Hamulce z przodu problem.

12 Mar 2015, 13:26

Witam w moim fiacie uno od jakiegoś czasu zacinają się z przodu hamulce podczas jazdy. zaciskają się trzymają jakiś czas stawia to opory w aucie jak wiadomo. Sprawa wygląda tak że dzieje się to różnie , czasami jak mocniej zahamuję lub po prostu przy częstym hamowaniu a czasami wcale.
W tym aucie są dziwne zaciski. Przesuwają się na takich blaszkach , myślałem że się zapiekły , wyczyściłem na błysk , nasmarowałem smarem miedziowym , i nadal to samo , smar się nie zapiekł bo sprawdzałem i wszystko ładnie śmiga. , w tłoczkach ściągałem gumę i są czyściutkie.
Jaka może być jeszcze przyczyna?
kimos123
Nowicjusz

Auto: nie mam

13 Mar 2015, 11:04

Wygląda więc na to, że trzeba będzie sprawdzić tłoczek - czy nie ma wżerów. Tak samo trzeba będzie zajrzeć do cylindra, czy nie ma tam wżerów. Ale najczęściej jest to wina uszczelek przy cylinderkach - uszkodzone powodują, że na cylinderek dostaje się brud, woda itd i cylinderek koroduje.
Inna sprawa, to może być uszkodzona pompa hamulcowa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Mar 2015, 12:37

w takim razie pewnie pompa, jak czyściłem te śmieszne unowskie zaciski to z jednej strony była pęknięta gumeczka , powyciągałem i tłoczek wypchałem nie do końca nie wyciągałem go i nie było śladu nawet pyłku , tłoczek jak nówka. trzeba będzie z tą pompą próbować .

Według mnie pedał jakoś bardziej "wchodzi w podłogę" niż wcześniej .
kimos123
Nowicjusz

Auto: nie mam

13 Mar 2015, 15:47

Witamy. Po wykluczeniu uszkodzenia zacisków hamulcowych proponujemy sprawdzić ew. wymienić przewody hamulcowe elastyczne, które w tych autach często ulegają uszkodzeniu i nie pozwalają na cofanie się płynu do układu hydraulicznego powodując blokowanie hamulca. Dopiero następnym krokiem powinna być ew. wymiana pompy.
Zapraszamy serwis Auto-Conrad
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki