Jak dbać o samochód zimą

01 Mar 2013, 23:59

Witam,
Co prawda zima już się kończy, natomiast okazuje się że czekają nas jeszcze niejedne zimowe dni. Jestem młodym kierowcą który dopiero co zaopatrzył się w samochód i jak pewnie każdy pierwszy właściciel swojego samochodu chce o niego odpowiednio zadbać.
Chciałbym aby doświadczeni kierowcy poradzili jak zadbać o samochód zimą? Oczywiście rzeczą jasną jest że trzeba go odpalać i najlepiej zrobić kilka rundek. Kolejna sprawa to prawdopodobnie ręczny... Czy dobrze wyczytałem że w zimę nie zaciągamy ręcznego a jedynie zostawiamy samochód na 1-biegu?
Jeśli są jeszcze rzeczy które należy zrobić zimą, a nie opisałem wyżej chętnie wysłucham bardziej doświadczonych :) Proszę nie odebrać źle mojego tematu - nie chodzi tu aby zafoliować samochód i uchronić go przed każdym płatkiem śniegu ;) Pozdrawiam
mati113
Początkujący

Miejscowość: Bytom
Auto: Nissan Micra
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Siłacz wagi lekkiej - kompaktowy crossover
    Po prezentacji Toyoty C-HR, kompaktowego crossovera japońskiej firmy, wśród mnóstwa pozytywnych komentarzy, w tym dotyczących awangardowej stylistyki i napędu hybrydowego, pojawiły się również pytania ...