Hyundai Accent - dym z przełącznika do szyb elektrycznych

24 Cze 2010, 21:12

Witam
Mam hundaia Accenta z 97 roku dziś jadąc poczułem dym wydobywający sie z przełącznika do szyb elektrycznych ( po sprawdzeniu zauważyłem ze jeden włącznik jest przetopiony .Zrobiło sie zwarcie i szyby nie działają najdziwniejsze jest to ze w obydwóch przełącznikach pomimo tego ze tylko w jednym było zwarcie .
Teraz sie zastanawiam czy przełączniki sie zepsuły (choć chce zaznaczyć ze diody zamontowana w nich swiecią czyli dopływ pradu do nich jest)
czy co gorsza silniki sie popaliły do podnoszenia szyb .
Czekam na jakieś sugestie bede wdzięczny
MatiX19201
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

21 Wrz 2010, 11:24

Może być kilka rozwiązań, na pewno popsuł ci się przełącznik albo i siłownik od jednej szyby, co do drugiego to nie wiadomo, najlepiej pojechać do warsztatu i niech samo to sprawdzą, oprócz 1. opcji którą możesz zrobić sam:

1. nastąpiło zwarcie, bo np. spalił ci się transformator w jednym silniku i przepaliło ci bezpiecznik - możesz wymienić i zobaczyć czy druga szyba działa
2. popsuł się jeden przełącznik/silniczek + układ elektryczny odpowiadający za zasilanie obu silników
3. popsuły się oba (ale to by było dziwne, gdyż są od siebie niezależne, chociaż podpięte na ogół pod jeden układ)
4. coś jeszcze :D

Tak czy inaczej bez wizyty u specjalisty raczej tego nie naprawisz, chyba że kupisz silniczek do podnoszenia szyb, przełącznik i będziesz umiał to wymienić - jeśli nadal nie będzie działać to znaczy że usterka sięga głębiej.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka