Ford Focus ST170

22 Cze 2020, 15:50

Cześć. Rozglądam się za nowym autem i moją uwagę przykuł Ford taki jak w tytule. Mam na myśli model mk1. Jak cenowo powinno to wyglądać za zadbane egzemplarze? I co sądzicie o aucie podanym w linku?

[link do oferty na Olx wygasł]

Mam kawałek do Lublina (mieszkam na podlasiu czyli praktycznie po sąsiedzku). Wg zapewnień sprzedającego nadwozie w dobrej kondycji, brak oznak korozji. Mechanicznie też jest w dobrym stanie.

Czekam na Wasze opinie.

Pozdrawiam!
kuba95
Nowicjusz

22 Cze 2020, 16:35

Tak na szybko coś ta maska z przodu dziwnie spasowana.

Sam kolor samochodu bardzo fajny.

kuba95 napisał(a):Mechanicznie też jest w dobrym stanie.
Tego niestety na zdjęciach nie jesteś w stanie sprawdzić. Warto jednak przed kupnem podjechać gdzieś np. na stację diagnostyczną i zerknąć jak z zawieszeniem i podwoziem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Cze 2020, 16:40

Tak, oczywiście nie jestem w stanie tego stwierdzić po samych zdjęciach i zanim zdecyduję się na zakup to odwiedzę stację.

A jak cenowo to wygląda? Za zadbany egzemplarz można tyle zapłacić? Nie za niska cena?
kuba95
Nowicjusz

22 Cze 2020, 17:46

Cena jest niska, porównywalna z "cywilnymi" wersjami z tego rocznika, aczkolwiek to jest na tyle rzadko występująca wersja, że trudno ją wycenić. Istnieje spore prawdopodobieństwo, że właściciel chce szybko sprzedać, bo jest kryzys, lub kupił kolejne auto i to mu wadzi.

Jeśli tego jeszcze nie robiłeś, zadzwoń do gościa i wybadaj temat. Ciężko coś stwierdzić po kilku zdjęciach i jednym zdaniu łaskawie dodanego opisu.

Rokiko napisał(a):Tak na szybko coś ta maska z przodu dziwnie spasowana.
auto ma swoje lata i jest to wersja "sportowa", więc jakaś stłuczka mogła się zdarzyć.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

22 Cze 2020, 17:49

To jeszcze jedno pytanie: jak wyglądają ewentualne koszty napraw takiego Forda? Podobne co zwykłych wersji? Czy raczej liczyć się z większymi wydatkami podczas wizyt w warsztacie? O spalanie nie pytam, bo jestem świadomy, że lubi wypić benzynkę :)
kuba95
Nowicjusz

22 Cze 2020, 18:05

O to najlepiej pytać się na forach stricte fanów marki/modelu.
Ceny części można sobie porównać samemu na jakimś iparts, tworząc sobie "koszyk" podstawowych części. Na pewno będzie się różnić jakimiś pierdołami w zawieszeniu, może większe będą tarcze hamulcowe, ale nie przesadzałbym, że różnice będą jakieś kosmiczne :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

22 Cze 2020, 18:08

Ok, super, dzięki za rzeczową odpowiedź :)

O co warto spytać sprzedającego telefonicznie przed ostatecznymi odwiedzinami?
kuba95
Nowicjusz

22 Cze 2020, 18:16

Auto od handlarza więc szału bym się nie spodziewał.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

22 Cze 2020, 18:19

W sumie co drugie auto na części, więc faktycznie nie ma co oczekiwać szału :ok: i w sumie resztę porad można sobie wsadzić do kieszeni, bo przez telefon powie co chcesz. No chyba, że to jego prywatny...
mike
Moderator
Awatar użytkownika