Geometria kół wydruk ocena

10 Mar 2020, 17:28

Witam czy może ktoś powiedzieć czy geometria kół została wykonana poprawnie ? Jeżeli nie to co popwinno zostać poprawione.

Zdjęcie
Rout
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 07 2013
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Mondeo mk3
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

10 Mar 2020, 18:15

A robiłeś przód i tył czy tylko przód bo z tego co widzę poprawiona zbieżność jest tylko z przodu a z tyłu nic nie zostało ruszone.

Reasumując z przodu jest ok i tu nic nie trzeba zmieniać, a z tyłu zbieżność lewa i prawa strona do poprawy oraz zbieżność całkowita.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

10 Mar 2020, 18:26

Miała być robiona całość dlatego zapytałem się mechanika dlaczego nie robił z tyłu odpowiedział że tam jest dobrze....
Rout
Nowicjusz

10 Mar 2020, 20:40

Rout napisał(a):Miała być robiona
A Mondziak ma z tyłu regulację.. :?: Sorrry ze pytam bo mimo ze przy tym temacie spędziłem sporo lat to juz nie pamietam... :(
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

10 Mar 2020, 20:50

Ok...Już wszystko wiem.Na wahaczach zamontowane są śruby mimośrodowe.Jezeli przed udaniem się na pomiar i regulację geometrii nie zostały uruchomione to podejrzewam ze osoba która wykonywała pomiar i ustawienie nie mogła tego ruszyć.Częste przypadki to zapieczenie tych śrub i na tym kończy się regulacja... :(
Ps.Jednak tragedii to nie ma.Moze przy dłuższym przebiegu podbierać opony po zewnętrznej str. ...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

11 Mar 2020, 08:18

Ok postaram się do nich napisać/zadzwonić zobaczymy co powiedzą. Pan który robił geometrie wogóle na tyle nie był tzn nie próbował nic odkręcać/regulować. Dlatego zapytałem się go czy tył jest Ok skoro nic tam nie robił, powiedział że jest dobrze i nic tam nie trzeba regulować. A same śruby może faktycznie są podrdzewiałe ale nie wyglądają na takie których nie można ruszyć. Do tego specjalnie pryskałem te śruby odrdzewiaczem dzień przed usługą.
Rout
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fiat Tipo - kompaktowy sedan
    Fiat TIPO to całkowicie nowy, czterodrzwiowy samochód, stworzony od samego początku jako trójbryłowy sedan, zgodnie z koncepcją "Born to be Sedan ", co pozwoliło wydobyć zrównoważone kształty włoskiego ...

11 Mar 2020, 20:11

Rout napisał(a): A same śruby może faktycznie są podrdzewiałe ale nie wyglądają na takie których nie można ruszyć
Robiłem takiego forda że niby tylko do wymiany jeden wahacz a skończyło się na wymontowaniu kpl wózka bo śruby zardzewiały wewnątrz tulei i żadne pryskanie nie pomogło . Palnik tylko i wyłącznie.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

11 Mar 2020, 20:34

bonifacy napisał(a): Palnik tylko i wyłącznie.
Miałem z tym do czynienia ok 15 lat...Masz całkowicie rację... :ok:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

12 Mar 2020, 11:53

bonifacy napisał(a):Palnik tylko i wyłącznie.
Teraz są podgrzewarki indukcyjne które lepiej się sprawdzają i nie nagrzewają tak wszystkiego jak w przypadku palnika do tego są bezpieczniejsze już w samym użyciu i w większości przypadków nagrzewają tylko miejsce na którym nam zależy :ok:
Nie mniej jednak z tą geometrią z tyłu są zawsze większe problemy bo rzadziej jest ustawiana to raz a dwa to to że tył samochodu jest jednak bardziej narażony na postępowanie korozji.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!