Freelander 1.8 stacyjka i kontrolki

28 Sty 2010, 18:01

Witajcie sezon zimowy w pełni i do wczoraj nie miałem żadnych problemów z landkiem.
Po włożeniu kluczyka i przekręceniu na pozycje powinny zapalić się wszystkie kontrolki , a one nie zapalają się :shock: . Przekręcenie na pozycję zapłonu daje ruch rozrusznika ale to tylko dławienie :mad: (może za to odpowiada dalsza elektronika)
Nie mam pojęcia co się dzieje ale pozostawienie kluczyka w stacyjce na pozycji pierwszej po jakimś czasie kontrolki zapalają i można śmiało odpalać , czy to wina akumulatora i mrozów, bo jak już autko zapali to można je gasić i zapalać bez przeszkód.
Jak ktoś zna przyczynę problemu proszę o pomoc
Pozdrawiam
Kaine
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

28 Sty 2010, 20:48

zacznij od naładowania akumulatora, jeśli się nie poprawi może to oznaczać konieczność przeczyszczenia styków w stacyjce
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

28 Sty 2010, 23:47

dokladnie.. moim zdaniem aku nie ma na to wplywu.. ja bym stawial wlasnie na styki...
albo.... moze np upadly ci klucze i mokry klucz wlozyles do stacyjki?? kluczyk przekrecony w 1 pozycje powoduje ze przez stacyjke plynie prad... wszystko sie nagrzewa troszeczke i zaczyna lapac... ja bym sprubowal jeszcze odrobinke wd40 albo kontakt-spreja do stacyjki wdmuchnac... moim zdaniem powinno pomoc :)
Prorok78
Początkujący

Miejscowość: Wroclaw

29 Sty 2010, 21:43

Z tymi wilgotnymi kluczykami to prawda , zajmuje się odśnieżaniem dachów i kluczyki mam w kieszeni wiec pewnie wilgoć, śnieg i mróz zadziałały na kluczyki a to wszystko wepchnięte do stacyjki zrobiło swoje, Jutro postaram się wdmuchać stacyjkę coś i okaże się i dam znać :)

[ Dodano: Sob Sty 30, 2010 19:15 ]
Rano po wejściu do auta użyłem spreja który czyści styki i potraktowałem stacyjkę, efekt był mizerny ale wydaje mi się że to jednak aku . Więc dziś został wyciągnięty i na cało nocne ładowanie wystawiony. Jutro rano test. Zauważyłem że dużo wilgoci było na akumulatorze, może to jest powód.

[ Dodano: Nie Sty 31, 2010 15:56 ]
Ok Dzisiejsza diagnoza Akumulator naładowany, zaciski przeczyszczone jak i klemy ale problem ten sam.
Przy przekręceniu na II pozycję gdzie powinny zapalić się wszystkie kontrolki nie zapalają się ale wszystkie mechanizmy działają takie jak wycieraczki, światła, spryskiwacze, radio przełączenie do III pozycji kluczyk rozrusznik kreci ale nie odpali jeśli nie zapalą się kontrolki. Może jakiś bezpiecznik jest za to odpowiedzialny? Wszystko wydaje się smieszne bo po jakimś czasie zaświecają się.
Kaine
Nowicjusz

03 Lut 2010, 22:07

odkręć dolną obudowę kolumny kierownicy (dolny plastyk bezpośrednio za kierownicą) przekręć kluczyk na II i dociśnij kostkę stacyjki a wszystko powinno powrócić. poruszaj jeśli to nawaliło to raz będzie raz nie (do kostki wchodzi wiązka kabli jak ją wyjmiesz będziesz mógł odkręcić i wyjąć kostkę) powodzenia
---DOMIN---
Nowicjusz

07 Lut 2010, 15:53

Tak tu masz rację ---DOMIN--- pod stacyjką jest czarna kostka którą trzeba było przeczyścić, czas trwania operacji ok 30min
Pozdrawiam
Kaine
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Golf Alltrack (2015)
    Volkswagen przedstawił nam nowy model Golfa w opcji terenowej, z dopiskiem Alltrack. Po wypuszczeniu na rynek Passata Alltrack, inżynierowie Volkswagena postanowili dalej iść w tym kierunku. Nowy Golf, wyglądający jak wyżej ...
    Niespodziewany pieszy na drodze
    Piesi, rowerzyści i motocykliści są ofiarami ponad połowy śmiertelnych wypadków drogowych w Polsce. Z tych grup piesi stanowią aż 35% zabitych, co jest bardzo niepokojące w kontekście średniej w krajach Unii Europejskiej, ...