30 Paź 2009, 16:59
Jako użytkownik Fiesty (od roku, wcześniej 3 lata już była w rodzinie) stwierdzam, że o wiele lepsza opcja niż CC czy uno. Spalanie jest zbliżone (dla silnika 1,1 55KM), a komfort o wiele większy. No i większa pakowność. Punto również nie polecam. Miałem okazję jechać w trasie w 2 auta. U siebie miałem 4 osoby na pokładzie, Punto jechało w 3. Moc też 55KM, a były problemy (zostawało w tyle, rzucało na zakrętach itd). Biorąc pod uwagę, że samochód młodszy (przez co i droższy), to kompletnie nieopłacalny, jeśli stara fieścinka lepiej się spisuje na trasie.
Osobiście szukam teraz czegoś z większą mocą silnika, ale jak już jestem w temacie, to sugeruję zapoznać się z ofertą Suzuki, model Swift II, silniczki 1,0 i 1,3. Nie spotkałem się z negatywnymi opiniami na temat tych samochodów. Japońce, całkiem zgrabne, tabele spalania również powodują uśmiech na twarzy. Widywałem już zagazowane w cenie do 3k zł w stanie db-, więc warto obadać.
Co do samego wyboru modelu - postaraj się o pomoc kogoś, kto ma obycie, np. ludziki, co ściągają auta z niemiec na handel. Warto zaopatrzyć się w miernik grubości lakieru aby bez sensu nie jechać na diagnostykę. No i stacja też musi być pewna. Kumpel pojechał na przypadkową diagnostykę, mechanik się autkiem zachwycał. Niestety, po miesiącu okazało się, że samochód ma parę ładnych "kwiatków".