Hybryda czy benzyna - które z tych rozwiązań będzie lepsze?

03 Mar 2024, 20:05

Cześć,

Chciałem podpiąć się pod temat hybrydy. hybryda-pytania-i-porady-czy-ktos-cos-wie-na-temat-tych-aut-vt124430-30.htm Stoję przed dylematem czy wybrać hybrydę czy zwykłego benzyniaka. Przeczytałem większość Waszych komentarzy i spotkałem się z różnymi uwagami dotyczącymi spalania.

Mam do pracy około 15 km. Głownie trasa z ograniczeniem do 70 km. Miasto to może z 4 km i to też bez korków raczej bo pracuję prawie przy wylotówce. Samochód używany tylko na dojazdy do pracy bo drugi nam służy do jeżdżenia na dłuższe ekspaty.

Moje pytanie brzmi - czy jest sens kupować hybrydę typu Auris/Corollą? Czy raczej odpuścić temat i wybrać ekonomiczny samochód na PB? Kwota jaką chcę przeznaczyć to około 60 000zł.

Jeśli coś napisałem nie precyzyjnie albo niezrozumiale to dajcie proszę znać
Kinok15
Obserwowany

03 Mar 2024, 20:28

Kinok15 napisał(a):Moje pytanie brzmi - czy jest sens kupować hybrydę typu Auris/Corollą?
W tym przypadku lepiej by było kupić Yarisa hybrydowego jak ma być to tylko na dojazdy do pracy :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Mar 2024, 20:42

Jak zależy Ci na automacie to hybryda, jak nie to czysta benzyna. To jest 7-8 tys km rocznie
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

03 Mar 2024, 22:17

Kurcze, yarisa bym chyba nie chciał. Przezorny zawsze ubezpieczony i jednak wolałbym mieć coś troszkę większego (gdyby pierwszy zaniemógł). Jeśli nie yaris, to coś innego polecisz?

Zależy mi na automacie bo jednak wygoda jest na innym levelu
Kinok15
Obserwowany

03 Mar 2024, 22:42

To zostaje Ci Auris. Corolli nie było w hybrydzie a na nowsza nie masz hajsu. Zabezpieczyć podwozie po zakupie i jeździć.
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

04 Mar 2024, 13:10

sisinho17 napisał(a):To zostaje Ci Auris.
No może być jeszcze Prius :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Już osiem wersji MINI dostępnych z napędem na cztery koła
    Wraz z trafiającym do sprzedaży w marcu nowym modelem MINI Paceman, oferta wersji MINI z napędem na cztery koła powiększy się do ośmiu, łącznie z dwiema wersjami John Cooper Works. Auta MINI od zawsze oferowały kierowcy niezrównaną ...
    Lexus LC Convertible
    Czas na prawdziwą nowość na rynku kabrioletów. To model LC Convertible, czyli pierwszy samochód Lexusa z miękkim dachem. Japońskie auto dopiero trafia do pierwszych właścicieli, ale zdążyło już skraść serca ...