Honda Accord VI vs Audi A4 vs Seat Leon

29 Lis 2010, 23:43

Witam!
Stoje przed dylematem wyboru 2giego samochodu. Mam do dyspozycji około 15tys. Początkowo chciałem kupić civica, ale stwierdzilem, ze praktyczniejsze bedzie auto 4 drzwiowe, a niebrytyjskich civicow w sedanie nie ma zbyt wiele. Podoba mi sie takze accord, nawet bardziej od civica, ale nie wiem czy to nie za duze i kosztowne u utrzymaniu auto. Slyszalem wiele o ich bezawaryjnosci. Najwiecej na rynku jest samochodow z silnikiem 1,8 vtec 136km. Nie ukrywam, że zależy mi na dynamice jazdy i tutaj pytanie: czy silnik taki jest wystarczający do tak dużego samochodu? Myślałem także o golfie IV, Seacie Leonie, czy w końcu audi a4, ktora jest tutaj chyba najdroższa i ma drogie elementy zawieszenia. Wszyscy polecają mi silniki tdi, ale myślę, że z racji tego, iż nie bede pokonywał często długich tras, kupno samochodu z takim silnikiem mija się z celem. Lepiej chyba kupić benzyne i zamontowac lpg. Jaki samochod z wymienionych zapewniłby mi największa frajdę z jazdy, zadowalające przyspieszenie, komfort, a przy okazji bylby bezawaryjny i ekonomiczny?
bakus_44
Nowicjusz

29 Lis 2010, 23:45

A4/Accord, Leon to kompakt.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

30 Lis 2010, 09:47

Bierz Accorda :) 1.8 spokojnie się sprawdza w tym samochodzie. Ma koło 10s do setki co chyba jest dość satysfakcjonującym wynikiem (zależy czym jeździłeś wcześniej).
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

25 Gru 2010, 01:03

a co sądzicie o mazdzie 626 jako alternatywa dla accorda? z silnikiem 2.0 115km ma przyspieszenie równe accordowi 147km i ciągnie podobno od najnizszych obrotów. Poza tym jest tańsza i części zamienne też pewnie tańsze, a słyszałem, że równie bezawaryjna. Co byście wybrali?
bakus_44
Nowicjusz

25 Gru 2010, 10:35

Osobiście wybrałbym Mazdę, bo po prostu bardziej mi się podoba ;) Prawda jest taka, że oba samochody będą dobre, także wybierz ten który Ci się bardziej podoba lub ten który znajdziesz w lepszym stanie technicznym :)
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

25 Gru 2010, 11:09

bakus_44 napisał(a):a co sądzicie o mazdzie 626 jako alternatywa dla accorda? z silnikiem 2.0 115km ma przyspieszenie równe accordowi 147km i ciągnie podobno od najnizszych obrotów. Poza tym jest tańsza i części zamienne też pewnie tańsze, a słyszałem, że równie bezawaryjna. Co byście wybrali?

Powiem tak. Przyspieszenie na papierku, a w rzeczywistości to dwie różne sprawy, osobiście uważam, że Accord złoiłby tyłek tej 626, nawet jeśli do setki byłoby podobnie, to do końca trójki by było po zawodach. Tak samo z rolki i na prędkości Accord będzie szedł lepiej. 626 jest tańsza, ale co do części bym nie był taki pewien - Accord jest jednak bardziej popularny. Pozostają kwestie stylistyczne, z zewnątrz Accord wypada lepiej, ale w środku już ciężko ocenić... Ja bym wybrał chyba jednak Hondę, chociaż 626 jest bardzo udanym modelem Mazdy i to wprowadza pewne wątpliwości.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

XV Moto-Piknik Olsztyn Dajtki 2009 / relacja
    9 sierpnia na lotnisku Dajtki w Olsztynie odbył się XV Moto-Piknik. Pomimo tego, że piknik trwał tylko jeden dzień, nie zabrakło na nim atrakcji. Oprócz największych imprez jak Eliminacje Mistrzostw Polski Car Audio ...
    Nietrzeźwy poranek wśród kierowców
    Aż jeden na czterech kierowców prowadzi samochód rano, po zaledwie kilku godzinach snu poprzedzonych spożywaniem dużych ilości alkoholu. Większość osób nie zdaje sobie sprawy, że aby w pełni wytrzeźwieć ...

25 Gru 2010, 11:42

Ja też jestem za Accordem, wszystko to co napisał Jigsaw to prawda plus to, że Accordem się po prostu fajniej jeździ niż Mazdą ( wiem z autopsji ). Kiedyś w Top Gear Clarcsson robił porównanie sedanów i powiedział, że niektóre auta były tak nudne, że nawet ich nie brał do porównań m.in. Mazda 626 ;) - to taka ciekawostka już ;)
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Gru 2010, 12:49

Zawsze można wybrać Mazdę 626 2.0 136KM, która na papierze jest szybsza o 0,3s do setki ;)
Za Mazdą przemawia również spalanie. Według autocentrum (brałem pod uwagę minimalne średnie spalanie i maksymalne średnie spalanie):
Accord 2.0 147KM: 9,2 - 12,2l/100km
Mazda 626 2.0 136KM: 7,7 - 10,1l/100km
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

02 Sty 2011, 01:18

[link do oferty na Allegro wygasł]

co sądzicie o tym? opłaca się za taka kase?
bakus_44
Nowicjusz

02 Sty 2011, 11:28

Powinieneś być zadowolony :)
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Sty 2011, 15:30

Za takie pieniądze się opłaca,tylko pamiętaj aby obejrzec auto przed zakupem na żywo. A z wyżej wymienionych wybrałbym między Honda Accord i Seatem Leonem.
AutaCarmann
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

15 Sty 2011, 00:01

a co sądzicie o tej ofercie? lepszy taki accord czy civic coupe 105km?
bakus_44
Nowicjusz

15 Sty 2011, 00:41

Ja bym wybrał Accorda. Sam miałem wcześniejszy model i uważam że pomimo iż mial 10 lat gdy go miałem był najmniej awaryjnym autem jakie miałem (nie wliczająć nowych którymi jeździłem) i super się nim jeździło.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

22 Sty 2011, 22:50

kurde, wszystko co sobie upatrze jest juz sprzedane albo okazuje sie byc powypadkowym wyklepem.

co sadzicie o tej ofercie?
bakus_44
Nowicjusz

22 Sty 2011, 22:54

Poza tylnym spoilerem wygląda chyba ok.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok