Gdy w czas mrozu samochód stoi, i stoi, i stoi...

08 Lut 2012, 22:07

evildriver napisał(a):Chodzi o tą żółtą z prawej strony (tuż koło kontrolek oleju, akumulatora i hamulca ręcznego)

Wygląda jak kontrolka "Check Engine" silnika.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

08 Lut 2012, 22:31

oskduet.pl/kontrolki-samochodowe
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

09 Lut 2012, 20:18

Jest to kontrolka diagnostyki silnika. Wszystkie kontrolki które wiadać na fotce świecą się bo muszą - kluczyk w stacyjce jest przekręcowny, ale silnik nie pracuje, więc normalne zjawisko :wink: Jak uruchomisz silnik, to wszystkie te kontrolki muszą zgasnąć oprócz czerwonej kontrolki drzwi ( chyba, że je zamkniesz :) ) . No i może się świecić ta żółta po lewej ( jak dobrze widzę to kontrolka od rezerwy płynu do spryskiwaczy ).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Lut 2012, 15:12

Już myślałem, że do zdjęcia licznik wykręciłeś ;)
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

21 Lut 2012, 22:19

MotoAlbercik czuwa bo już chciałem pisać że tamta kontrolka to może być brak paliwa ale fakt na focie kluczyk jest nie przekręcony.
kroko
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 11 1987
Auto: brak

22 Lut 2012, 15:51

To jest ta:
"Awaria systemu wtrysku. Zapalenie się tej kontrolki może sygnalizować wiele różnych rzeczy. Może to być awaria silnika, dlatego też najlepiej będzie, jeżeli udasz się do serwisu. Nie musisz co prawda jechać już, natychmiast, ale dla dobra twojego auta i twojego własnego lepiej, byś zbytnio z tym nie zwlekał. Nie musi to być koniecznie awaria – przyczyną może być zatankowanie paliwa niskiej jakości, zwłaszcza na tańszych stacjach. Jeżeli nie działa prędkościomierz, przyczyną może być zerwana linka prędkościomierza. Przyczyna może więc być zarówno błaha, jak i bardzo poważna, więc jej nie bagatelizuj."

Dzisiaj jechałem to mi się swieciła. Nie pamietam czy na poczatku się świeciła, czy zapaliła sie po paru minutach.. Ale póxniej już była cały czas. Najgorsze, że jest pełno przyczyn tego świecenia.
Laik i dyletant. Do niedawna wróg motoryzacji ;).
evildriver
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 12 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Piesi po zmierzchu obowiązkowo z odblaskami
    Pieszy który będzie się poruszał po zmierzchu po drodze poza terenem zabudowanym, będzie miał obowiązek noszenia elementów odblaskowych tak zakłada nowelizacja Prawa o ruchu drogowym, która została podpisana ...

25 Lut 2012, 03:23

To jest kontrolka od silnika. Jeżeli świeci się podczas pracy silnika, to należy sprawdzić tego przyczynę. Można podjechać na serwis i podpiąć pod komputer.

Mimo, że kontrolka ta się pali, można kontynuować jazdę, ni ma bowiem koloru czerwonego. Samochód może jednak przełączyć się w tryb awaryjny, co oznacza gorsze parametry jazdy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Kwi 2012, 15:32

W takim wypadku nawet należy podpiąć pod komputer i sprawdzić jaki pokazuje błąd. Z usterkami silnika nie ma żartów,ponieważ remont może nas sporo kosztować.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa