu ze sobą nie wezmę.
No i tu powstaje pytanie jak się zabrać do montażu, do tej przeróbki? Jeśli chodzi o elektrykę to jestem dość zielony w tych kwestiach, więc piszcie w miarę prostym językiem :mrgreen: No i jeszcze kwestia oświetlenia z alledrogo. Swego czasu widziałem jakieś ustrojstwa do montowania w lusterka tak, aby oświetlać przestrzeń w około auta. Czy jest to coś warte? Może macie jakieś inne pomysły?
Bardzo proszę o pomoc i życzę miłego wieczoru :ok:
mike1735
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

18 Paź 2014, 23:29

Witaj :)
Wiem, że nie do końca o to chodzi, ale czy nie lepiej po prostu przy kluczach od samochodu trzymać małą, ledową latareczkę?
Na pewno koszt będzie dużo tańszy, łatwiejszy i nie trzeba będzie ingerować w samochód.

Chociaż comming home to ciekawy bajer :)

Pozdrawiam
Shem
Nowicjusz

Auto: Chwilowo nie mam

19 Paź 2014, 10:23

Cześć
Dzięki za odpowiedz, może teraz jakoś temat się rozwinie :wink: Latarka owszem, niezły pomysł i tani, ale trochę niepraktyczny (już to przerabiałem) :) znów obciążenie dla wkładu stacyjki no i czasami "brakuje ręki" żeby coś jeszcze trzymać.
Czekam na dalsze propozycje :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

19 Paź 2014, 17:44

Może zastosować Timer, który byłby sterowany sygnałem z np. stacyjki albo przekaźnika świateł i po wyłączeniu podawałby napięcie na światła przez czas, który sobie ustawisz.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

20 Paź 2014, 20:58

Myślałem właśnie o takim timerze ale zbyt wiele info nie znalazłem, chyba że nie umiem szukać :o czy montaż jest czymś w rodzaju operacji mózgu czy trochę prostszy? Uwzględniając fakt, że moje umiejętności elektryczne spowodowały montaż DRL przez 2 dni w aucie kumpla (był równie ogarnięty w tych sprawach jak ja) :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

21 Paź 2014, 08:49

Prostszym i tańszym rozwiązaniem będzie podłączenie się pod światełka podświetlenia wnętrza.
O co mi chodzi? Jeżeli autko masz na pilota, wysiądziesz i dopóki nie zamkniesz go pilotem, oświetlenie podsufitki świeci. Proponuję podpiąć kabelki przednich świateł do oświetlenia koło lusterka wstecznego. Jak chcesz także tylne, to do oświetlenia tylnej podsufitki (dla zaoszczędzenia przewodu i mniejszego obciążenia instalacji).
Proste rozwiązanie, a może sporo ułatwić :ok:
KonradD555
Początkujący

Zdjęcia: 110
Miejscowość: Sandomierz
Prawo jazdy: 14 12 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A4 B5 Avant
Silnik: 1.9 TDi 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

To już przeszło 30 lat Volkswagen Poznań
    Volkswagen Poznań, który obecnie jest gigantycznym pracodawcą zatrudniającym 9 500 osób i jednym z głównych producentów samochodów w Polsce, narodził się przed trzydziestu laty jako skromny ...

21 Paź 2014, 22:49

Konrad bardzo ciekawa propozycja, dzięki :ok: Naturalnie z wnętrzem też trzeba by coś zrobić, ale nie jest to aż tak konieczne jak zewnętrze.
Generalnie rzecz biorąc najbardziej interesowało by mnie dodatkowe oświetlenie montowane pod lusterkami tak jak tu http://www.swiatelka.pl/files/2_187.jpg bo w garażu przed autem nie mam nic ciekawego a idąc wzdłuż niego można zrobić sobie krzywdę :o Zamierzam zgłębić teorię tematu w weekend i wtedy zobaczymy.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

22 Paź 2014, 18:08

mike1735 napisał(a):Uwzględniając fakt, że moje umiejętności elektryczne spowodowały montaż DRL przez 2 dni w aucie kumpla (był równie ogarnięty w tych sprawach jak ja) :mrgreen:

ale zakładam, że przynajmniej dobrego piwka sie napiliście :mrgreen:

