Jak dojechać z katowic do Chełmna

02 Sie 2010, 00:28

Witam,
wybieram się do chełmna na spływ kajakowy i nie mam zielonego pojęcia jak tam dojechać :( jestem niedoświadczonym kierowcą jeśli chodzi o dalekie wypady samochodem więc proszę Was o pomoc! Moim zdaniem powinienem sie cały czas trzymać DK1 ale szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia o tym! Aha i jeszcze jedno.. jeśli mam tam być na 9 rano to o której powinienem wyjechać? Jak wyglądają warunki drogowe na tej trasie?
Pozdrawiam
artur007
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

02 Sie 2010, 10:52

Masz dwie trasy :
1. Z Katowic DK86 do E75 i cały czas E75(DK1) przez Siewierz, Częstochowę, Łódz, Włocławek, Toruń aż do drogi nr 550. Na skrzyżowaniu E75(DK1) na światełkach skręcasz w lewo i jesteś w Chełmnie. Z tym, że powiem szczerze, że droga E75 jest drogą naprawdę niebezpieczną, jest całe mnóstwo kolein, TIR-ów, ograniczeń, miejsc niebezpiecznych itd. Jeżeli w ładną pogodę jedzie się fajnie ( pomijając to co napisałem wcześniej ), to jak pada deszcz, to jest tragedia - w koleinach po tirach jest pełno wody, która leci ci prosto na szyby spod kół innych samochodów. Ja tą drogą jeżdżę do Częstochowy i powiem szczerze, że jest to makabra. Z tym, że ja jadę z Tychów i nie przez Katowice tylko drogą S1 przez Dąbrowę Góreniczą. Tą trasą z Katowic do Chełmna masz 405 km, z czego dwupasmówką jedziesz tylko 210 km, a dalej ( 195 km ) jedziesz zwykłą drogą po jednym pasie w każdym kierunku. Oprócz tego nie jest to cały czas droga ekspresowa i prędzej jak 90, 100 km/h nie pojedziesz - na tej drodze jest pełno fotoradarów, skrzyżowań ze światłami, nieoznakowanych radiowozów, więc naprawdę nie da się podciągnąć. Chyba, że masz CB radio, ale jeżeli nawet to ze względu na to, że jesteś kierowcą niedoświadczonym, to lepiej nie piratuj - ta droga jest naprawdę niemiła. A tym bardziej, że pojedziesz po ciemku. A jak jeszcze będzie padało ( czego ci nie życzę ) to już wogóle.
2. Bardziej przyjemna, łagodniejsza i dużo bezpieczniejsza droga - Z Katowic DK86 do E75 na Częstochowę. W Częstochowie skręcasz na DK46, następnie na DK43 kierunek Wieluń. W Wieluniu na DK45 na Sieradz, w Sieradzu na DK83 na Turek. W Turku na DK72 na Konin, w Koninie kierujesz się na Ślesin, Inowrocław, Bydgoszcz ( z DK 72 zjeżdżasz na DK2, następnie na 92 i 25 ). I tą DK25 jedziesz na Ślesin, Inowrocław, Bydgoszcz. W Bydgoszczy DK5 na S5 do Przechowa i w Przechowie wjeżdżasz na E75(DK1). Skręcasz w prawo ( musisz się troszkę wrócić na Toruń, ponieważ wcześniej nie ma nigdzie mostu na Wiśle i dlatego musisz jechac z Bydgoszczy do Przechowa ). I tą E75 ( coś koło 5 km ) dojeżdżasz do skrzyżowania ze siatełkami z drogą 550 ( to samo skrzyżowanie co w trasie 1 ). Skręcasz w prawo, jedziesz 5 km i jesteś w KTW na Biskupiej 16 :grin: ( ja też prawdopodobnie tam bedę i jadę tą druga trasą, ale nie wiem jeszcze kiedy i czy napewno ).
A teraz kilometraż i czas. Trasa pierwszą ( cały czas E75 ) masz 408 km i trzeba jakieś 6 godzin jazdy ( bez szarżowania ). Natomiast trasą drugą jest 456 km i też jedzie się około 6 godzin. Z tym, że ta druga trasa prowadzi głównie przez pola, łąki, lasy i malutkie wioski, nie ma wielu fotoradarów ( dosłownie kilka ). Dodatkowo droga jest prosta ( bez kolein i co najwazniejsze o wiele wiele mniej TIR-ów niż na DK1. Nie ma wprawdzie dwupasmówki, ale ja zawsze jeżdżę tą drogą, bo jest o wiele przyjemniejsza ( głównie jeżdżę parę kilometrów za Turek ).
Tak więc jeżeli jesteś niedoświadczonym kierowcą, to proponuję ci tą drugą trasę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000