Golf 2 , na co zwrócić uwagę

20 Mar 2015, 10:26

Cześć wszystkim jadę jutro oglądać golfa 2 gen . Silnik benzynowy 1.6 . Na co zwrócić uwagę przy kupnie auta ? Ma jakieś konkretne miejsca gdzie łapie rdza ? Jak się ten silnik sprawuje . Odrazu mowie że chciałbym go przerabiać na złoty , niski , ładne felgi , audio , jakiś swap możliwy w dalszej przyszłości
navikrzysiek
Nowicjusz

Auto: Nie mam

20 Mar 2015, 11:50

Daj link do tego golfa.
Rdzewieć może dosłownie wszędzie. Sprawdź głównie elementy konstrukcyjne.
Podłużnice, kielichy, podłoga, progi, podłoga bagażnika.
Kupując stary samochód, w który planuje się ładować kasę trzeba przede wszystkim zwracać uwagę na kondycję blacharską. Mechanike tanio ogarniesz, z rdzą nie wygrasz.
No i zastanów się 100x czy jest sens ładować w taki samochód pieniądze. Z tego co piszesz to plany masz daleko idące.
Nie wiem czy wiesz ale remont blacharski, lakierowanie całego samochodu, swap itp. to inwestycja rzędu kilkunastu tys. zł :mrgreen:
Warto ładować taki pieniądz w golfa II ?
A co do silnika 1.6 fakt faktem jest bezawaryjny. Ale... żre jak świnia jak na ta pojemność a jedzie bardzo średnio.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

20 Mar 2015, 13:25

Nie mam do niego linku , znalazł mi go ojciec na autohandlu u swojego znajomego . Blacharka niby w stanie bardzo dobrym , jedynie co to mankamentem jest tył . Pod zderzak od tyłu pakuje się rdza . A tak to niby wszystko ok . Samochód był garażowany , poprzednim (pierwszym!!!) Właścicielem był ponad 70 letni Pan .

Jeśli chodzi o modyfikacje to już to liczyłem :) gdybym chciał zrobić wszystko na już to musiałbym mieć dodatkowe 9 tys zł

I jestem pewien że chce zrobić takowy projekt ponieważ oprócz tego mam do dyspozycji inne auta którymi mogę jeździć i chce zrobić samochód który będzie przykuwał uwagę i będzie typowym "zlotowcem"

A i czy to prawda że zamki w drzwiach się często psują i później do każdego jest inny kluczyk czy to tylko mit ? :)
navikrzysiek
Nowicjusz

20 Mar 2015, 18:48

Klamki czasem się psują ale zamek się przekłada.. :ok:
Pas tylny można łatwo zrobić samemu i położyć baranka żeby nie gniło.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

20 Mar 2015, 22:18

Ogólnie myślicie że golf mk2 to dobry pomysł na projekt ? :)
navikrzysiek
Nowicjusz

20 Mar 2015, 22:43

navikrzysiek napisał(a):Ogólnie myślicie że golf mk2 to dobry pomysł na projekt ? :)

Powiem Ci tak... zależy co lubisz bo jak chcesz czerpać przyjemność z jazdy to wkładanie kasy w takie padło mija się z celem a jak lubisz jechać na zlot i cieszyć się tym że auto stoi to jest ok. Generalnie za 9k to i tak na zlocie nie zrobisz łał bo za tą kaskę może budę polakierujesz.

Zauważ że 3/4 tego typu aut szykowane jest przez dzieci nie majace doświadczenia z motoryzacją i dorośli nie to że nie mają kaski na takie golfy tylko im się nie chce ładować kasy w błoto.

Oczywiście możesz pomyśleć o swapie ale są to następne pieniądze utopione które nawet w małym procencie się nie zwrócą.

Jeżeli chcesz coś tworzyć to wstrzymaj się dozbieraj troszkę kasy i zacznij od czegoś co przynajmniej da Ci frajdę z jazdy i jest ciekawszą bazą...

Możesz się z tym co napisałem nie zgadzać ale ja wyznaje pogląd taki że jak ma być coś ładne to musi być ładne a jak ma być coś do jazdy to do jazdy a golf2 ani nie jest ładny ani do jazdy ani nie wiadomo jaki.

I pomyśl tylko że jak skończysz szykowanie golfa zrobisz jakiegoś swap-a znając życie to 1,8t albo vr6 to suma sumarum wyjdzie tyle co za np: e30 2,5 w kolekcjonerskim stanie więc sam sobie odpowiedz co się opłaca. No i jedno małe ale e30 sprzedaż a golf2 zostanie na wieki. :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VERVA Street Racing 2010 / relacja
    Wyścigi, pokazy i atrakcje dla każdego - to wszystko można było zobaczyć dzisiaj w centrum Warszawy Rywalizacja sportowa podczas VERVA Street Racing odbyła się dwuetapowo. Podobnie jak podczas prawdziwego Grand Prix, każdy ...

21 Mar 2015, 06:09

Nie chce zakładać nowego tematu , więc napisze tutaj . Jakie inne auta polecalibyście pod bazę na projekt ? Chce coś starego kultowego . Nie będzie to samochód który przygotuje w miesiąc , chce to robić stopniowo i dopiero na wiosnę 2016 planuje mieć wszystko doszlifowane.
navikrzysiek
Nowicjusz

21 Mar 2015, 08:16

Znowu zaproponuję.. Sierra. Teraz to jedyna alternatywa do e30. Spełnia te wymagania a kosztuje 2k. :ok: Tylko kup jakieś 2.0.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

21 Mar 2015, 08:22

Poszukaj zdrowej E30 nawet 1.8 bo jak chcesz robić swapa to i tak może być.
[link do Otomoto wygasł]
tylko tego bym akurat nie szpecił tuningiem co najwyżej mocniejszy silnik,lekka gleba,ładne koło i tyle :ok:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

21 Mar 2015, 10:08

zamiast Golfa ale gorzej z częściami już:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Mar 2015, 10:26

Oczywiście jako fan e30 tez polecam e30.
Wielką zaletą przy renowacji e30 jest bezproblemowa dostępność tanich części i full łatwo dostępnych informacji odnoście modyfikacji/ napraw.
Niestety gdy chcesz samochód ulepszać we wszelkiej maści rarytasy typu jakieś mpakiety, fotele sportsitze czy jakieś lepsze bbs'y to na prawdę się wykosztujesz bo te elementy osiągnęły już chore ceny. Dla przykładu :mrgreen: taniej kupisz skóry do np. bmw e92 niż do e30 :mrgreen:
A gdy sprzedajesz ładne e30 to ludzie się prawie o nie biją a telefon dzwoni bez przerwy :D
Tak jak wyżej sierra jest ciekawą alternatywą choć moim zdaniem wizualnie jest szkaradna :mrgreen:
A może ford taunus ? :mrgreen:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

21 Mar 2015, 10:39

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - ja bym się zastanowił na tym cudem :)
Kieł
Stały forumowicz

21 Mar 2015, 13:14

Corolla ta e8 od dzidy to na zlotach nawet bez przeróbek będzie nieźle się prezentować ta od Kieł też niezła ale ta starsza lepsza a może by tak:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] link przykładowy
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010