Interfejs Diagnostyczny - specyficzne pytania

12 Kwi 2009, 12:43

Wiem że jest do tego specjalny temat przyklejony, ale mam specyficzne pytania

Zatem chce kupić taki interfejs, oczywiście nie chce jakiegos strasznie drogiego, ale chce coś co pozwoli na dobrą współpracę z samochodami. U mnie w rodzinie pojawia się co jakiś czas nowy samochód, a tu golfik, tu passat, tam a4 itp, dosyć często zdarzają się błędy, a u elektronika jest to koszt 200zł..,. Czy bardzo ciężko się kasuje te błędy? Poledźcie mi jakiś taki w miare dobry i w miare uniwersalny (moge np. troche dopłacić aby obsługiwał więcej samochodów) Musi też być w miare łatwy w obsłudze...

Planuje kupic przedłużcz USB i przez okno do pc podłączać.

Mam też problem, ostatnio zakupiłem 2 passaty, jeden dla siebie (2000r, 1,9TDI, biały kombi) i jeden rok starszy w Polsce, i to był błąd. Passat ten ma przejechane 160tys, a ja pod siedzeniem znalazłem książke serwisową w której przebieg wynosi 210tys... Czy za pomoca tego interfejsu będe mógł przywrócić faktyczny stan licznika?

Macdie jeszcze rady dla początkującego elektronika? :D

Z góry dzięki za pomoc ;)
martin6230i
Nowicjusz

12 Kwi 2009, 13:23

Ja nie jestem biegłym w tym temacie chociaż trochę czytałem na ten temat i co wyczytałem?Można kupić dziadostwo nieprzydatne ,trzeba uważać i dobrze zorientować się w temacie by nie wywalić kasy w błoto.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

12 Kwi 2009, 14:06

Jeżeli masz samochody róznej marki na podwórku i planujesz coś z nimi robić przez interfejs,to mogę ci polecić interfejs AMX530.Jest to uniwersalny interfejs diagnostyczny,zgodny z normami OBDII ,EOBD,JOBD.Można nim diagnozować wszystkie samochody wyprodukowane w 1996 w USA, 2001 w UE i 2002 w Polsce.Jest nawet w nim Bluetooth.Ma możliwośc odczytu poszczególnych kodów błędów danego sterownika,opisy kodów w języku polskim,kasowanie kodów.Można się nim podłączyć do praktycznie każdego sterownika - silnika,ABS-u,AirBag,SRS,automatycznej skrzyni biegów.
Koszt tego urządzonka to coś około 2000 PLN.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Kwi 2009, 14:18

Phantom i własnie dlatego postanowiłem się zapytać najpierw na specjalnym forum ;)

MotoAlbercik wszystko ok, ale ja planuje przeznaczyc na ten cel z 10razy mniej :D nie mam znowu jakiegoś komisu albo czegoś aby takim czyms się posługiwać

głowne samochody jakie przewijają się przez moje podwórko to audi a4 i passaty, czasami golf... czytałem że na allegro są jakieś własnie do VW/AUDI/SKODA z roczników 96-04 i takie coś właśnie by mi starczyło, bo nowszych wole nie ruszać ;D

zapomniałem jeszcze że jakieś mercy są, a klassa i sprinter ale do tego trzeba pewnie inny interfejs

możecie polecic jakiś "tani" interfejs? i czy bede mógł w passacie przywrócić stan licznika (zaznaczam że nie jestem z tych co cofają liczniki....)
martin6230i
Nowicjusz

12 Kwi 2009, 14:19

Ja dziękuję za cenną poradę ,przyda mi się w przyszłości ,też miałem taki dylemat co ewentualnie kupić gdy będę miał taki samochód :D
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

14 Kwi 2009, 20:04

tego co słyszałem to aby zrobić korekte licznika potrzeba Vag Tacho, jest troszke droższy ale chyba z perspektywy czasu lepiej dołożyć... polećcie mi jakieś w miare tanie kabelki aby pasowały do passata b5... jak z oprogramowaniem, ciężko dostępne? co jeszcze powinienem wiedziec przed kupnem, jestem zieloy
martin6230i
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koncepcyjne modele Lexusa
    Prezentowane na wystawach motoryzacyjnych koncepty Lexusa, zapowiadają kierunki rozwoju stylistyki i technologii samochodów seryjnych. Wielokrotnie zdarzało się jednak, że trafiający na rynek nowy model był niemal ...

08 Gru 2009, 21:17

mam do zaoferowania vag hex can ver. 812.4 lub vag k can ver 2.5 :P
jabolciacho
Nowicjusz

Miejscowość: kraków tarnów

09 Gru 2009, 00:27

Przeważnie kupując VAG -kom dostajesz płyte z programem.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Mniej więcej coś takiego tylko patrz aby obsługiwało OBD II itd. (wtyczka diagnostyczna z odpowiednim kanałem)
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

12 Lut 2010, 15:46

Lekko odświeże temat, co moglibyście zaproponować w miarę uniwersalnego i za nie jakieś duże pieniądze ?? Na pewno by mnie interesowało coś do BMW i grupy VW
Pozdrawiam
Tablice Rejestracyjne - wpisz numer i sprawdź skąd pochodzi auto.
Michał
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Miejscowość: Grodzisk Mazowiecki

23 Mar 2010, 00:59

to jak już kolega odkopał to ja zadam konkretne pytania:
Co myślicie o tych przyrządach diagnostycznych ???
http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl& ... prodid=143
a może coś innego z tej czy innej strony???
przede wszystkim szukam czegoś co nie tylko pomoże mi zdiagnozować ,ale i prześledzić pracę samochodu,elektroniki,skasuje kody błędów i ogólnie będzie odpowiednie na początek.
Zamierzam się zająć tą branżą na poważnie i chciał bym jakoś rozpocząć tę przygodę z elektroniką :D
bardziej niż o skanerze myślałem o oprogramowaniu do laptopa ,ale co będzie lepsze do 300 zł to ku temu się skłonię.
ps.mam hyundaia accenta 1.3 98' i chciał bym żeby z tym też współgrało.
za odpowiedzi z góry dziękuję ;D

[ Dodano: Sro Mar 24, 2010 08:37 ]
widzę,że na tym forum,albo nikt nic nie wie,albo nie chce się udzielać......
smag
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

16 Mar 2011, 10:44

poszukuję zwykłego jak najbardziej uniwersalnego interfejsu diagnostycznego, chciałbym nim odczytywać i kasować kody usterek (AIR BAG, ABS, IMMOBILAIZER, SILNIK, ITD.) jak sprzęt polecacie? cena jaką mogę wydać to +/- 300zł. nie jest mi potrzebny profesjonalny sprzęt.
kajfaszyst1
Nowicjusz

Miejscowość: rzeszów

29 Mar 2018, 07:49

Zobacz na stronę interdiag oni tam doradzą.
Wiem że już stary temat ale może ktoś akurat skorzysta ja tu dotarłem przez google i nie znalazłem odpowiedzi.
Kekei92
Obserwowany

Auto: Nisan

29 Mar 2018, 22:14

Kekei92 napisał(a):dotarłem przez google i nie znalazłem odpowiedzi.
Nic dziwnego bo nie zadałeś pytania :) Napisz czego byś chciał się dowiedzieć to postaramy się pomóc.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999