Jak kupić swoje pierwsze auto?

21 Paź 2009, 20:50

Witam. Mam problem z kupnem swojego pierwszego samochodu. Kasa na niego już jest, 3500zł szału nie robi ale ma to być auto na 2-3 lata. Modele wybrane : Uno, CC900, Fiesta, może Tico. Ale nie o tym tu mowa.
Przeglądam ogłoszenia, aukcje w necie itd, jest wiele samochodów. Z mojego miasta i okolic trafiają się te których szukam, ale ja nie mam pojęcia jak się zabrać do tego kupna.
Jestem zielony w temacie a przecież nie pójdę do komisu i nie powiem "daj Pan to auto biorę te". Nie znam żadnego mechanika a po ostatnich "zakupach" swoich znajomych też wiem że nie można na nich polegać.
W takim przypadku pozostaje mi zajechać na stacje diagnostyczną, tylko tu jest problem bo pewnie nie będzie to raz a pewnie spora kasa poleci. Nie wiem gdzie najlepiej kupować, z komisu, giełdy, osoby prywatnej z ogłoszenia?
I co zrobić, wybrać przypadkowy samochód, który na zdjęciach będzie mi się podobał i pojechać obejrzeć, czyli pojechać nim na stację czy co?
Jeśli tak to na co patrzeć przeglądając setki ogłoszeń, przebieg, rocznik?
Nie potrafię się do tego zabrać a auto już bym potrzebował, proszę o rady.
Ostatnio edytowany przez Matteo, 23 Paź 2009, 16:40, edytowano w sumie 1 raz
Matteo
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik

21 Paź 2009, 22:15

Tico bym sobie odpuscil to ma cienkie blachy.
Tutaj bardzo ciekawe Uno
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
i mysle ze smialo mozesz jechac obejrzec a potem na jakas stacje jak juz mowisz ze niemasz mechanika
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Paź 2009, 22:21

Nie za stare to Uno? Za tą kasę to widzę roczniki 98,99. A zależało mi właśnie by to było auto 10 letnie a nie 15. Myślę że to ma znaczenie.
Matteo
Nowicjusz

21 Paź 2009, 22:25

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] mimo ze 96rok wyglada na zadbany
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

21 Paź 2009, 22:47

A co powiesz na takie ogłoszenie:

Sprzedam Fiata Uno. Rocznik 1997. Kolor bordowy, 5 drzwiowy. Drugi właściciel. Przegląd do 02/2010.Ubezpieczenie do 03/2010. Instalacja gazowa. Centralny zamek. Dodatkowo w wyposażeniu opony zimowe.
Cena 2800 zł.
Telefon

Nie ma zdjęć, jedynie telefon, ale sprzedający jest z mojego miasta. No i nie podał przebiegu...żeby się nie okazało "przebieg do ustalenia" :P
Matteo
Nowicjusz

21 Paź 2009, 22:52

nikt nie jest wstanie powiedzic o samochodzie na podstawie zdjęć, to trzeba widziec w realu przejechac sie ....
Toretto

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Udany silnik 8AR-FTS turbo "200t" - Lexus
    Przez całe dekady Lexus konsekwentnie wyposażał swe samochody w benzynowe silniki wolnossące – od słynącej z wyjątkowej kultury pracy widlastej ósemki w pierwszym flagowym Lexusie LS 400, po pięciolitrowe V8 ...

21 Paź 2009, 23:48

Za 3500 to znalazlbys i forda mondeo. A to juz inny komfort jazdy niz w uno.

[link do oferty na Allegro wygasł]
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI

22 Paź 2009, 07:16

Ale zauwaz ze to Mondeo jest sprowadzone wiec do ceny dojda jeszcze oplaty rejestracyjne w kraju
Barol
Awatar użytkownika

23 Paź 2009, 19:55

A co powiecie o tym ogłoszeniu:

fajne punto, tylko jakoś podejrzanie tanie, czy tylko mi się wydaje?
Bo jeśli warte uwagi to od razu jadę oglądać.
Matteo
Nowicjusz

30 Paź 2009, 16:59

Jako użytkownik Fiesty (od roku, wcześniej 3 lata już była w rodzinie) stwierdzam, że o wiele lepsza opcja niż CC czy uno. Spalanie jest zbliżone (dla silnika 1,1 55KM), a komfort o wiele większy. No i większa pakowność. Punto również nie polecam. Miałem okazję jechać w trasie w 2 auta. U siebie miałem 4 osoby na pokładzie, Punto jechało w 3. Moc też 55KM, a były problemy (zostawało w tyle, rzucało na zakrętach itd). Biorąc pod uwagę, że samochód młodszy (przez co i droższy), to kompletnie nieopłacalny, jeśli stara fieścinka lepiej się spisuje na trasie.

Osobiście szukam teraz czegoś z większą mocą silnika, ale jak już jestem w temacie, to sugeruję zapoznać się z ofertą Suzuki, model Swift II, silniczki 1,0 i 1,3. Nie spotkałem się z negatywnymi opiniami na temat tych samochodów. Japońce, całkiem zgrabne, tabele spalania również powodują uśmiech na twarzy. Widywałem już zagazowane w cenie do 3k zł w stanie db-, więc warto obadać.

Co do samego wyboru modelu - postaraj się o pomoc kogoś, kto ma obycie, np. ludziki, co ściągają auta z niemiec na handel. Warto zaopatrzyć się w miernik grubości lakieru aby bez sensu nie jechać na diagnostykę. No i stacja też musi być pewna. Kumpel pojechał na przypadkową diagnostykę, mechanik się autkiem zachwycał. Niestety, po miesiącu okazało się, że samochód ma parę ładnych "kwiatków".
darks86
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz