Honda HR-V nowa stęchlizna

11 Kwi 2019, 19:08

Witam,

Posiadam Honde HR-V, rocznik 2017.

Przez pierwszy rok użytkowania nawiew oraz klimatyzacja działała bez zarzutu.
Po 1 roku, wybrałem się na pierwszy przegląd gwarancyjny, podczas którego namówiono mnie na wymianę filtru powietrza (taki chowany w schowku).

Dosłownie zaraz po wyjechaniu z serwisu i włączeniu klimatyzacji poczułem zapach "stęchlizny" (taki zapach wydobywa mi się z domowego nawilżacza powietrza gdy go nie wyczyszcze go kilka dni).

Po około 3 miesiącach, kupiłem spray "K2 KLIMA FRESH ODGRZYBIACZ", dało to o tyle pozorny spokój iż czułem nieprzyjemny zapach odgrzybiacza, a nie stęchlizny. Teraz po kolejnych kilku miesiącach kiedy przestałem czuć zapach odgrzybiacza dalej czuje zapach stęchlizny.

Postanowiłem wymienić samodzielnie filtr powietrza... i niestety nie ma różnicy Wydaje mi się że cała instalacja nawiewu / klimatyzacji jest zanieczyszczona.

Zaznaczam że od nowości przejechałem 15 tyś km. / głownie na trasach ponad 100 km.

Proszę o poradę co robić.
timtomtomek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 02 1989
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Honda HR-V
Silnik: 1.5
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

18 Kwi 2019, 15:46

Najlepiej kupić jakiś serwisowy odgrzybiacz (np. wurth) do klimatyzacji który aplikuje się za pomocą sondy poprzez odpływ wody z klimatyzacji lub bezpośrednio po wyjęciu filtra na parownik.

Filtr kupuj węglowy on zapobiega przykrym zapachom przez dłuższy czas.

Klimatyzacji nigdy nie wyłączaj to problem nie będzie się pojawiał, jak jest chłodniej to zwiększ temperaturę i tylko tyle. Wyłączanie i włączanie klimatyzacji powoduje później problemy które ciężko usunąć przy jednorazowym czyszczeniu. Mam nadzieję że tak nie robiłeś :) po to jest klimatronik żeby sam sterował całym układem.

Aerozole takie jak ten który używałeś praktycznie nic nie dają i szkoda na nie kasy.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus NX w nowych wersjach
    NX, czyli jeden z najpopularniejszych modeli Lexusa doczekał się dwóch nowych wersji. Specjalne odmiany Spice & Chic oraz Cool & Bright wprowadzają w SUV-ie nowy wygląd, szersze wyposażenie standardowe i już ...