Freelander coś ociera

08 Mar 2009, 19:48

cos ociera podczas jazdy jak by o kolo ale mysle ze to reduktor i moje pytanie brzmi czy ma ktos na stanie jakos nie za drogo jakis sprawny reduktor. no i co sadzicie o zestawach naprawczych np takich  http://allegro.pl/item564923673_nowy_zestaw_naprawczy_land_rover_freelander.html czy wymiana tych zebatek jest skomplikowana i czy cos jeszcze musze wymienic jakies lozyska. prosze o odpowiedzi zaawansowanych forumowuczow. dzieki
Ostatnio edytowany przez rafciuch, 28 Sty 2010, 00:55, edytowano w sumie 1 raz
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

08 Mar 2009, 21:57

Nie wiem.Specjalistą w tych sprawach nie jestem, ale wydaje mi się że to nie jest reduktor.Mi po wymianie tarcz i klocków ocierało i się okazało, że specjaliści przy zakładaniu kół wykrzywili osłonę bębna.Sprawdź co dokładniej mogłoby ocierać, bo mozliwe, że to nie reduktor.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

09 Mar 2009, 11:33

Witam!!
A nie wymieniałeś klocków albo czegoś w tym stylu? Dźwięki dochodzące z reduktora to raczej stukanie i zgrzytanie a nie ocieranie. Przy tarczach przednich kół są blaszane osłony, może sprawdź najpierw to, zdejmij koła i pokręć nimi. Rozebrać reduktor, wymienić części i poskładać go do kupy to nie jest jakaś sztuka. Potrzebujesz trochę czystego miejsca w garażu i kilka nie skomplikowanych narzędzi. Robisz sobie dokumentację krok po kroku. Fotki i opisy co skąd demontowałeś i którą stroną. Problemem jest natomiast wymontowanie reduktora z samochodu. Potrzebujesz co najmniej kanał i ze dwóch silnych do pomocy.
Freelander TD4 GS 2001/Isuzu Tropper 3.0 dohc turbo
Krzyfu
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tralee

09 Mar 2009, 20:16

no a jednak raczej reduktor. dzis jechalem to tarlo tarlo az zaczelo szarpac strasznie i na 2 biegu do domu musialem wracac. mam pytanie na allegro za 1600 zl jest zestaw naprawczy czy to wystarczy czy jeszcze musze cos kupic nie wiem co jestw srodku takiego reduktora prosze o pomoc. macie jakies zdjecie otwartego reduktora??
rafciuch
Aktywny

10 Mar 2009, 10:21

masz trochę lepszy zestaw z łożyskami
[link do oferty na Allegro wygasł]
najlepiej było by gdybyś rozebrał reduktor i zobaczył co jest uszkodzone bo mogą być tylko łożyska do wymiany a te kupisz w każdym sklepie sprzedającym łożyska tylko trzeba mieć stare na wzór żeby nie było pomylki
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

10 Mar 2009, 16:02

a czy mozesz mi tak +- po kolei powiedziec jak ten reduktor rozebrac bo mam warsztat znaczy sie mozliwosc skorzystania z warsztatu, podnosnik tez jest jakals instrukcje
rafciuch
Aktywny