Ford Focus używanym autem roku

01 Kwi 2008, 09:46

Na stronie Auto Świata jest artykuł o wyborze najlepszego auta używanego 2007 roku. Najlepszym autem okazał się Ford Focus I generacji... . Jak dla mnie decyzja nieco kontrowersyjna.
http://www.auto-swiat.pl/artykuly,artykul/Ford_Focus___Uzywane_Auto_Roku_2007,Artykul-20681/

35 samochodów, 7 kategorii i 7 jurorów: InterCars, Otomoto, Samar, Bosh, Dekra, naczelny "Auto Świata".

Zwycięzcy w kategoriach:
Auta małe klasa A - Toyota Yaris
Auta małe klasa B - Skoda Fabia I
Kompakty - Ford Focus I
Klasa średnia - VW Passat B5
Klasa wyższa - Audi A6
Terenowe (chyba, raczej SUVy?) - Toyota RAV4
Vany - Renault Scenic

Być może w papierowym wydaniu jest to opisane lepiej, ale zastanawia mnie kilka spraw:
1.Zwycięstwo Focusa nad Corollą IX.
2.O którym Passacie B5 mówimy? Bo jest B5 i B5 FL, a różnica między nimi jest spora (przynajmniej cenowo).
3.Audi A6? Które?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Kwi 2008, 14:30

Kupiłem gazetę Auto Świat z dodatkiem Market. Moim zdaniem, że używanym autem roku powinnień być Toyota Corolla, ponieważ Ford Focus ma problemy osprzętem silnika. Toyota Corolla jest najbardziej niezawodnym autem niż Focus. Ford Focus ma również świetny układ kierowniczy i jezdny. Dużo tu o tym można dyskutować.

W punkcie 2 to Passat B5, a w 3 Audi A6 z 1997-2005 roku.

Pozdro :wink:
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

01 Kwi 2008, 20:31

No chyba dla tego, że najczęsciej kupuja go handlowcy, ale niepowinien zdobyc tego tytyłu
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

09 Kwi 2008, 18:22

Handlowcy najczęściej kupują Fabię i Corollę. Focusa też ale w mniejszym wymiarze.
Ten model Forda zdobył uznanie ze względu na funkcjonalność i urodę. Co do awaryjności to cóż.... problem jest z kołem dwumasowym i wtryskami. Poza tym miodzio. A wersja kombi baaardzo pojemna. :wink:
Podzielam zdanie jurorów.

Moje zdanie jest subiektywne... użytkuję Focusa kombi II generacji. :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

23 Kwi 2008, 13:43

wsadz sobie Focusa głeboko jestem mechanikiem i powiem że Focus to żłom w porównaniu z Toyotą i nie mówie tu o silniku ale o całości że nie wzpomnie o stanie i gatunku blachy toyota pod każdym wzglendem jest lepsza od Focusa
Bodzio477
Nowicjusz

Miejscowość: Radom
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Obserwacja drogi - wzrok, koncentracja, analiza
    Ile by się nie mówiło o bezpieczeństwie, zawsze w rozmowach pojawia się temat obserwacji drogi. W całym procesie obserwacji kluczowe są trzy elementy. Pierwszym jest obszar, który skanujemy wzrokiem. Powinien ...