Golf mk3 - elektryka przedniej szyby

08 Lut 2011, 13:44

Mam następujący problem...nie wiem dlaczego szyba kierowcy podczas zamykania zaczęła "strzelać". Ewidentnie widać i słychać, że tak jak by coś przeskakiwało w mechanizmie podnoszenia i szyba ma taki przeskok. Od samego dołu strzeli coś kilka razy do całkowitego zamknięcia, o ile się uda za pierwszym razem. Ponieważ podczas zamykania szyba potrafi odskoczyć i ponownie się zaczać otwierać (coś na zasadzie zabezpieczenia przed przytrzaśnięciem - tak to wygląda.czasem kilka razy muszę się namęczyć by szybę zamknąć). Rozebrałem tapicerkę drzwi, otwierałem i zamykałem okno i nic niepokojącego nie było widać, nawet problem zniknął jak poskładałem wszystko do kupy. Jednak dziś znowu coś przeskakuje. wydaje mi się że z lewej strony ten przeskok się wydobywa...patrzałem na linki i gdy okno otwarte są luźne, gdy zamknięte- naprężone. ściągnąłem listwę od okna i u góry linka była w rowku na kółku także nie spadła z prowadzenia. Co to może być?
tomektychy
Nowicjusz

Miejscowość: Tychy

08 Lut 2011, 19:47

Jeżeli linki są luźne to najprawdopodobniej masz uszkodzony podnośnik, pęknięty bęben, prowadnice lub sprężynę naciągu, a może tylko linka spadła z koła prowadzącego. Tak czy siak należny podnośnik wyjąć i zobaczyć co mu dolega.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

14 Lut 2011, 14:10

usterka usunięta. problemem była plastikowa końcówka która blokuje pancerz na łączeniu z szyną prowadzącą. Udało się to zrobić bez kosztów :) nasunąłem tą końcówkę trochę dalej w te oczko i zablokowałem drucikiem wy nie wyskoczyło. Czas operacyjny dwie godzinki spokojnej pracy :)
tomektychy
Nowicjusz

Miejscowość: Tychy
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nyck de Vries dołącza do TOYOTA GAZOO Racing
    Holender Nyck de Vries będzie nowym zawodnikiem TOYOTA GAZOO Racing. 25-latek będzie pełnił rolę kierowcy testowego i rezerwowego w zespole startującym w mistrzostwach świata w wyścigach długodystansowych (FIA WEC) do końca ...
    Manewr skrętu na skrzyżowaniu
    Manewr skrętu – kierowcy często nieprawidłowo wykonują ten manewr, nie dostosowują prędkości, nie biorą pod uwagę warunków pogodowych i zapominają o zatrzymaniu się, gdy skręt jest warunkowy. "Po pierwsze, przed ...