Jak na otomoto zgłasza się do weryfikacji ogłoszenie ?

12 Lut 2013, 14:51

Jak na otomoto zgłasza się do weryfikacji ogłoszenie ?
Mam wądpliowości co do tego ogłoszenia [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Chciałbym zgłosić je do weryfikacji.Adres coś mi nie pasuje .Jak sprawdzałem w google maps to ten bydynek z lotu ptaka wyglada na dom jednorodzinny. Na zdjęciach auto jest zaparkowane przodem do ściany.Przez szybe w prawych drzwiach widać inny dom ,a na zdjęciu z satelity widzę ,ze na prawo to jest pusta działka z bilbordem,na lewo zaś ogódki działkowe albo garaże.
I ta ściana na zdjęciu w całości wyszadzana płytkami imitującymi czerwoną cegłę.W Polsce sie tego nie spotyka ,a jak już to płytki są tylko na podpiwniczeniu ,do granicy od której zaczyna sie ocieplenie.

Na mobile.de takie są za ponad 60 tys. zł
mihau
Początkujący

Miejscowość: Stobno k./Szczecina
Auto: BMW X6
Silnik: 3.0 d
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

14 Lut 2013, 13:16

Juz sam zgłosiłem do weryfikacji , następnego dnia otomoto odpisalo ,ze zweryfikuja.Ogłoszenie dalej wisi.A wiec to jest prawdziwe ogłoszenie .Z czego mogła wziąć sie niska cena ? Albo przebieg był kręcony , albo przebieg jest ok ,ale był klepany albo jedno i drugie .Która z tych trzech opcji ?

Poszukam tego Peugeota na cache'u profilu z mobile.de autohausu asmussen .
mihau
Początkujący

Miejscowość: Stobno k./Szczecina
Auto: BMW X6
Silnik: 3.0 d
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

27 Lut 2013, 12:36

Szukając od dłuższego czasu dosyć intensywnie samochodu, napotykam się na więcej podstawionych ogłoszeń niż prawdziwych. Na zagranicznych serwisach tego typu jest przy każdym ogłoszeniu opcja zgłoszenia naruszenia warunków umieszczania ogłoszeń (jedno kliknięcie) a reakcja administratorów na takie zgłoszenia dosyć szybka. Niestety na otomoto.pl takiej opcji nie ma.
Policja działa za wolno aby coś w tej kwestii zrobić, chociaż gdybym dysponował narzędziami jakie posiadają, sam z pewnością dotarł bym do kilku oszustów. Przedstawiłem Policji propozycję dostarczania skanów prawdopodobnie skradzionych dowodów osobistych, zdjęcia aut z prywatnych posesji, częściowe numery rejestracyjne (bez jednego lub dwóch ostatnich znaków), numery kont bankowych, adresy e-mail, którymi się posługują a nawet aktywne numery telefonów w chwili zgłoszenia, korespondencję dowodzącą próbę wyłudzenia kilkutysięcznych kwot. Co ciekawe ogłoszenia pojawiają się kilka razy w tygodniu z różną lokalizacją ale głos, akcent, sposób rozmowy zawsze jest taki sam, więc nie ma problemu z ich weryfikacją. Ostatnio poprzez podsłuchanie rozmowy w tle dowiedziałem się nawet gdzie aktualnie naciągacz się znajdował. Ogłoszenia pojawiają się na maksymalnie kilkanaście godzin i są wycofywane a ja nie zgadzając się na wpłatę zaliczki dostaję informacje, że auto zostało sprzedane. Kilka dni później to samo auto jest wystawiane z innym opisem i ceną a także lokalizacją.

Jeżeli zna ktoś prostą procedurę zgłaszania takich ogłoszeń proszę o instrukcje. Pisałem juź w tej sprawie do obsługi serwisu:otomoto.pl, niestety nie uzyskałem żadnej odpowiedzi.
edaniel
Nowicjusz

Prawo jazdy: 31 08 1992
Auto: BMW różne
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekstremalny wyścigowy samochód elektryczny
    Marka Volkswagen zaprezentowała supersportowy model I.D. R Pikes Peak zasilany wyłącznie energią elektryczną. Łączna moc jego dwóch silników elektrycznych wynosi 500 kW (680 KM), moment obrotowy 650 Nm, auto ...