Honda Civic Coupe 95 - kierownica skrzypi

30 Sty 2010, 14:55

Witam,

mam nastepujacy problem w mojej hondzie: gdy auto przejedzie kilka kilometrow i wykona kilka manewrow na parkingu zaczyna skrzypiec kierownica. Odglos taki jak ocieranie gumy o metal(?) Jakby brakowalo plynu od wspomagania, ale plynu jest pod dostatkiem. Im dluzej wtedy auto jest na chodzie tym gorzej skrzypi. Im jade wolniej i wiecej krece tym glosniej i mocniej. Potem jak auto postoi z dobe albo dwie na dworze to znowu po uruchomieniu na poczatku jest ok, a potem caly problem zaczyna sie od nowa. Prosze o jakies wskazowki bo nie wiem z czego wynika ten problem, skoro plyn od wspomagania jest...
t1500
Nowicjusz

Miejscowość: WRO
  • 30 Sty 2010, 15:13

Guma + metal = ociera pasek od wspomagania kierownicy o rolkę? W Golfie II tak miałem. Myslę, że płyn od wspomagania kierownicy to nie jest problem w tym. Oglądałeś pod maską układ wspomagania? Nie zauważyłeś czegoś dziwnego? Kiedy zmieniałeś pasek od wspomagania kierownicy albo rolki?
    Burning
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
    Auto: Nie mam

30 Sty 2010, 15:27

Pasek wspomagania zmienialem jakies 8 miesiecy temu. Dziwne jest tez bardzo to, ze te symptomy sie pojawiaja dopiero po jakims czasie jezdzenia, po tym jak auto sobie "odpocznie" to przez kilka do kilkanastu pierwszych minut jezdzenia wszystko jest ok.
    t1500
    Nowicjusz

Miejscowość: WRO

30 Sty 2010, 18:49

Bardzo często skrzypią łożyska amortyzatorów przednich lub sworznie wahaczy.Niesprawność pompy wspomagania objawia się podwyższonym hałasem co prawda ale ten dźwięk jest inny.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego zwolennicy hybryd wybierają Toyotę C-HR?
      Toyota C-HR Hybrid szturmem zdobyła rynek hybryd w Polsce i jest liderem aut z takim napędem. Sprawdzamy, co czyni ten samochód aż tak popularnym. Odważny crossover Pierwszą zapowiedź kompaktowego crossovera Toyoty ...
      Mazda MX-5 - samochód do driftu
      Ciekawie prezentuje się również Mazda MX-5, szczególnie jej druga generacja o oznaczeniu NB. To niewielki, tylnonapędowy kabriolet, którego największymi zaletami są niska masa i rozsądne ceny. Auto kupimy ...