Hamulce z przodu problem.

12 Mar 2015, 13:26

Witam w moim fiacie uno od jakiegoś czasu zacinają się z przodu hamulce podczas jazdy. zaciskają się trzymają jakiś czas stawia to opory w aucie jak wiadomo. Sprawa wygląda tak że dzieje się to różnie , czasami jak mocniej zahamuję lub po prostu przy częstym hamowaniu a czasami wcale.
W tym aucie są dziwne zaciski. Przesuwają się na takich blaszkach , myślałem że się zapiekły , wyczyściłem na błysk , nasmarowałem smarem miedziowym , i nadal to samo , smar się nie zapiekł bo sprawdzałem i wszystko ładnie śmiga. , w tłoczkach ściągałem gumę i są czyściutkie.
Jaka może być jeszcze przyczyna?
kimos123
Nowicjusz

Auto: nie mam

13 Mar 2015, 11:04

Wygląda więc na to, że trzeba będzie sprawdzić tłoczek - czy nie ma wżerów. Tak samo trzeba będzie zajrzeć do cylindra, czy nie ma tam wżerów. Ale najczęściej jest to wina uszczelek przy cylinderkach - uszkodzone powodują, że na cylinderek dostaje się brud, woda itd i cylinderek koroduje.
Inna sprawa, to może być uszkodzona pompa hamulcowa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Mar 2015, 12:37

w takim razie pewnie pompa, jak czyściłem te śmieszne unowskie zaciski to z jednej strony była pęknięta gumeczka , powyciągałem i tłoczek wypchałem nie do końca nie wyciągałem go i nie było śladu nawet pyłku , tłoczek jak nówka. trzeba będzie z tą pompą próbować .

Według mnie pedał jakoś bardziej "wchodzi w podłogę" niż wcześniej .
kimos123
Nowicjusz

Auto: nie mam

13 Mar 2015, 15:47

Witamy. Po wykluczeniu uszkodzenia zacisków hamulcowych proponujemy sprawdzić ew. wymienić przewody hamulcowe elastyczne, które w tych autach często ulegają uszkodzeniu i nie pozwalają na cofanie się płynu do układu hydraulicznego powodując blokowanie hamulca. Dopiero następnym krokiem powinna być ew. wymiana pompy.
Zapraszamy serwis Auto-Conrad
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kontrolki samochodowe - sprawdź co oznaczają
    Każdy kierowca zna temat kontrolek które wyświetlają się na desce rozdzielczej (liczniku) przed każdym odpaleniem silnika. Nie są to jednak wszystkie kontrolki które możemy zobaczyć na naszym liczniku. Większość ...
    Lexus Design Dome: gdzie technologia spotyka tradycję
    W mieście Toyota City, w japońskiej prefekturze Aichi, znajduje się studio designu Lexus Design Dome, odpowiedzialne za wszystkie kreatywne procesy Lexusa. Tutaj Lexus prowadzi wszystkie etapy projektowania auta – od ...