KonradD555 napisał(a):Proponuję podpiąć kabelki przednich świateł do oświetlenia koło lusterka wstecznego

tylko w tym problem, że instalacja może nie wytrzymać jak podłączymy światła i miejmy nadzieje, że będzie palił się tylko bezpiecznik

Zobacz na takie coś:
http://ase.hoste.pl/sklep/index.php?p14 ... wy-3srm600
zamontujesz go w skrzynce przekaźników (tam gdzie np. masz przekaźnik kierunkowskazów), dodasz bezpiecznik taki jak jest do świateł, podłączysz zgodnie z pinami i będzie git :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

22 Paź 2014, 22:17

dzida napisał(a):ale zakładam, że przynajmniej dobrego piwka sie napiliście
Bo to jednego :mrgreen: Ale oczywiście po alko nie jeździłem ani on ani ja :wink:
dzida napisał(a):Zobacz na takie coś:
http://ase.hoste.pl/sklep/index.php?p14 ... wy-3srm600
zamontujesz go w skrzynce przekaźników (tam gdzie np. masz przekaźnik kierunkowskazów), dodasz bezpiecznik taki jak jest do świateł, podłączysz zgodnie z pinami i będzie git
O to to, o takie ustrojstwo mi chodziło ale za cholerę nie mogłem skojarzyć nazwy i poszukiwania były skazane na niepowodzenie
Tak jak pisałem wcześniej, muszę zgłębić temat tych dziabągów pod lustrami.Dzida co o tym sądzisz, bo widzę że całkiem ogarniasz? :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

23 Paź 2014, 21:23

To jak chcesz mieć pod lusterkami to wypadałoby podłączyć to pod czujnik otwarcia drzwi. Bo jak podłączysz je pod reflektory lub lampkę oświetlenia wnętrza to będą się świeciły w czasie jazy lub w czasie używania lampki.

Tak w skrócie:
1. zakładasz pod lusterkami na wzór czegoś takiego:
[link do oferty na Allegro wygasł]
ważne aby taki moduł LED jakoś zabezpieczyć przed wodą
2. kabelki z lampek podpinasz/pod odpowiednie konektorki w przekaźniku (nr 3 i 5 na rysunku):
http://ase.hoste.pl/sklep/galerie/p/prz ... lu_637.jpg
jak odwrotnie przypniesz to mogą nie świecić, bo dioda musi mieć zachowany + i - z odpowiedniej strony nie tak jak żarówka
3. zasilanie z akumulatora podpinasz przez bezpiecznik do konektorka nr 4
4. sterowanie (podpinasz do nr 1) możesz wziąć z czujnika otwarcia drzwi aby włączały się tylko gdy otwierasz/zamykasz drzwi. Ale może wymyślisz coś innego aby nie powodowało świecenia niepotrzebnego w czasie jazdy
5. masę do styku nr 2 podpinasz do jakiejś jakiejś śrubki nieizolowanej przykręconej do karoserii

Grunt aby kupić przekaźnik opóźniający lub wydłużający wyłączenie, bo są różne typy :ok:

Prawda, że proste? :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

24 Paź 2014, 19:07

dzida napisał(a):Prawda, że proste?
z moimi umiejętnościami jakiś miesiąc w garażu :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

24 Paź 2014, 19:58

Może jednak skorzystać z gotowych rozwiązań np. http://xenonled.pl/pl/modul-doswietlani ... -home.html
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW

26 Paź 2014, 21:06

Co do Twoich ustrojstw w lusterkach to widziałem takie w C-MAX-ie i zdawały egzamin :yes:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Paź 2014, 20:02

Koniu napisał(a): widziałem takie w C-MAX-ie
w Mundkach mk4 jest to nagminne, pewnie dlatego zapragnąłem mieć coś takiego :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

05 Sty 2017, 22:53

Focus mk II a przynajmniej mój ma taką funkcję ale uruchamiana ręcznie , przed wyjściem z auta a po wyjeciu klucza ze stacyjki ciagniesz za dźwignię świateł tak jak byś chciał zapalić długie zapalają się światła mijania wysiadasz z auta zamykasz central a swiatla gasną same za parę minut nie wiem ile bo nigdy nie mierzylem czasu ale ok minuty może 2 ;) pozdro
jarass84
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 12 2001
Przebieg/rok: 22tys. km
Auto: Ford Focus Mk2
Silnik: 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2005